“Tiyatro tarihimiz açısından utanç verici”

“Tiyatro tarihimiz açısından utanç verici”

5.04.2018 10:14:49

Çanakkale Şehitlerini Anma Günü'nde TBMM'de sunulan programda yaşananlarla ilgili açıklamada bulunan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezi, “Kadınları ve tiyatro sanatını aşağılayan emir, çağdışı bir düşünce olduğu için kabul edilemez.” dedi.

Çanakkale Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde sunulan programda bayan oyuncuların sahne almalarına izin verilmemesi ülke genelinde büyük tepkilere neden oldu. Yaşananlar birçok kesim tarafından protesto edildi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezi ve şubeleri adına konuyla ilgili bir açıklama yapıldı.

“UTANÇ VERİCİ VE AFFEDİLEMEZ BİR UYGULAMA”
Açıklama aynen şu şekilde: “TBMM'de sahnelenen Çanakkale Şehitlerini Anma Gününde kadın sanatçıların sahnenin görünmeyen bir yerinde saklanarak oyunun yalnız erkek sanatçılarla sahnelenmesi, yaklaşık yüz yıllık tiyatro tarihimiz açısından bütün taraflar için utanç verici ve affedilmez bir uygulama olmuştur.
Bu emir ve talimatı verdiği iddia edilen TBMM Başkanı kadar emri uygulayan kadın ve erkek sanatçıların da bu müessif olaya neden oldukları için suçlu oldukları bilinmelidir. Oyunu oynamanın kendileri için bir risk taşıdığının bilincindeyiz ancak laik, demokratik Cumhuriyet'in korunmasında toplumun her bireyi gibi onların da sorumluluğu olduğu unutulmamalıdır.

“LAİK DEMOKRATİK REJİME YAPILMIŞ BİR DARBEDİR”
Laik Türkiye Cumhuriyeti'nde ve Atatürk'ün yüce Meclis'inde kadınların görünmez kılınmaları, laik demokratik rejime yapılmış bir darbedir ve kadınlara karşı bir ayrımcılıktır. Kadınları ve tiyatro sanatını aşağılayan böyle bir emir, çağdışı bir düşünce olduğu için kabul edilemez.

“ÇAĞDIŞI OLAY HAKKINDA GEREKLİ ARAŞTIRMA VE SORUŞTURMA YAPILMALI”
Kadınların yüz yıllık kazanımlarını hedef alan bu çağdışı olay hakkında gerekli araştırma ve soruşturmanın yapılmasını Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak talep ediyoruz.”
Haber Merkezi

YORUM YAP