Sayalar vatandası ne dedi?

Sayalar vatandası ne dedi?

16.02.2013 11:41:29

13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın kabul edilmesi sonrasında vatandaşların kafası hala karışık. Kimileri, belediyenin köylerine daha çok hizmet götüreceğini düşünürken, kimileri de giderlerinin artacağı görüşünde.

UYGUN, SAYALAR'IN NABZINI TUTTU
Hürhaber Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Uygun, Silivri'nin en uzak mahallelerinden olan Sayalar'a giderek halkın nabzını tuttu. Mahalle olmanın artı ve eksileri hakkında görüş alan Uygun, halkın beklentilerini sordu.
Sayalar sakinleri en çok işsizlikten ve yerlerinin tapusuz olmasından dolayı İSKİ ve BEDAŞ'a başvuramadıklarından dert yandılar. Gençlerin ise yapacak bir şeylerinin olmaması dolayısıyla zararlı alışkanlıklar edindiğini paylaşan Sayalarlılar, belediyeden mahallelerine gençlerin vakit geçirebilecekleri internet kafe veya mahalle evi formatında hizmet götürmesini beklediklerini ifade ettiler. Mahallelerine siyasilerin yaptıkları ziyaretlerde sadece dertlerini dinlediklerini sonrasında herhangi bir faaliyet göremediklerini paylaşan mahalleliler, İlhan Uygun'la şunları paylaştı:

"KENDİ YERİME EV YAPTIRMIYORLAR”
Nuri Günaydın: Büyükşehir Yasası daha iyi mi oldu, daha kötü mü bilmiyorum. Şuan bununla ilgili bir şey hissetmedik. Ama bir sorunum var; emekli oldum 1 dönüm yer aldım burada ama 3 senedir ev yapacağım yaptırmıyorlar. İnşallah belediye bununla ilgili izin verir ve biz de emekliliğimizi rahat geçirebiliriz.

"DAHA ÇOK HİZMET GELECEKTİR”
Hasan Servi: Büyükşehir el attığı zaman buraya hizmetin geleceğini düşünüyorum.

"GENÇLERİMİZ KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR EDİNİYOR”
Şerif Hacıoğlu: Büyükşehir yasasıyla beraber köy statüsünden çıkıp belediyeye mahalle olmaktan memnunuz. Bizim en büyük sorunlarımızdan biri köpekler. Toplayıp Silivri'ye götürüyorlar, küpe takıp geri getiriyorlar. Bundan şikayetçiyim, sadece bizim köyünkileri değil diğer köylerinkini de Sayalar'a getiriyorlar.
Gencimiz çok, belediye şu gençlere bir şey yapsın, internet cafe gibi. Okuldan çıkıyorlar yapacakları bir şey yok. Sonra gidip alkol alıp sigara içiyorlar. Gençlerimiz kötü alışkanlıklar edinmesin, yazık günah. Mahalle evlerinden buraya da açılması lazım. Gençlerimizi kurtaralım, köylerde alkol tüketimi arttı.

"IŞIKLAR'IN ÇALIŞMALARINI BEĞENİYORUM”
Yakup Atlı: Torunlarla birlikte 10 kişi bir arada yaşıyoruz, kıt kanaat geçiniyoruz. Mahalle olduk şimdi iyi ya da kötü bir şey diyemem, devlet ne yaptıysa o. Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın çalışmalarını da beğeniyorum.

"HAYVANCILIK VE TARIMA SIKINTI VERMEZLER UMARIM”
Şaban Durmuş: Doğma büyüme buralıyım. Devletimiz gerekli görmüş mahalle yapmış. İnşallah faydalı olur. Hayvancılık ve tarımımıza sıkıntı vermezler umarım. Üretimin olduğu yerde sorun çıkartılmamalı. Hayvancılıkta koşa koşa zarara, iflasa gidiyoruz. Yemler, samanlar çok pahalı.

"5 M KÖPRÜYÜ YAPAMADILAR, ÇILGIN PROJEYİ NASIL YAPACAKLAR?”
Kemal Çelik: Köyümüzün Silivri'ye uzaklığı 33 km hizmetin buraya gelmesi çok ağır oluyor. Bunu hızlandırmak gerekiyor. Köprümüzü de 6 aydır el vurulmuyor. Denizin üzerinden köprü yapıyorlar ama burada ufacık köprüyü yapamıyorlar. Bunun hızlandırılmasını ve bir an önce bitirilmesini istiyoruz. 5 m köprünün olmadığı yerde çılgın projeyi nasıl yapacaklar? Hiç inandırıcı gelmiyor.

"İŞSİZLİK BÜYÜK SORUN”
Recep Uslu: Emekliyim. Öncesinde Çerkezköy'de fabrikada işçi olarak çalışıyordum. Geçim şartları çok zor. İşsizlik çok büyük bir sorun, fabrikalar servis vermiyor, bu sefer yol parasına çalışmış oluyoruz.

"İSKİ'YE BİZİM ÇOCUKLARI NEDEN ALMIYORLAR?”
Hüsnü Yılmaz: Emekliyim. Gençler iş bulamıyor, Çerkezköy'de çalışıyorlar genelde. Asgari ücrete çalışıyorlar, üstüne bir de araba parası veriyorlar. Biz de burada çocuklara yardım etmeye uğraşıyoruz, torunlara bakıyoruz.
Bizim çocuklarımızı neden almıyorlar Büyükşehir Belediyesine, İSKİ'ye? Buranın mahalle olmasıyla ilgili henüz bir şey yok ama inşallah ileride iyi şeyler olur. Orman gitmiş, çiftçilik yok, burada ancak emekliler durabilir. Gençlerin yapabileceği hiçbir şey yok, onların çalışması gerekiyor.
 

"BU HÜKÜMET HAYVANCILIĞIMIZI BİTİRDİ”
İbrahim Ayaz: Çiftçilik, hayvancılık yapıyorum. Mahalle olması iyi olmadı, bizim masraflarımız artacak. Belediye her şey için para isteyecek. Bu hükümet geldiğinden beri, ormanımızı aldı, hayvancılığımızı bitirdi. Biz önceki hükümetler zamanında destek alıyorduk, şimdi ise zorla işgalcisin diyerek kira alıyor. Hazine arazisi olduğu için hiçbir şey yapamıyoruz artık. Hayvancılık da öldü, yem sütten pahalı. Milletvekilleri gelip dertlerimizi dinleyip gidiyorlar, sorunumuzu çözen kimse yok. Onlar düşmüşler Uludere'nin peşine 150 senelik köyde burada milleti soyuyorlar. Seçtiğimiz milletvekilini bile tanımıyoruz biz, herkes koltuğa oturana kadar geliyor. Hükümetin politikası yanlış.

"İSKİ ÇALIŞANLARI NEDEN HEP ERZURUMLU?”
Mehmet Güçlü: AEG'de çalışıyorum. Herkes çıkar peşine düşmüş, kimsenin vatandaşı düşündüğü yok. İSKİ'de neden hiç bizim köyümüzden çalışan biri yok, hepsi Erzurumlu. Neden bu böyle?

"İÇKİLİ YERLERE RUHSAT İSTİYORUZ”
Veli Yılmaz: Belediye içkili yerlere ruhsat vermiyor. Köşe başlarında içiyoruz iş mi bu? Böyle şey olmaz.

"SAYALAR AKP'YE TESLİM OLMADI”
Güner Bıyıklı: Bakkalcılık yapıyorum. Mahalle olmanın henüz bir faydasını görmedik. Buranın hükümete tepki göstermesinin en önemli nedenleri; ormanların seyreltilme usulüyle elimizden alınması, köylünün kendi arasında topladığı parayla kuyu kazdırıp suyunu kullanırken İSKİ'yi buralara sokması ve ecrimisil adı altında halktan para toplanması. Burada hükümet yanlısı konuşanlara insanlar reaksiyon gösteriyor. Silivri'nin AKP hükümetine teslim olmayan iki köyü var; Çayırdere ve Sayalar. CHP'ye en çok oy çıkan yer burasıdır. 10 yıl önce CHP %5 oy alırken buradan, şu anda %70'lerde oy alıyor. Neden? Hükümetin yaptığı beceriksizlikler yüzünden. Kemalizm ilke ve inkılaplarını yıkma politikaları daha ne şekilde devam edecek? Arap İslamiyeti'ne mi geçilecek yoksa Hitler faşizmine mi soru işaretleri de var.

"2\B'LERİN TAPULARINI VERMEDİLER”
Hüseyin Kabakçı: Çiftçilik ve hayvancılık üzerine çalışıyorum. 20 tane büyük baş hayvanım var, onlarla geçiniyorum. Kurtarmıyor bizi ucu ucuna gidiyor. Şimdi mahalle olunca "Hayvanları dışarı çıkarın” diyecekler, ben 3-5 tane hayvana nasıl bakacağım? İşimiz sakat. 2\B'lerin tapularını vereceğiz dediler, vermediler. Hazine yerleri de var tapuların verilmesi gereken ama hep ileri atıyorlar. Milletvekilleri bizi ziyarete geliyor seçim zamanlarında "Vereceğiz” diyorlar ama hiç iş çıkmıyor. İSKİ'den su alamıyoruz, "tapunuz yok” diyorlar. Tapuyu ver diyoruz, vermiyorlar. Ne olacak bu köylünün işi? Hizmeti getiriyorlar ama vermiyorlar.

"İSKİ HER YERİ BERBAT ETTİ”
Serkan Toyran: Çiftçilik ve hayvancılık yapıyorum. Gerçekten köylü perişan. İSKİ'nin köye girmesini de olumlu bulmuyorum. İSKİ'nin şuan köyümüzde çalışması var, her yeri berbat ettiler, gelip gidiyorlar ama yaptıkları bir şey yok. Köylünün kazancı azaldı. Hayvancılık dibe vurdu. Yem fiyatları zaten yüksek. Süt fiyatları da düşük. Köyde işsizlik çok fazla.

"ORMANDAN ARTIK KAZANCIMIZ YOK”
Selçuk Yılmaz: Köylerde çiftçilik kalmadı. Gençler artık sanayiye gidiyor çalışmaya. O da buradan 200 TL yol parası yapıyor. Ormandan artık kazancımız yok sadece yakacak ihtiyacımızı karşılıyoruz. Zaten her yer hazinenin, tapumuz yok.

"MADDİYATSIZLIKTAN SİLİVRİ'YE İNEMİYORUM”
Rıfat Özer: Meralarda hayvan güdücülüğü yapıyorum. Günlük işlere gidiyorum, sosyal yardımlaşmadan para alıyorum. Bayramlarda 50-100 TL yardım alıyorum. Kaymakamlığa ve belediyeye müracaat etmek istiyorum, ona da maddiyatsızlıktan gidemiyorum.

"GENÇLERE İŞ YOK, BİZ NASIL ÇALIŞALIM”
Cemalettin Gün: Günlük işler yapıyorum. Orman işlerine gidiyorum. Gençler bile iş bulamazken bizi kim ne yapsın!?

"TAŞ DÖKMEK İŞ DEĞİL EKMEK VERECEKSİN”
Ümit Eren: Sayalar Spor Kulübü Başkanıyım. Mahalle olmanın bir etkisini henüz göremedik. İş sorunu var burada. Temizlik işçileri İstanbul'dan getirileceğine buradaki insanlar alınsa olmaz mı? İstanbul'dan bir minibüs temizlik işçisi getiriyorlar, onları buraya getireceklerine buradaki insanları kullansınlar milletin harçlığı çıksın. Taş döşemek iş değil ekmek vereceksin insanlara. 2011 yılında spor kulübümüzü kurduk. Bir türlü federe olamıyoruz, parasızlıktan. Üyelerimizden ayda 5'er lira para toplamaya çalışıyoruz onu bile toplayamıyoruz. Ak Parti İlçe Başkanı Metin Karakaş'a ve Belediye Başkanı Özcan Işıklar'a çıktık. Hep yardım edeceğiz diyorlar ama icraata gelince kimse yok. Amacımız gençlere yardımcı olmak ama elimizden bir şey gelmiyor. Özellikle Belediye Başkanımıza stat için çağrı yapıyoruz.
Esra TATAR

YORUM YAP