Selimpaşa’da 1/5000’lik tepkisi

Selimpaşa’da 1/5000’lik tepkisi

20.11.2023 11:43:01

1/5000'lik planların içeriği ve askı süreci hakkında vatandaşları bilgilendirmek amacıyla düzenledikleri halk toplantısı, gergin bir ortamda gerçekleşirken, CHP'liler, vatandaşların mağduriyetlerini giderme noktasında destek kararlılıklarını sürdürdü.401837262_720884776736690_6756785941344488654_n

CHP Silivri İlçe Başkanlığı tarafından 16 Kasım 2023 Perşembe akşam Selimpaşa'da, İlçe Başkanı İbrahim Kömür tarafından İBB Meclis Üyeleri Melih Yıldız, Bora Balcıoğlu, CHP'nin Silivri Belediyesi İmar Komisyon Üyesi Süheyl Kırkıcı ve ilçe yöneticisi Sibel Aydın Işıköndeş'in katılımıyla bir halk toplantısı düzenlendi. Toplantının amacı Silivri Belediyesi tarafından hazırlandıktan sonra İBB Meclisinde oybirliği ile onaylanan ve askı sürecinde olan bölgenin 1/5000'lik planları, itiraz süreçleri hakkında bilgi vermek.
KÖMÜR: SORUNLARINIZI ÇÖZMEK İÇİN BURADAYIZ
CHP İlçe Başkanı İbrahim Kömür, siyasi bir amaç gütmediklerini belirtirken, “Kimseyi suçlamak veya karalamak için değil, sorunlarımızı çözmek için buradayız. Aklınıza gelen herhangi bir sorununuzu açık bir şekilde bizler ile paylaşabilirsiniz. Ve cevaplarınızı alacaksınız” dedi.harita
YILDIZ: İBB'DE MAĞDURİYETLERİNİZİN ÇÖZÜMÜ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ
İBB Meclis Üyesi Melih Yıldız da “Temmuz ayında Selimpaşa – Kavaklı – Ortaköy – TEM otoyolu güneyi planları İBB meclisi tarafından onaylandı, arada imza süreci oldu. İBB başkanı onayı sonucunda 1 Kasım'da askıya çıkmış planlarımız 31 Kasım'a kadar askıda olacak. Burada olma sebebimiz bu planlar ile ilgili sizleri bilgilendirmek ve olduysa mağduriyetlerinizi gidermek. Mağduriyetlerinizi geçirebilmek için Büyükşehir Meclisi Üyesi Bora Bey ile sorunlarınızın çözümü noktasında elimizden geleni yapacağız” dedi.
KIRKICI: HALK İÇİN BİR ŞEY YAPIYORUZ AMA HALKIN HABERİ YOK!
Süheyl Kırkıcı yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Asla siyaset derdinde değilim. Amacım kimseyi eleştirmek ve yargılamak değil ama sistemi eleştirmek hakkım. Ben 15 yıldır meclis üyesiyim ve en fazla kavgasını yaptığımız unsur şu; halk için bir şey yapıyoruz ama halkın haberi yok. Canını acıtan birçok kararlar alınıyor, halka bilgi dahi verilmiyor. Bu hangi belediye başkanı, hangi parti diye bakmıyorum. Bu sistem öyle geliyor, devam ediyor. Buna aslında müsaade etmemek lazım. Biz “Hayır” diyoruz. Böyle gitmemesi lazım ama siz de lütfen kendi haklarınız ve korunması, daha da güzelleştirilmesi için asla birilerine teslim etmeyiniz. Biz bir yere kadar savunuyoruz ama asıl hakkınızı savunacak olan sizsiniz. Siz sahip çıkarsanız, o hak hem korunmuş olur, hem şehir çok daha yaşanır hale gelir, hem de o ülkeye, o şehre demokrasi gelir. Demokrasi çok kıymetlidir. Nefes alışınız gibi bir şeydir demokrasi. Unuttuk bunları, onun için biraz yabancı gelebilir! Ben oğlumla demokrasi kavgasına giriyorum, “Sen ne diyorsun, nerede kalmışsın” diyor. Evet, demokrasiyi kaybettik. Yeniden güzel günlere ulaşmamız mümkün olabilir.
Esasında bir şehre bir plan yapıldığı zaman, 25-30 yıllık süresi içerisinde nasıl gelişmesi gerektiği karara alınır. 25-30 yılda bir planları gözden geçirin, şehrin gelişme eğilimleri, nüfus artışları, sanayi, ticaret, turizm ve diğer faktörler o mevcut olan planın yetersizliğini gösterebilir ve planlarda bir çalışma ihtiyacı doğar. Burada da öyle bir şey var.
“SELİMPAŞALI YURTTAŞIMIZ BİR RAHATSIZLIK YAŞIYOR VE HUZURSUZ”
Şu anda esasında birçok Selimpaşalı yurttaşımız bir rahatsızlık yaşıyor ve huzursuz. Mülkiyet hakkına bir müdahale var ve bilgi yok. Bu bilginin bir yerden paylaşılması, alınması gerekiyor. Silivri Belediyesinin burada olması gerekirdi. Esasında sizi aydınlatması lazımdı. Çünkü oy verdiniz. Büyükşehir Belediyesinin sizi gelip aydınlatması gerek. Ona da oy verdiniz. Ayırmayacağız, burada siyaset yapmayacağız, sizin hakkınızı bu kuruluşlar sağlamak zorunda. İhtiyacın karşılanmadığı zaman yeniden oturulur ve uzmanlar, şehir plancıları, çalışmalar yapar. Birçok kurum görüş bildirir, İSKİ, İGDAŞ, Devlet Su İşleri, Karayolları vs. ilgili raporlar, görüşler, jeolojik raporlar alınabilir ve plan hazırlanır. Tabii yörenin ihtiyacı olan bütün bu çalışmalarda, ayrıca o yörenin sivil toplum örgütleriyle, muhtarlarıyla görüşülür, belediye meclisi var ise; eğer saksı çiçeği değilse, biz de satış şeyinin birer parçası değilsek gelirler orada bize birileri anlatır. Bu kültür maalesef yok ve geri kalmış bir durumda. Biraz sonra planı anlatacağım. Bunlar da önemli şeyler, nefes alışımız, su içişimiz kadar kıymetli. Zorla, el yordamıyla bilgiler toplamaya sonra sizlerle bu bilgileri buluşturmaya çalışıyoruz. Çağımız bilgi çağı ama maalesef yöneticilerimiz o kadar gerisindeler ki, halkın bilgilenme hakkını o kadar boş karşılıyorlar ki… “Ben internete koydum, herkes görsün”. Herkes anlamaz ki, herkes mühendis, mimar değil ki. Dolayısıyla problemler buradan yürüyor.
“DOĞRUYA ULAŞMAK, YANLIŞININ ÖNÜNÜ KESMEK İÇİN ÇABA İÇİNDEYİZ”
Her plan yapılırken mutlaka ki kendi içinde hataları olur. Bunun bilinçli yapıldığını biz düşünmeyiz, hatadır, yanlışlıktır, yapılır. Onun içindir yasa 1 aylık askı süresini belirlemiştir. İçerisinde bu planların konuşulup tartışılması, vatandaşların kendi yerleri ile ilgili planın ne getirip, ne götürdüğünü görmesini sağlamasını yapmasına müsaade edilmiş. Arkasından ihtiyaç varsa da itiraz edilmesine hak tanımış yasa. Planın çizgiler ile veya rakamlarla anlatılması mümkün değil, yani kafanızı karıştırmak bulandırmak da istemeyiz. Daha çok belki soru cevaplarla bazı noktalara varabiliriz. Plan şu anda internette. İBB askı sitesinde, her insan girebilir, bilmiyorsak her mimar, mühendis çok rahatlıkla size yardımcı olabilir. Onların yetersiz kaldığı yerlerde lütfen hiç çekinmeden bizlere gelin. Bunun siyaseti olmaz, burada doğruya ulaşmak, yanlışının önünü kesmek için çaba içindeyiz. Bunu düşünürsek daha sağlıklı bir toplantıyı da gerçekleştirmiş oluruz.
10 yıl önce bu plan Selimpaşa'ya yine gelmişti hatırlarsanız. Bir panik oluştu, telaşa girdik hep beraber. Baktık ki plan bizim beklentimizin çok dışında, ihtiyacımızı karşılamıyor. Burada toplantılar yapıldı, elimizden geldiğince doğrular konuşuldu ve yanlışlara karşı bir çalışma yapmaya çalıştık, ciddi bir itiraz gerçekleştirildi. O itiraz sonucunda plan geri çekildi ve o günden bugüne plan yapılamadı, yapılmadı. Sebebini bilmiyorum ama “Ben küstüm, yapmıyorum”, “Bundan sonra görürsünüz gününüzü” gibi tavırlar alınacak bir tavır yok ortada. Planı yapacaksınız. Göreviniz bu çünkü.
“25-30 YILDA PERİYODİK OLARAK PLANLAR GÜNCELLEMEK ZORUNDA”
Sonra bu sürece girildi, bu sürece tabii ki girilecekti. Dediğimiz gibi 25-30 yılda periyodik olarak planlar güncellemek zorunda. Üst ölçekli planlara da uymak zorundayız. Üst ölçekli planlarda bizi bağlayan ve bizi sıkıştıran unsurlar vardır. Daha çok belediyeleri sıkıştıran unsurlar vardır. Burada da, bu bölgenin planlamasını ve diğer bölgelerimizin planlamasını hayata geçirmek için bu dönemin Belediyesi bir irade koydu ve bir çalışma için görüşmeler yapıldı. Taslak plan hazırlandı ve İBB ile görüşmeler yapıldı. İBB şehir planlamacıları son ölçümleri yaptıktan sonra plan son şeklini verdi ve daha sonra da meclisten geçerek onaylanmış oldu.
“SELİMPAŞA'NIN PLANI YAPILIYORSA, HALKIN HABERİ OLMASI GEREKİR”
Şimdi burada aslında doğru olan şudur, Selimpaşa'nın planı yapılıyorsa, halkın haberi olması gerekir. Öncelikle yapılmadan önce, yapıldıktan sonra değil. Yani bugün bile şükür bir araya geldik. Buna da “şükür” diyecek noktaya getirilmişiz! Esasında yapılmadan önce yapılış süreçlerinde beraber olmak lazım. Ama o süreçler aşılmış, belediyemiz bir şirkete vermiş, şirket kendine göre bir çalışma yaptı. Hazırladığı planı İBB'ye gönderdi ve İBB ne kadar ilgilendi bu planlar ile bilemiyorum ama gördüğüm kadarıyla çok fazla üzerinde durmadan onayladılar. Hata var ve hataları telafi etmenin yollarını arıyoruz. Bugün bu heyetin karşınıza geliyor olmasının sebebi bu. Suçlu aramıyoruz ama yöntemlerde ve kültürde bir hata var. Bu kültürü başından beri her aşamada hissediyoruz maalesef. Bunu aşmayı başarırsak zaten yol alırız. Medenileşme, uygarlaşma yolunda yol alırız. Başaramazsak Ahmet gelir, Mehmet gider, böyle gider. Alınan kararlar da herkesi rahatsız ediyor.
KIRKICI, SELİMPAŞA ÖLÇEĞİNDE 1/5000'LİK PLANLARI DEĞERLENDİRDİ
Planların Selimpaşa bölümünü anlatmaya çalışacağım. Haliyle birkaç önemli problem var. Gerekiyorsa dilekçe hazırlayıp size sunmayı biz görev aldık. Bu konuda rahat olun. Genel bilgileri vereceğim. Bakın burada Kocadere, Marmara Denizi'ne dökülüyor. Burada 2009 yılındaki sel felaketinde yüzlerce araç ve bazı canlılarımızı kaybettiğimizi biliyorum. Sonrasında taşkın alan ilan edildi. O günden beri de burası ile ilgili inşaat ve benzer durumlara izin vermemeye çalıştılar. Fakat dereler ıslah edildi. Bir takım kamulaştırmalar yapıldı bildiğimiz kadarıyla. Derenin E-5'in altından geçişi ile ilgili henüz çalışma bitirilmediği için o taşkın sahanın kapsamı değişmedi. Bu yüzden bölgenin plan sorunu devam ediyor. Burada ihale edilmiş bir çalışmanın süreç içerisinde devam ettiğini biliyoruz. O menfezler bitirildikten sonra, örneğin bu Kocadere'nin altından geçecek olan menfez, Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisinde kalıyor, orayı bitirecek, Kabaklar Deresi'nin E-5'in altından geçiş noktasındaki menfez de Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yetkisi kapsamında. Her iki çalışmada bitirilecek. Bitirildikten sonra buradaki planlama yeniden gözden geçirilip çalışma yürütülecek.
Buranın ulaşım sorununa ilişkin 30 metrelik bir yol geçiriliyor ve bu 30 metrelik yolun çevresinde de 20 ve 25 metrelik yollarla ulaşım ağı oluşturulmuş ve bu sorun çözümlenmek istenmiştir. Selimpaşa'nın merkezinden giden Ortaköy asfaltı üzerinden 30 metrelik yol gidiyor, Selimpaşa Ortaköy civarında oluşturulan Sanayi Bölgesi'nin altından geçiyor, burada da Hamit Bey'in arkası diye nitelendirdiğimiz yerin de arkasından gidiyor, Silivri'ye devam ediyor. Bu Yol Büyükçekmece'den hatta İstanbul'dan geliyor. Bu 30 metrelik yol Tekirdağ'a kadar gidiyor. Alternatif bir yol olarak oluşturulmuş. 20-25 metrelik yolu oluşturmuş.
Selimpaşa'dan Ortaköy tarafında sanayi bölgemiz içerisinde birtakım değişiklikler var. Burada imar dışı bir alan vardı. Burasını Sanayi bölgesine kattılar. Burada ağaçlandırılacak alan olarak ayrılan yer imara açıldı. Hem sanayi hem depolama yapılacak hale getirildi.
Genel olarak Selimpaşa'nın kavşağında çok ciddi bir kavşak nitelendirilmesi yapılmış. O kavşağın karayolları ile değerlendirilmesi gerekiyor. O kavşağa ihtiyaç var mı, yok mu bilemiyoruz?! Yoğurthane'de, 4 katlı imar hakkı olarak bilinen bölgede de 25 m'lik yol geçirilmiş. Buranın üst, otobana bakan tarafı 2 katlı imar hakkı olan yerler. Buralarda değişikliklere gidebileceklerini tahmin ediyoruz.
Selimpaşa “Merkez” olarak isimlendirdiğimiz, sahil kesimlerine gelirsek, İzzet Güncan Caddesi'nin sağ ve sol tarafında kalan bölgede, bildiğiniz üzere burası sit alanı olarak geçiyor, sit alanlardaki planlar yine aynı şekilde.”
TAŞKIN UYARISI BÜYÜK TEPKİYLE KARŞILAŞTI
Kırkıcı'nın sahil kesimine yönelik değerlendirmelerini tsunami tehlikesi ile sürdürmesi üzerine toplantıda yüksek bir gelirim baş gösterirken, imar hakkı kayıplarına vatandaşların itiraz sesleri oldukça yükseldi.
SORU CEVAPLARIN ARDINDAN TOPLANTI TAMAMLANDI
Vatandaşların kendi tapu özelindeki soruları, planlama sürecine itiraz ve tepkileri ile devam eden toplantıda taraflar sakinleşmeye çalışarak, mağduriyetlere itiraz yolunda bilgi alışverişi devam etti.
Selimpaşa'da 1/5000'lik planlar konusunda en önemli sıkıntı sahilde, kavşak düzenlemesi ve Yoğurthane bölgesindeki yol belirlemesinde şeklinde öne çıkarken, CHP'liler itiraz dilekçelerinin hazırlanması, yerlerinin durumu hakkında bilgi aktarmak yönünde vatandaşlara destek olma kararlılıklarını ifade ettiler.
Sevginar SALİ

YORUM YAP