
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, göreve geldiği günden bu yana ilçeye üniversite kazandırılmasına yönelik olarak sürdürdüğü çalışmalarını sonuçlandırıyor. Başkan Işıklar, Silivri'de 5 ayrı fakülteyle hizmet verecek olan Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK)'nın Mütevelli Heyeti Başkanı Faruk Şen ile 06 Şubat 2010 Cumartesi Günü Başkanlık Makamında gerçekleşen törenle, yer tahsis protokolünü imza altına aldı.
Gerçekleşen protokol imza törenine; Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve eşi Esma Işıklar, TAVAK Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Faruk Şen, TAVAK Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, TAVAK Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Enis Günay, Silivri Belediye Başkan Yardımcıları Yılmaz Kandemir, Elif Uzun ve Ayhan Otlatıcı, CHP Silivri İlçe Başkanı Selami Değirmenci ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Silivri Belediye Meclis Üyeleri, Silivri Belediyesi Projeler Koordinatörü Nursel Erel ve Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan katıldı.
IŞIKLAR: SİLİVRİ'NİN GELECEĞİNE
ÖNEMLİ BİR ADIM ATTIK
Yer tahsis protokol töreninde açılış konuşması yapan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, şunları söyledi; "Bugün bizim için, Silivri için önemli bir gün. Silivri'nin önüne koyduğumuz bu uygulamanın, vizyonun ne anlama geldiğini zaman bize gösterecek. Haklı çıktığımızı da o zaman göreceğiz. 1/100.000'lik planların yeniden yapılanma sürecinde Silivri'nin üstüne yüklenen fonksiyonu iyi anlayarak, bunu; ilçenin hafızasındaki kültürel ve sosyal eğitim anlayışıyla birlikte, çağdaş bir yapıyla, geleceğe taşıma amacındayız. İlçemizin geleceğine önemli bir adım attık. Silivri'nin kimliği artık belirsiz değil. Silivri; bilim ve teknolojinin, araştırma- geliştirmenin, eğitim ve buna dayalı hizmet sektörlerinin gelişeceği bir bölge haline gelecek. Son meclisimizden geçen 3 ayrı karar da, bu konuda ne kadar ısrarcı olduğumuzu göstermesi açısından oldukça önemli. Bundan sonrasında kamuya ait alanların, tekrar kamuya döndürülmesine ortak bir çıkar olarak bakıyoruz. Sadece üniversite tercihi yapılması da doğru değil. Biz 85. 241 hektarlık ilçedeki tüm yerleşmenin, büyüme anlayışının artık bu yapılaşmaya göre olacağının da mesajını vermiş oluyoruz. Kamunun görevi yönlendirmedir, özendirmedir ve kolaylaştırıcılıktır. Bizde bunu yapıyoruz. İlçemizi 5- 6 tane üniversitenin bulunduğu bir kent haline getiriyorsak, o üniversitelerin diğer hizmetlerinin verilmesini sağlayacak sektörlerin gelişmesinin de önünü açacağımızı düşünüyorum. Buna dayalı olarak da Silivri'nin; istihdamı ve insan kalitesi yüksek, bilgi teknolojileriyle donanmış bir kent olma hedefini bugünden başlatmış oluyoruz. Bu konuda bize destek veren İlçe Başkanımız Selami Bey'e, Hocamız Faruk Bey'e ve Sayın Bakanımız Ercan Karakaş'a ve Mütevelli Heyeti Üyesi Enis Günay'a çok teşekkür ediyorum. Biz Silivri Belediye Meclisi ve tüm kamuoyu olarak, projenin biran önce hayata geçirilmesini istediğimizi ve projenin arkasında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Aramızda olduğunuz ve bize verdiğiniz katkı için çok teşekkür ediyoruz."
ŞEN: EN GEÇ 2011'DE EĞİTİM
VERMEYE BAŞLAYACAĞIZ
Artık Silivrili olduklarını ifade eden Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Mütevelli Heyeti Başkanı Faruk Şen; "Uzun zamandır nerede kuracağımız konusunda düşündüğümüz üniversitemiz için, bugün buraya geldik. Silivri'nin bizim için ayrı bir önemi var. Biz en başından biri İstanbul'u düşünüyorduk ancak arsada bir sorun çıkması üzerine İzmir'e gitmiştik. Şimdi yine İstanbul'da, Silivri'de böyle bir yapı kurmak bizim için kıvanç verici. Sayın Başkanımızda, bu konuyu çok iyi bir şekilde anlattı. Türkiye'de üniversite kurulan kentlerin nasıl bir gelişme süreci içine girdiğini görüyoruz. Ben biraz üniversitemiz hakkında bilgi vermek istiyorum. Bizim üniversitemizin diğerlerinden farklı bir özelliği var. İlk defa Almanca dili ağırlıklı, bir Avrupa üniversitesi kuruyoruz. Baktığımız zaman bugüne kadar Fransızlarla yaptığımız Galatasaray Üniversitesi dışında, Avrupa'ya yönelik fazla üniversitemiz yok ve Avrupa Birliği'ne girmeyi düşünen Türkiye'nin bu konuda Almanya ile daha iyi ilişkilerde olması gerekiyor. Avrupa Birliği'nin % 28'lik bütçesini Almanya karşılıyor ve % 14'ünü alıyor. Bize karşı şuanda pek olumlu yaklaşım içinde değiller ama biz Avrupa'ya gireceksek, Almanya ile gireceğiz diye düşünüyorum. Almanya bize destek verirse, 2014 yılı olmasa da, 2014- 2021 yılları arasında bunu gerçekleştireceğimize inanıyorum. Bu üniversite ilk defa yeni vakıflar kanununa göre kurulmuş, içinde Alman bilim adamlarının ve Bakanların olduğu, 15'i Türk, 28 kurucu üyesi olan bir vakıf. Silivri'de 5 ana başlıkta üniversitemizi faaliyete geçireceğiz. Her fakültemizin de Almanya'da en az bir tane partneri var. İktisadi ve Politik Bilimler Fakültesi, Hukuk ve Avrupa Hukuku Fakültesi, Kültür ve Kitle İletişim Fakültesi, Türkiye'de bir ilk olacak olan Spor Bilimleri Fakültesi'ni, YÖK'ten geçer geçmez faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. 5. Fakültemiz içinde müracaatta bulunduk ancak 2 yıl beklememiz gerekecek. O da Mühendislik Fakültesi olacak. Hedefimiz en kısa sürede YÖK'ten çıkmasını sağlamak. 2010 olmazsa, 2011'de muhakkak eğitime başlama kararındayız. Silivri, Almanya için bir çekim noktası olacak. Bu işi, ivedi bir şekilde hazırlayan Silivri Belediye Başkanımıza, bizimle ilk temasa geçen şimdiki yeni göreviyle ilçe başkanımıza ve bunu destekleyen tüm meclis üyelerimize sonsuz teşekkürler. Bu protokolden sonra bizleri daha çok göreceksiniz. İnşallah bizi seversiniz. Bizler de artık Silivrili oluyoruz" şeklinde konuştu.
KARAKAŞ: BELEDİYEYİ KUTLUYORUM
TAVAK Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş da yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Bugün burada çok güzel bir iş yapılıyor. Belediyemiz burayı bilime, eğitime, üniversitelere açmakla çok iyi bir şey yaptı. Çünkü öyle bir çağda yaşıyoruz ki; bilgi, bilim, eğitim ve teknoloji çok önemli. Yasa Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden çıkar çıkmaz, faaliyete geçilecek. Ben Çanakkaleliyim. Orada üniversite yokken hayat başkaydı, şimdi bambaşka bir düzeye ulaştı. Sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda çok büyük katkıları oldu. Gelen binlerce öğrencinin barınması, harcamaları ekonomiye de katkıda bulunuyor. 21. Yüzyılda, yatırımlar çevreyi koruyacak, bilgiye ve bilime dayanacak. İstanbul Üniversitesi'nin de aynı şekilde burada bir düşüncesi olması çok güzel. Belediye, Silivri için çok güzel bir plan yapmış, sizleri kutluyorum. Hayırlı olsun diyorum. Her şeyin yolunda gideceğine inanıyorum."
CHP Silivri İlçe Başkanı Selami Değirmenci, üniversitenin Silivri'ye hayırlı olması dileklerinde bulunarak, emeği ve katkısı bulunan herkese teşekkür etti.
TAVAK PROTOKOLLERİ İMZA ALTINA ALINDI
Silivri Belediye Meclisi'nde oy birliği ile kabul edilerek TAVAK'a tahsis edilen Silivri Gümüşyaka Mahallesi, 838 ada 1 parsel, 839 ada 1 parsel ve 840 ada 1 parsel ile ilgili, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve TAVAK Mütevelli Heyeti Başkanı Faruk Şen yer tahsis tutanağını imzaladı. Silivri Belediyesi'nin 5 yıl süresince TAVAK'a tahsis ettiği, Gümüşyaka Ek Hizmet Binası ile ilgili protokol de imza altına alındı. Başkan Işıklar, protokol töreninin ardından TAVAK Üniversitesi heyetini Gümüşyaka Mahallesi'nde bulunan Ek Hizmet Binası'nı gezdirerek, bina hakkında bilgi verdi.