“Türkiye Yüzyılını inşa ediyoruz”

“Türkiye Yüzyılını inşa ediyoruz”

14.12.2022 12:16:16

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Türkiye İstatistik Kurumu bütçesi üzerine AK Parti Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, “Cumhuriyetimizin 100. yılının bütçesiyle Türkiye Yüzyılını inşa ediyoruz” açıklamasında bulundu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde AK Parti adına söz aldı.
Kaynarca konuşmasında şu sözlerine yer verdi: “2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifinde yer alan Türkiye İstatistik Kurumu bütçesi üzerine AK PARTİ Grubumuz adına söz aldım, bu vesileyle gazi meclisi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.
“TÜİK DAHA BAĞIMSIZ VE ÖZERK BİR YAPIYA KAVUŞTURULDU”
Resmi istatistiklerin üretimi ve organizasyonuna ilişkin temel ilkeleri ve standartları belirleyen, ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda gerekli veri ve bilgileri derleyen, değerlendiren ve kullanıcılara sunan bilimsel ve teknik bir kurum olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021'de kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilişkili bir kurum haline getirildi.
Böylelikle TÜİK, daha bağımsız ve özerk bir yapıya kavuşturuldu.
“ULUSLARARASI STANDARTLARDA İSTATİSTİK ÜRETMEKTE”
TÜİK Avrupa Birliği ve dünya genelinde geçerli olan, uluslararası kurumlar tarafından tavsiye edilen yöntem, tanım ve kavramları kullanarak, uluslararası standartlarda istatistik üretmektedir.
TUİK 86 kategoride istatistik üretmekte, yaklaşık 1 milyon cevaplayıcı birimden veri toplamakta, işlemekte ve yayımlamaktadır. Ve bu istatistikler, en ayrıntılı düzeyde de kamuoyu ile paylaşılmaktadır.
Öte yandan Türkiye, TÜFE hesaplamalarında gelişmiş teknoloji ve yenilikçi yöntemleri kullanan ülkeler arasında ‘fiyat derleme oranı' bakımından ilk sıralarda yer almaktadır.
“ULUSLARARASI VERİ GÖNDERİM SİSTEMİ KURULDU”
Ülkemizden uluslararası kurumlara iletilen istatistiklerin, yurt dışına eksiksiz, doğru ve güncel olarak gönderilmesi kapsamında “Uluslararası Veri Gönderim Sistemi” kurulmuştur.
Verilerin, uzaktan erişimle çalışılabileceği “Elektronik Veri Araştırma Merkezi Projesinin” hayata geçirilmesi için de üç üniversite ile pilot çalışmaya başlanmıştır.
GENEL BÜTÇE VE HİZMETLER
Konuşmamın bu bölümünde ise genel bütçemize ve hizmetlerimize dikkatlerinizi çekmek istiyorum.
Biz Dünya'nın 1.inci Liginde “İddia Sahibi Bir Türkiye” idealini ortaya koyuyoruz.
O yüzden bu bütçe yatırım, üretim, ihracat, istihdam ve büyüme odaklı bir bütçedir.
Kendi doğalgazını, petrolünü keşfeden, çıkaran, enerji alt yapısını oluşturan bütçedir.
Nitekim bu bütçe ile Karadeniz'den yerli gazımızı 2023 yılının ilk çeyreğinde iletim sistemimize vereceğiz.
Yine bu bütçe ile Fatih, Yavuz ve Kanuni Sondaj gemilerimizin ardından daha derin sondaj yapabilme kapasitesine sahip Abdülhamit Han sondaj gemimizle yol alacağız.
Tam 61 milyon kullanıcıya ulaşmış e-devlet hizmetlerinin yapay zekanın, bilişim, teknolojinin yani Dijital Türkiye'nin bütçesidir.
Bu bütçe aralarında İstanbul'umuzun gözbebeği Çam Sakura Şehir Hastanemiz başta olmak üzere devrim niteliğindeki sağlık yatırımlarımızın bütçesidir.
Ve 500 bin sosyal konut, 1 milyon arsa ve iş yeri hedefiyle Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı konut hamlesinin bütçesidir. Olağanüstü kapasitesiyle ve yüksekliğiyle Türkiye'nin 1., dünyanın 5. İncisi olan Yusufeli Barajının, barajlarımızın bütçesidir.
O yüzden bu bütçe Uğruna marşlar bestelenen milli savunma sanayi ürünlerimizin, milli muharip uçağımızın, deniz altılarımızın, ilk çıkarma gemimizin, İHA ve SHA'larımızın, kızıl elmanın ve TÜRKSAT 6A'nın bütçesidir.
Ve bu bütçe Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'u milli imkanlarla üreten bütçedir. İnşallah TOGG'u yani Türkiye'nin ilk yerli ve elektrikli otomobilini 2023'ün ilk çeyreğinde yollarda göreceğiz.
“BU BÜTÇE TÜRKİYE YÜZYILINI İNŞA EDECEK”
Yani sözün özü; Cumhuriyetimizin 100. yılının bu bütçesi, Türkiye Yüzyılını inşa edecek Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yeni yükseliş destanları yazdıracak bir bütçedir. Sözlerime son verirken, 2023 yılı merkezî yönetim bütçesinin devletimize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Gazi meclisimizi saygıyla selamlıyorum.”
Seda ŞİMŞEK

YORUM YAP