Semizkumlar’ın talepleri meclis gündeminde

Semizkumlar’ın talepleri meclis gündeminde

4.10.2022 12:57:53

CHP Belediye Meclis Üyesi Abdülcabbar Doğan, Ekim meclisinde Semizkumlar'ın taleplerini iletti, Başkan Volkan Yılmaz da gerekçeleri ile birlikte çözüme işaret edip, “İnşallah çözüm odaklı yol yürürüz” diye konuştu.

CHP Belediye Meclis Üyesi Abdülcabbar Doğan, Silivri Belediyesi Ekim Meclisinde Semizkumlar Mahallesi sorunlarının giderilmesi ve ihtiyaçlarının çözümü hakkında bir önerge sundu.
Doğan'ın önergesinde yer alan ifadeler aynen şu şekilde: “5747 sayılı kanununun yürürlüğe girmesiyle, Semizkumlar daha önce Alipaşa köyüne bağlı bir yerleşim yeri iken, 15 yıldan beri Silivri ilçesine bağlanarak mahalle statüsüne kavuşmuştur. Mahallemiz yazlıkçılar ve daimi olmak üzere iki ayrı bölümde oluşmakta. Sezonun açılmasıyla birlikte tahmini 50.000 ulaşan nüfus kış mevsiminde 8-10 bin arasında değişmektedir. Bu sayı pandemi süreciyle birlikte çok daha fazla ailenin daimi ikamete yöneldiği tarafımızdan izlenmektedir.
Yaklaşık 10 bin konutun olduğu mahallemizde, sahilin, parkların ve sosyal donatıların siteler tarafından kullanılıyor olduğu görülmektedir. Kentsel sosyal donatılar ve belediye hizmetleri yasal ya da yasal olmayan sebeplerden sitelerin kullanım ve kontrolü altındadır. Bu durum bile başlı başına hizmetten eşit yararlanma hakkını ortadan kaldırmaktadır.
Bunun yanında ister yazlıkçı sitelerde bölgesinde olsun ister daimi ikamet bölgelerindeki yol ve sokakların birçoğunda bozulmalar, çökmeler çok kötü görünüm ve bazı yerlerde kullanımı hayli zorlaştıran ortam oluşturmaktadır.
“MAHALLEMİZ BELEDİYE HİZMETLERİNDEN NEREDEYSE TAMAMEN MAHRUM”
Mahallemiz belediye hizmetlerinden neredeyse tamamen mahrumdur. Oysa Silivri halkının belediye hizmetlerinden eşit yararlanması en temel haktır. Bu nedenle aşağıda belirtiğimiz talepler mahalle halkıyla uzun zamandan beri tartışılarak belirlenmiş olup, belediye meclisimizin ve Belediye Başkanlığımızın mahallemizle ilgili somut hizmetler sağlamasını talep ederiz.
ACİL İHTİYAÇLARIMIZ
1. Gençlerimizin acil bir futbol sahasına ihtiyacı vardır.
2. Yazlık ve kışlık en temel ihtiyaç Kapalı Pazar Yerinin inşa edilmesidir.
3. Mahallemizdeki kültürel ve inanç gruplarının en önemli ihtiyacı Taziye Yerinin yapılması.
4. Mahalle halkının düğün, nişan, kına, ve diğer sosyal kültürel toplantıları için uzak mahallelere taşınmak zorunda kalmaları çok ciddi sıkıntı ve zorluklara sebep olduğunda mahallemize bir sosyal tesisinin kazandırılması.
5. Mahallemize bir muhtarlık binası kazandırılması öncelikli taleplerimizdendir.
İkamet etmekte olduğum Semizkumlar Mahallesi halkının taleplerinin bir kısmını siz değerli meclis üyelerimizin ve belediye başkanlığımızın ilgisine sunar, taleplerimizin yatırım programlarına alınarak gerçekleştirilmesini saygıyla rica ederim.”9e87da84-b80b-472e-9d10-b291553fc680
“SİLİVRİ BELEDİYESİ ÜSTÜN PERFORMANS GÖSTERMEK ZORUNDA”
Başkan Yılmaz, Doğan'ın taleplerine şöyle cevap verdi: “Silivri Belediyesi, 870 km2 alana 210 bin nüfus için İller Bankası'ndan pay alarak hizmet ediyor. Yazın bu nüfus 1 milyona ulaşıyor. 19 Kırsal mahalle, 18 köy ve Büyükçavuşlu'dan tek delikli kuruş vergi almadan hizmet ediyor. Güngören 8.5 km2, Silivri 870 km2 yani yaklaşık 110 katı ama Güngören Belediyesi'nin İller Bankası'ndan aldığı pay, Silivri Belediyesinden çok daha fazla. Bakırköy 25 km2. Bakırköy Belediyesinin İller Bankası'ndan aldığı pay bizden kat kat fazla.
Hal böyleyken bir yandan 19 kırsal mahallemize hizmet götürmekteyiz, bir yandan beldelere hizmet götürmek zorundayız ama en önemlisi de ikametgah adresleri İstanbul'da, Bakırköy'de, Güngören'de, Üsküdar'da olan ve İller Bankası payını o ilçeden aldığı ama yazın 45-60 gün Silivri'de ikamet eden yazlıkçı diye tabir ettiğimiz, hepsinin başımızın üzerinde yeri var, vatandaşlarımıza hizmet etmek durumundayız. Esasında Silivri Belediyesi bu işlemleri yaparken maliye, personel ve coğrafi alana yetişme noktasında da çok üstün bir performans göstermek zorunda.
“18 MADDE UYGULAMALARINDA SOSYAL DONATILARA YER AYRILMAMIŞ”
Semizkumlar Mahallesi ağırlıklı yazlık nüfusun yaşadığı, yaz nüfusunun 10'a, 20'e katladığı bir mahallemiz. Çok da güzel, güzide bir mahallemiz. Saydıklarınız eksiklerle beraber birinci elimizi kolumuzu bağlayan planların 18 madde uygulamalarında hiçbir sosyal donatıların, ne Pazar yerinin, ne spor alanlarının, ne sosyal donatılarının, ne tesis alanlarının Semizkumlar'da bırakılmaması.
Sizin bu saydıklarınızı yapabilmemiz için biz planda bunu çözmeden, yer, yani parsel satın alarak bu işleri yapmamız gerekiyor. Bir futbol sahasının büyüklüğü 7 bin m2. Semizkumlar'da m2 10 bin TL olsa, 7 dönüm bir futbol sahası için 70 milyon TL kamulaştırma bedeli gerektiriyor. Aynı şekilde çocuk parkları, muhtarlık binasının yapılacağı yeri bile bulmakta zorlanıyoruz. Nevşehirliler Camisinin hangi şartlarda yaptığımızı siz daha iyi bilirsiniz. Vatandaşın arsa bağışlarıyla o dini tesis olmayan yere bir cami inşa ettirdik.
“ATIL DURUMDAKİ İSKİ TESİSİNİ KULLANIMA AÇABİLİRSİNİZ”
Bu Semizkumlar'ın sorunları çözülmeyecek demek değil. Bu sürede geçici çözümler üretebiliriz. Mesela İBB'nin İSKİ'sine ait bir tesis var. Atıl bir şekilde duruyor. Kapıları kitli. İçerisinde futbol sahası, çocuk parkı, mesire alanı da var. İSKİ ile biz bunu görüştük, ret geldi ama sizler de İSKİ ile bunu görüşürseniz orasını bir millet bahçesi, spor tesislerinin olduğu bir alana çevirip Semizkumlar'daki çocuklarımızın, gençlerimizin, hanımefendilerin kullanımına açabilirsiniz. Çok kolay bir çözüm.
Semizkumlar'a yaptığınız park, cami var. Pazar için yer olmadığından sokak pazarı olarak kuruluyor. Plan çalışmalarında bunları çözüp inşallah Semizkumlar'daki vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.
“SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ”
Sitelerin sosyal donatıları kendileri kullanıp kamuya kapattıklarından şikayet ettiniz. Silivri Belediyesi bizden önceki ve sizin de içerisinde bulunduğunuz yönetim, bu ecrimisilleri almadığı gibi, biz alırken, gerek site yönetimleriyle yaptığınız toplantılarda, gerek burada, bununla ilgili defans yaptınız. Silivri Belediyesine ait bir yeri kullanandan hem şikayet ediyorsunuz, hem biz 5 yıl geriye ecrimisil tahakkuk ettirdiğimizde şikayet ediyorsunuz.
Sorunları beraber çözeceğiz. Ben sizin hassasiyetinize inanıyorum. İnşallah çözüm odaklı yol yürürüz.” Sevginar SALİ

YORUM YAP