SİLİVRİ BELEDİYESİ’NDEN ÇİFTÇİYE HEM DESTEK, HEM TEŞVİK

SİLİVRİ BELEDİYESİ’NDEN ÇİFTÇİYE HEM DESTEK, HEM TEŞVİK

17.04.2018 10:01:32

Ekonomik gelişmelerin tarım ve tarımsal ürünler etrafında şekilleneceği tahminlerine dayanarak katma değerli ürün üretme zorunluluğunu sürekli gündemde tutmaya çalışan Silivri Belediyesi, Gazitepeli çiftçilerin alternatif ürünlere yönelmelerini teşvik edecek örnek bir çalışmaya imza attı. Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu'nun gönüllü olarak demonstrasyon alanı olarak tahsis ettiği kendi tarlasında bu yıl ilk kez lavanta ekildi. Hasadının önümüzdeki sene yaz ayında yapılması planlanan lavantaların, 8 dekarlık bir alanda demostrasyon süreci başladı.

Gazitepe Mahallesi'nde alternatif üretim araştırmaları çerçevesinde, lavanta bitkisi 8 dekarlık bir alanda ekilerek ilçede ilk defa deneme demonstrasyon çalışması yapıldı. Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'nde (TÜRAM) yetişen fideler, Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu'nun tarlasında toprakla buluştu. Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması uygulaması kapsamında hayata geçirilen proje; Mahalle Muhtarı Kamil Gümüş, azaları ve çiftçiler arasında memnuniyetle karşılanıyor.

GÜMÜŞ: BÖYLE BİR PROJENİN PARÇASI OLMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ
Bu yıl ilk defa deneme amaçlı olarak ekilen lavanta bitkisinin üretim alanında incelemelerde bulunan Gazitepe Mahalle Muhtarı Kamil Gümüş, çalışmanın önemi hakkında gazetemize şunları söyledi: “Tarımı önemseyen ve buna yönelik politika geliştiren Silivri Belediye'mizin girişimleriyle Gazitepeli hemşerilerimiz ilk kez lavanta dikimi gerçekleştiriyor. Şölen havasında fidelere can sularını verdik. Tarımın teşviki ve çiftçinin desteklenmesi için gerçekleştirilen bu anlamlı çalışmanın Gazitepe'mizden başlaması bizleri çok memnun etti, gurur verdi. Bu çalışmayla Gazitepe'mize alternatif ürün kapsamında tıbbi aromatik bitkiler devreye sokulmuş oldu. Çiftçilerimiz, üretimden hasada geçen süreci gözlemleyebilecek ve deneyimleyebilecek. TÜRAM'da yetiştirdiği lavanta fidelerini ücretsiz getiren Silivri Belediye Başkanımız Özcan Işıklar da, ziraatı yaygınlaştırmak için bizlere ürün alım garantisi verdi. Eğer lavanta eken çiftçimiz bir yıl dişini sıkar ve tarladaki ürününe iyi bakar ise ikinci yıl bunun dönüşümü başlıyor. Bir de bu bitkiyi her yıl ekmesine gerek kalmıyor. İlk ektiğin üründen uzun yıllar masraf etmeden ürününü alıyorsun. Verimi çok iyi olan, toprağa uyum sağlayan en önemlisi getirisi olan bir bitki. Pazarı da hazır. Bir başlangıç yaptık, devamı gelecek inşallah.”

TAŞ: ÇİFTÇİYE İLHAM KAYNAĞI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM
Muhtar Azası Bülent Taş, duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Silivri Belediyesi'nin ekonomik değeri yüksek tarımsal ürünlerin yetiştirilmesi için gerçekleştirdiği bir proje Gazitepe'mizden start aldı. Lavanta ile başlandı ama Başkanımız Özcan Işıklar adaçayından da bahsetti. Yüksek getirisiyle yüzümüzü güldürürse çiftçilerimiz diğer aromatik bitkileri üretmekten de çekinmeyecektir. Çünkü vatandaşlarımız Trakya'da geleneksel üretim deseni olan ayçiçeği, buğday, arpa, yulaf, kanola gibi ekim münavebesi yapmaya alışık. Başkanımız bizlere, “Hasadınıza alım garantisi veriyorum” diyerek söz verdi. Çiftçilerimiz bu tanınan fırsat sayesinde lavanta ekimi ile üretim alanlarındaki bitki gelişimini, ekim alanını, hastalık zararlı durumunu, verimliliği ve rekolte miktarını bizzat inceleyecek. İnşallah güzel verim alırız, çiftçilere büyük bir örnek olur bence.”

AÇIKALIN: SİLİVRİ BELEDİYESİ EN BÜYÜK DESTEKÇİMİZ
Sürece açıklık getiren Muhtar Azası Kadir Açıkalın, “Silivri Belediye Başkanımız Özcan Işıklar ve Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, bizim en büyük destekçimiz.
Çiftçileri yeni ürünler üretmeye teşvik etmek amacıyla başlatılan alternatif tarım çalışmaları kapsamında önce Gazitepe'de anlatım yaptılar, sonra da tarım yelpazesini genişletmek ve ilçe ekonomisine katkı sağlamak amacıyla lavanta ekimini teşvik etmek amacıyla tarlayı çiftçi arkadaşlarımızın kullanımına verdiler.” dedi.

KESKİN: İLK DEFA LAVANTA EKİYORUZ
Deneme amaçlı lavanta ekimi yapan Gazitepeli çiftçilerden Atakan Keskin ise şöyle konuştu: “Sayın Özcan Işıklar ve Bora Balcıoğlu sayesinde köyümüzün kuruluşundan bu yana ilk defa lavanta ekimi gerçekleştiriyoruz. Her şey yolunda gidiyor. Silivri'mizin diğer bölgelerine de örnek olmak istiyoruz. 8 dekarlık alanda ekim yapıyoruz, nice 8 dönümlere inşallah diyoruz. Devamlı buğday, ayçiçeği ekiyorduk, Silivri Belediyesi'nin sayesinde ilk defa lavantayı deniyoruz.”

MANDACIOĞLU: LAVANTA, MALİYETİ DÜŞÜK FAKAT YÜKSEK KAR GETİREN BİR ÜRÜN ÇEŞİDİ
Lavanta yetişticiliği geliştirme projesi hakkında konuşan TÜRAM görevlisi Mustafa Mandacıoğlu, “Gazitepe'yi alternatif tarım ürünleri ile tanıştıran Silivri Belediyemiz, ilçemizin mevcut tarım ve üretim desenine katkı sağlayarak ekonomik, ekolojik, çeşit ve verim yönünden daha fazla kar elde edilebilmesine olanak sağlıyor. Lavanta, maliyeti düşük fakat yüksek kar getiren bir ürün çeşidi. Tıbbi aromatik bitkiler arasında yer alıyor. Gazitepe'de 8 dönümlük bir alanda, lavantanın demostrasyon sahasını oluşturduk. Lavanta yetiştiriciliğinin bölgemiz için potansiyel bir üretim modeli olacağını düşünüyoruz. Çiftçilerimiz yeter ki üretsin, yeter ki istesin, biz onlara her türlü desteği vermeye hazırız.” şeklinde konuştu.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP