
Yerli milli hibrit Ayçiçek dağıtım töreninde konuşan Silivri Kaymakamı Tolga Toğan,” Şehit kanlarıyla sulanmış bu topraklarımızın her metre karesinin kıymetini bileceğiz ve koruyacağız. Milli ekonomiyle en büyük katkı noktasında bu toprakları hepimiz kollayacağız” mesajını verdi.
Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Trakya Tohumcular Derneği işbirliği ile Silivri Belediyesi'nin ürettiği yerli milli hibrit Ayçiçek tohumları ilçemiz üreticileri ile buluşturan törende konuşan Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, tarım ve hayvancılık sektörünün önemine, kuraklık şartlarına dikkat çekti, kaçak yapılaşmaya yönelik uyarılarını yeniledi.
TOĞAN: SEKTÖRÜN NE KADAR STRATEJİK OLDUĞU ANLAŞILDI
İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, konuşmasına depremde yitirdiğimiz vatandaşlara Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara şifa dileyerek başladı. Toğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hepimizin malumu salgın, ondan sonra bölgemizi etkileyen savaşlar, beraberinde afetler tarım ve hayvancılık sektörünün ne kadar stratejik olduğunu bize gösterdi. ‘Ehemmiyet vermezseniz haliniz perişan' dedi.
Bu anlamda Silivri, 430 bin dönüm verimli arazi yapısına sahip, İstanbul'un güzide ilçelerinden. Tarım arazilerimizin en az birim maliyetine en iyi sonucu alacak şekilde kullanmak zorundayız.
Geçen seneye baktığımızda Trakya'da ve İstanbul'da geçen sene düşen yağış miktarının dörtte biri düşmedi. İstanbul barajlarının geçen sene yüzde 50'nin üzerinde doluluk oranı vardı, şu anda yüzde 30'larda. Bir düzensizlik var. Arazilerimizi toprağı da yormayacak şekilde en verimli biçimde kullanmak zorundayız.
“TOHUMCULUK
SEKTÖRÜNÜN DE MİLLİ VE YERLİ OLMASI ÖNEMLİ”
Bugün dağıtacağımız hibrit tohumlarının ne kadar kıymetli, stratejik olduğunu bir kez daha anlıyoruz.
Tarım Kredi Kooperatifleri ve bu işe egemen şirketlerin yönlendirmeleri duyduğumuzda bu işin ne kadar ciddi, millîliğe ne kadar muhtaç olduğunu çok daha iyi anlıyoruz. Nasıl ki sermayemizin milli ve yerli olmasını önemli bir hassasiyet güdüyorsak tohumculuk sektörünün de milli ve yerli olması bir o kadar önemli.
Silivri ölçeğinde Belediyemizin tarımı önemseyen ve önceleyen çalışmalarına şahidiz. Tohumculuk olayında, saman balyesi v.s. dağıtım törenlerine elimizden geldiği kadar katılıyoruz.”
“KAÇAK YAPILAŞMAYA İZİN VERMEMELİYİZ”
Kaçak yapılaşma ile ilgili uyarılarda bulunarak sözlerini sürdüren Toğan, “Yine stratejik önemi arz eden bir husus, biz çiftçiler arazilerimizi korumak durumundayız. Bu anlamda yine öncü olan belediyemizin kaçak yapılaşmayla ilgili yaptığı mücadele de altının çizilmesi gereken nokta. Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem gösterdi ki kaçak göçek, ‘Yapayım da ruhsatını sonra alırım. Bir şey olmaz' dediğin zaman ne olduğunu gördük. 43 bin vatandaşımızın vefat ettiği bir depremi yaşadık. Binalarımızı sağlam yapmak zorundayız. Tarım arazilerine kaçak bina yapmamamız gerekiyor. Merkezi idare olarak bizler, hem yerel idaremiz Silivri Belediyesi bundan sonra da tarım, orman ve hazine arazileri üzerinde kaçak yapıya geçit vermeyecek” dedi.
“TOPRAKLARIMIZIN HER BİR M2'SİNİN KIYMETİNİ BİLECEĞİZ”
Toğan sözlerini şöyle tamamladı: “Kurumlarımız arasında iyi bir sinerji var, bunun da tarım ve hayvancılık sektörüne olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Tarım Bakanlığımızın da tohum dağıtım noktasında önemli çabaları var. Kısa süre içerisinde bir dağıtım da İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz gerçekleştirecek. Bunlar sevindirici gelişmeler. İnşallah idaremiz, iş birlikçilerimiz ve siz kıymetli çiftçilerimizle tarım ve hayvancılığı daha ileriye taşıyacağız. Şehit kanlarıyla sulanmış bu topraklarımızın her metre karesinin kıymetini bileceğiz ve koruyacağız. Milli ekonomiyle en büyük katkı noktasında bu toprakları hepimiz kollayacağız.”
Sevginar SALİ