“TBMM’de yaşanan şiddet görüntüleri “başkanlık sistemi”nin ayak sesleri”

“TBMM’de yaşanan şiddet görüntüleri “başkanlık sistemi”nin ayak sesleri”

24.01.2017 10:49:15

CHP İstanbul Kadın Kolları, Türkiye Büyük Millet Meclisinde kadın milletvekilleri arasında meydana gelen orantısız güç gösterilerini kınadılar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında Anayasa Değişiklik Paketi görüşmeleri esnasında Bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka, anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur görüşmeleri sırasında kürsüye gelerek kendisini mikrofona kelepçeledi. Nazlıaka'nın bir saatlik eylemi AKP'li kadın vekillerin kürsüye gelip ‘orantısız' müdahalesi sonrasında ‘sonlandı.'
Cumhuriyet Halk Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Arzu Karayağız Öner, İl yönetim kurulu üyeleri ve aralarında Silivri Kadın Kolları Başkanı Elif Yılmazer'in de bulunduğu İstanbul'un İlçe Kadın Kolu Başkanları ile birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında TBMM'deki kadın şiddeti kınadı.

KARAYAĞIZ: BİATÇI ANLAYIŞIN, FARKLI DÜŞÜNENE KARŞI HER TÜRLÜ ŞİDDETİ UYGULAMAYI GÖZE ALDIĞINI İZLİYORUZ
Karayağız, açıklamasında CHP İstanbul Kadın Kollarının görüşlerini şöyle ifade etti: “Başkanlık çıkmazına giden yolda, gözünü hiçbir şeyden sakınmayan biatçı anlayışın, farklı düşünene karşı her türlü şiddeti uygulamayı da göze aldığını, Meclis görüşmeleri sırasında, günlerdir üzüntüyle, kaygıyla izlemekteyiz. Ne yazık ki 19 Ocak Perşembe günü, meclis görüşmeleri esnasında, iktidara mensup bir kadın milletvekili, bu konuda partisinin erkek milletvekillerinden geri kalmadığını göstermiştir.

“BU ANLAYIŞ ÜLKEYİ YIKAMA SÜRÜKLEMEKTE”
İktidarın yıllardır siyaset yapma biçimi olarak tercih ettiği kin ve nefret dilinin, her kesimde yarattığı derin ayrıştırma, ötekileştirme, şu anda dayatmaya çalıştığı rejim değişikliğinde, meclis çatısı altında sürdürdüğü farklı düşüncelere tahammülsüzlüğü, demokrasiden, adaletten uzak anlayışı, maalesef ülkeyi doludizgin geri dönülmez bir yıkıma doğru sürüklemektedir. Bu ateşi harlayanlar ne yazık ki siyasi varlık nedenlerini Cumhuriyet'imize ve parlamenter rejime borçlu olduklarını unutacak kadar gaflet ve ihanet içerisindedirler.

“KADINLIK BİLİNCİNDEN NASIL BU KADAR UZAK DÜŞTÜNÜZ?”
Bizler böyle bilir ve inanırız ki, biz kadınlar, barışı, sevgiyi, hoşgörüyü, adalet duygusunu doğamızdan, yaradılışımızdan alırız. Buradan sesleniyoruz; Anayasa değişiklik paketini destekleyen kadın milletvekilleri, bu uğurda kadına şiddet uygulayacak kadar gözü dönmüş kadın vekil, bu şiddete sesini çıkarmayan kadın vekiller, “kadınlık bilincinden” nasıl bu kadar uzak düştünüz? Hele hele, kendi çocuklarınızın, torunlarınızın geleceğine neden böyle şuursuzca kıymaktasınız? Ne uğruna? Bizler anlamakta zorlanıyoruz. Çünkü akla ve vicdana vurmak mümkün değil, sizler ki çağdaşlaşmanın ve yurttaş olmanın en üst kazanımı olan temsil yetkisini Cumhuriyetle elde etmiş, milli egemenliğin en üst çatısı olan mecliste milletvekili olma hakkını elde etmişsiniz.

“DEMOKRASİYİ DARP ETTİNİZ”
Cumhuriyetle birlikte kul olmaktan çıkıp birey olan kadınlar, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılında kadına seçme seçilme hakkı vermesi ile milletvekili olan kadınlar, Atatürk bu hakkı, kadın güçlensin, kadın özgür olsun, toplum güçlensin diye vermiştir. TBMM'ni, kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği meclisten, kadın vekile söz hakkı verilmeyen, kadın vekillere şiddet uygulanan bir meclise doğru sürüklediniz. Unutmayın, sadece kadın vekilleri değil, meclis çatısı altında bir kez daha demokrasiyi darp ettiniz.
Sizleri izleyen milyonlarca insanın yüce Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne olan inancını, umudunu zedelediniz. Hangi siyasi partiden olursa olsun, kadınların ortak paydası barış olmalı, sevgi olmalı, hoşgörü olmalıdır.

“ERKEK HEGEMONYASI İLE DEĞİL, ADALETİNİZLE HAREKET EDİN”
Siyasi iktidarın kadın vekilleri biat etmeyi, kulluğu seçmeyi bırakın! Erkek hegemonyasının talimatları ile değil, vicdanınızla, aklınızla, adaletinizle hareket edin. Emeğinizi, enerjinizi, çocuk tecavüzlerinin, kadına şiddetin önlenmesi için harcayın.
Kız çocuklarımız cayır cayır yanıyor, sesinizi çıkarın. Bu ülkede yaşayan kadınlar olarak, anneler olarak sizden beklentimiz budur. Unutmayın; insanın insanı sevmesi ile başlar bütün güzellikler, toplumda barışın ve huzurun tohumu sevgidir. Sevgi tohumu ekerseniz huzuru, barışı biçersiniz, şiddet ve kin tohumu ekerseniz savaşı, kaosu, kutuplaşmayı biçersiniz.
Meclis çatısı altında izlediğimiz bu tablo, gelecek adına kaygılarımızı arttırıyor, ancak şiddet görüntülerinin yanında gördüğümüz kadın dayanışması, bize umutların tükenmediğini bir kez daha gösteriyor. Gelin siz de umudun bir parçası olun, barışın huzurun elinden siz de tutun. Birileri değil; TÜRKİYE KAZANSIN!”

YORUM YAP