Toki, Kârdayız Diyor... 450 İşçi Aç Kalacak

Toki, Kârdayız Diyor... 450 İşçi Aç Kalacak

27.04.2009 10:29:34

 İşçiler şimdi bir de "aç kalma" tehlikesiyle karşı karşıya, işçilere yemek veren firma, taşeron firmadan ödemelerini alamadığı için bugün yemek dağıtmayı kesecek.

Selimpaşa' da Ortaköy yolu üzerinde Başbakanlık'a bağlı TOKİ ve Emlak Gayrimenkul tarafından yaptırılan toplu konutların şantiyesinde "ekonomik kriz" had safhada. İnşaatlarda çalışan yaklaşık 450 işçi, tam dört aydır maaş alamadıklarından yakınıyor. Maaş alamadıkları için günlük ihtiyaçlarını karşılayamayan ve boğaz tokluğuna talim eden işçiler, şimdi bir de "aç kalma" tehlikesiyle karşı karşıya.

Şantiyeye her gün tabldot yemek hizmeti veren ve 450 işçiye yemek veren firma, taşeron şirketten parasını alamadığı iddiasıyla hizmeti durdurmak üzere. Firma kendi inisiyatifiyle 450 kişinin aç kalmaması için yemek vermeyi birkaç gün daha sürdürmesine rağmen, kendilerine verilen sözün süresinin bugün dolacağını, yemek dağıtımını keseceklerini söylüyor.

İŞÇİLER İSYANDA

TOKİ' nin inşaatında çalılan 450 işçi, dört aydır maaş alamadıklarını dile getirirken, birbirlerinden borç alarak hayatlarını idame ettirdiklerini, sigara ihtiyaçlarını dahi tek tek sigara satın alarak ya da birbirlerinden temin ederek karşıladıklarını dile getiriyor. Yeme-içme harici tüm diğer ihtiyaçlarını para alamadıkları için karşılayamayan işçilerin büyük bölümünün şantiyede bulunan kantin işletmesine de borcu var. Şantiyenin kantinini işleten firma, işçilerin kendilerine borcu olduğunu, borçlarını tahsil edemediklerini, bu sebeple kendilerine de toptancıların mal vermeyi kestiğini belirtirken, şantiyede tam bir "kriz" havası hakim.

YEMEK VERİLMEYECEK

İnşaatın şantiyesine her gün tabldot usulü yemek getiren özel firma da işçilerle aynı kaderi paylaşıyor. Yemek firmasına taşeron şirketçe para ödenmeyince, yemek hizmeti kesilme noktasına geldi. Firma yetkilileri, kendi inisiyatifleri ile 450 kişinin aç kalmaması için para alamasalar da bir süre daha yemek verdiklerini, ancak taşeron tarafından verilen sözün süresinin çoktan dolduğunu, her gün üç öğün 450 kişiye karşılıksız yemek çıkarmaya daha fazla güçlerinin yetmeyeceğini söyleyerek "yemekhane kapanacak" uyarısında bulundu. Yemek firması, işçilere yemek vermeyi bugün kesecek.

SULAR BİLE AKMIYOR

Öte yandan şantiyede bir süre önce de sıcak suyun kesildiği, 450 işçinin başta bitlenme olmak üzere, bir çok sağlık ve hijyen sorunuyla karşı karşıya kaldığı dile getiriliyor. İşçiler, uzun süredir toplu halde kaldıkları koğuşların ve kullanım alanlarının da ilaçlanmadığını, salgın hastalıkların kapıda olduğunu ifade ediyor.

ÇOĞU GURBETÇİ

TOKİ' nin inşaatında çalışan işçilerin neredeyse tamamı doğu ve güneydoğu kökenli ve büyük kısmı memleketini bu inşaatta çalışmak için bırakıp gelmiş. İşçilerin ne geri dönmeye, ne de başka bir yere gitmeye paraları olmadığını söyleyen işçi temsilcileri, sendikaları da olmadığı için çaresiz kaldıklarını, tamamen işsiz kalma korkusuyla seslerini çıkaramadıklarını ve umutla maaş almayı beklediklerini dile getiriyor.

GREVE GİDECEKLER

TOKİ' de çalışan 450 işçi, geçtiğimiz cuma günü eyleme kalkışınca, şantiye yetkilileri durumu jandarmaya haber verdi. Olaya müdahale eden jandarma güçleri ile işçiler arasında tartışma çıkarken, göz altına alınanlar olduğu bildirildi.

İŞÇİ PARTİSİ DESTEK VERECEK

Öte yandan, konudan haberdar olan İşçi Partisi' nin İstanbul İl Başkanlığı yetkililerinin, yayın organları Aydınlık Dergisi ve Ulusal Kanal ile birlikte bugün şantiyeye gelerek işçilere destek olacakları ve sendikal faaliyet ve grev konusunda örgütlenme sağlayacakları öğrenildi. İşçi Partisi heyeti, 450 işçinin haklarını savunmak için bugün Selimpaşa' da olacak.

TOKİ "KARDAYIZ" DİYOR

Silivri' de 450 işçi dört aydır maaş alamamaktan ve yemeklerinin kesilmesinden şikayet ederken, TOKİ büyük miktarda "kar" açıkladı.

TOKİ' den yapılan açıklamaya göre bu yıl 7 Milyar TL (7 Katrilyon) gelir elde edilirken, bunun 3.5 Milyar TL' si tahsil edildi.

Yaygın basında çıkan haberlere göre, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, son 2 yıldır bir yandan Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesine yoğunlaşırken, diğer yandan yeni konut bölgelerinde planlama faaliyetlerini hızlandırdı. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, KEY hesaplarında 2.7 milyar TL'lik ödeme yapıldığını bildirdi.  etgin, "Yüklenici firmalar ciddi rakamlar aktarıyor. Hasılat paylaşımı projeleri 55 bin konutu geçecek. Toplamda 7 milyar TL gelir elde edeceğiz. Sadece Emlak Konut'un payına düşen kaynak 3-3.5 milyar TL" dedi. TOKİ ve Emlak Konut GYO'nun ciddi arsa stoku olduğunu söyleyen Yetgin, "Bunlar ya satılacak ya hasılat paylaşımı ile ihale edilecek. Arsa satışı getirisi daha az olur. Ekspertiz değerinden satsak bile TOKİ ve Emlak Konut'a getirisi 7 milyar TL yerine 1.5-2 milyar TL olurdu. 7 milyar TL'nin yarısı tahsil edildi" ifadelerini kullandı.

Elde edilen hasılatla 150 bin konut yapılır

EMLAK Konut GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, prestijli arsaların gelir paylaşımı modeli ile projelendirilmesiyle elde edilen kaynakların sosyal konutlara aktarıldığını belirterek, şunları dile getirdi: "TOKİ, 7 milyar TL gelirle, inşaat metrekaresi 500 TL'den 140-150 bin konut yapabilir. Ataşehir'de çalışmaları devam eden farklı araziler var. Kocaeli-Gebze'de de arazimiz var. Planı yapılanlarla 60 bin konutu aşacağız."

Selimpaşa' daki dairelerin fiyatı 109 Bin TL

İstanbul'da, Ispartakule, Silivri ve Büyükçekmece'deki 3 projede avantajlı kampanya başlatıldığını bildiren Emlak Konut GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, şöyle konuştu: "Hasılat paylaşımı olarak ihale edip sözleşme şartlarına göre süreç tamamlandıktan sonra, paylaştığımız projeler var. Büyükçekmece-Mimarsinan'daki KentPlus Mimarsinan projesi bunlardan biri. Orada yüklenici firmanın yaptığı 'RentPlus' kampanyası talep çekmişti. Biz de kendi payımıza düşen 200 daireyi yüzde 10 peşinat, 180 ay vade ile satıyoruz. Veya; yüzde 5 peşine 120 ay vade kampanyası var. Silivri-Selimpaşa'da da yaklaşık 600 konutta aynı kampanya geçerli. Selimpaşa'da daireler 1 yıl içinde teslim edilecek." Kampanya Ispartakule, DreamCity ve Körfezkent projelerinde de geçerli. Selimpaşa Emlak Konutları'nda daire fiyatları 109 bin TL'den başlıyor. Hemen teslim imkanı bulunan KentPlus Mimarsinan projesinde daire fiyatları 108 bin TL'den başlıyor.

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki Kavaklıspor Öldü Öldü Dirildi: 2-1
Sonraki »

YORUM YAP