“Sanayimize sahip çıkıyoruz”

“Sanayimize sahip çıkıyoruz”

09.02.2013 11:41:29

Silivri Belediyesi Başkanı Özcan Işıklar, 6 Şubat Çarşamba günü Kale Park'ta siyasi partilere, sanayicilere ve iş adamlarına yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda 1/5000'lik merkez ve sahil planın askı sürecinin sona ermesine az kala değerlendirmeler yapılarak hafızalar taze tutuldu. Planla ilgili 9 Şubat Cumartesi günü saat 14.00'te Belediye Meclis Salonu'nda son bir değerlendirme toplantısı yapılacağını Işıklar burada da açıkladı.

BARAN: SON GELİŞMELERİ GÖRÜŞMEK İÇİN BURADAYIZ
Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Kadir Baran toplantının açılış konuşmasını yaparak şunları söyledi: "Silivri Belediyesi'nin öncülüğünde ve desteğiyle bu toplantıyı köylerdeki sanayicilerin uzun yıllardır bir türlü çözüme kavuşamayan fabrikaların yerleşim sorunlarıyla ilgili konularına yardımcı olma maksadıyla tertip ettik. Hemen hemen 8 tane köyümüzde sorunlu fabrikalar var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5000 ölçekli nazım imar planına göre buralarda yeniden imar planı uygulandı. Bu konuda son gelişme ve çalışmaları görüşmek amacıyla bu toplantının yapılmasında bize ön ayak olan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'a, teşekkür ediyorum.”

IŞIKLAR: ORTADA EMEK, SERMAYE VE İSTİHDAM VAR
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, toplantıda yaptığı konuşmada şunları kaydetti: "Biz siyasi parti başkanlarını, sivil toplum örgütlerini, iş adamlarımızı özellikle bu bölgede ilişiği olan, sorunu birebir yaşayanları davet etmeyi uygun bulduk. Belediye başkan yardımcılarımız, meclis üyesi arkadaşlarımız, planlama birimimiz, komisyon üyelerimiz aşağı yukarı eksiksiz burada. Bilgi vermek için sizleri davet ettik, katıldığınız için çok teşekkür ederim. Başladığımız ilk günden bu yana planlama sürecini açık biçimde ve tartışarak sürdürdük. Milli servet olan sanayimizin yıllar önce yapılmış olan işletmeleri bu süreçte söz konusu. Her ne olursa olsun sonuçta orada bir işletme var. Bacası tütüyor içinde insanlar çalışıyor. Emek, sermaye, ihracat, istihdam var.

"100.000'LİK PLANDA BU SORUN ÇÖZÜLMELİ”
Onların maalesef hukuki süreçlerinin yasallaşması, bir ruhsata tabii olması, bir şekilde 3-4 mevzuata göre yapılmış olan bu yerlerin artık kanayan bir yara olmaktan öte 100.000'lik planda yapılıyorken bu sorunun çözülmesi gerektiğini defalarca ilettik. Çok karmaşık bir süreç olduğu için de prosedür buraya kadar geldi.

"KAZANILMIŞ OLAN HAKLARIN PLANA İŞLENMESİNİ ÖNERDİK”
Şimdi geldiğimiz noktada bir plan taslağı var özellikle İBB tarafından köylerimizin sınırlarının tamamını kapsayacak şekilde hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı taslağı hazırlanmakta. Tarım arazilerinde yapılan konut ve tesislerin durumlarının değerlendirilmesi sonucunda Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'ne ruhsat ve imarı onaylanmış olan parsel sahipleri 5400 sayılı Toprak Koruma Kurulu'nun geçici hükümlerinden faydalanarak arazi sahiplerini kazanılmış olan haklarının 1/5000'lik plana işlenmesini önerdik. Bu akşamki toplantının amacı bu.

"PLAN, HEPİMİZ İÇİN KANGREN OLDU”
Cargill Yasası'na göre metrekaresine 5 TL ödeme süreci başlamıştı, parayı yatıran işletmelerin arazileri plana işleneceği süreci tamamlanıyor. Hem bu uyarıyı yapmak hem de bu süreç içerisinde tamamlanmamış olanların tamamlanmasını sağlamak için yeniden bir araya gelelim istedik. Artık hepimiz için kangren olan plan konusunu bitirmiş olacağız. Cargill Yasası'yla yatırmış olanlar imar planına işlenecek, geriye kalan ruhsat sorunu da en yakın zamanda tamamlanmış olacak. Süreç bu.

"RİSKLER ORTADAN KALKSIN, HERKES YASALLAŞSIN”
Bu taslak plan hazırlandığında, haberimiz olur olmaz sizleri de haberdar ettik. Evrakların tamamlanmasını sağlayarak kanayan yaranın artık tedavi edilmesi, ruhsatların verilmesi, kimsenin yarın işletme faaliyetinin ceza yemesi, durdurulması, kapanması gibi çeşitli risklerle muhatap olmaması için elimizden geleni yapalım istedik. Herkes yasallaşın. Avrupa'da iş yapan bazı sanayicilerimiz sırf ruhsat ve iskân yüzünden bazı standartlara uyamıyor. Çok ciddi sanayilerimiz var, özellikle bu bölgede, her zaman söylüyorum Silivri'miz bu açıdan çok şanslı, çevreyle dost, istihdam yaratan, çok kaliteli sanayi envanterine sahibiz. O açıdan bu sürecin bilgilendirilmesini başlattık.

"SANAYİ BİZİM OLMAZSA OLMAZIMIZ”
Umarım bu süreç yıllardır beklediğimiz şekilde sonuçlanır. Sonuçlanma aşamasında belediye, planlama birimi, siyasi partilerimizle hepimizin ortak bir düşüncesi var. Silivri'de oluşmuş bir anlayış birliği söz konusu. Sanayimize sahip çıkıyoruz. Onlar bizim olmazsa olmazımız. Yaklaşık 30.000 kişiye istihdam sağlayan sanayimiz hepimizin ortak zenginliği. Onları korumalı, yarın ne olur gibi sıkıntılı prosedürlerden artık uzaklaştıralım. Kalıcı, yerinde huzur içerisinde üretimini yapsın düşüncesindeyiz. Bu süreçler tamamlandıktan sonra sona yaklaşmış oluruz.”
IŞIKLAR'DAN BARAN'A KUTLAMA HEDİYESİ
Silivri Belediyesi Başkanı Özcan Işıklar, yeniden başkanlığa seçilen Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Kadir Baran'ı hediye vererek tebrik etti. Işıklar, SİAD kongresinde çekilen toplu fotoğrafı günün anısına Baran'a hediye etti.

HAS: 9 ŞUBAT'TA PLANI SON KEZ DEĞERLENDİRECEĞİZ
Silivri Belediyesi Başkanı Özcan Işıklar'dan sonra söz alan Planlamadan Sorumlu Başkan Koordinatörü Mehmet Has, 1/5000'lik nazım imar planının teknik değerlendirmesini yaptı. Has konuşmasında şunları aktardı: "Son günlerde yoğun bir şekilde E–5 altı sahil bölgesi Silivri 1/5000'lik nazım imar planı askıda olduğu için planın uygun olmayan yönleri konusunda vatandaşlarımızın itiraz talepleri oluyor. İtirazlarla ilgili yardımcı olmak için dilekçelerin çoğunluğu bizde toplandı. Biz de onları Büyükşehir'e ilettik, gerekli çalışmalar devam ediyor. Vatandaşlarımızın beğenmediği ya da planda sorun olarak göreceği yerlerle ilgili olarak 9 Şubat Cumartesi günü saat 14.00'te Belediye Meclis Salonumuzda son bir değerlendirme toplantısı yapıp, Büyükşehir Belediyesi'ne Silivri Belediyesi olarak yapacağımız itirazlara altlık sağlamak amacıyla, plan toplantıları bilgileri doğrultusunda, bizlere yön verecek, destek veren tüm katılımcıları bekliyoruz.

"ASKI SÜRECİ SONRASI MECLİS ÜYELERİNE GÖREVLER DÜŞÜYOR”
Pazartesi günü askı süresi sona ermekte. Ondan sonraki süreçte İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKP ve CHP Belediye Meclis üyelerine görevler düşüyor.
Bu toplantının amacında şu var; köylerimizin 1/5000'lik nazım imar planları 2009 yılında askıya çıktı buna bağlı olarak bizde 1/1000'lik planların köy içlerini hemen hemen bitirmek üzereyiz. Bir köyün kadastral sınırı olarak tamamına 1/5000'lik plan yapıyor şu anda Büyükşehir.

"5 TL BEDEL ÖDEYEREK KANUN DIŞINA ÇIKARILIYORDU”
Bu ne demektir; örneğin Gazitepe tamamına kadastral sınır bazında tamamı üzerinde, (3. köprü diye tabir ettiğimiz) Kuzey Marmara Otoyolu, rüzgâr enerji santralleri, mevcut Bayındırlık ve İskânlık Müdürlüğü zamanında ruhsat veya imar almış evlerini yapmış vatandaşlarımız. Cargill yasası diye tabir edilen 5403 sayılı Toprak Koruma Kanununa göre 6. maddesine 7 ve 3. madde ilave edilerek metrekareye 5 TL bedel ödenmek suretiyle tarım dışına çıkarılması yönünde 2009 yılında bir kanun çıktı. Bu haktan faydalanıp da il tarım müdürlüğüne gidip tarım dışına çıkarılma işlemlerini tamamlayan, bu haktan faydalandı. Ancak hiçbir kuruma başvurmamış veya Bayındırlık ve İskân'dan bir şekilde resmi belgeleri olan vatandaşlarımızın 5000'lik planda meclisten geçmeden Büyükşehir'e başvurmaları gerekiyor. Daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Meclisten geçtikten sonra itirazlar devreye giriyor ve o itirazlarla karşılaşılıyor.

"BELGELERİ BÜYÜKŞEHİR'E TEKNİK ŞEKİLDE SUNACAĞIZ”
Vatandaşlarımız elinde olan bu tür belgeleri belediyemize iletmeleri durumunda bizler de Büyükşehir'e teknik olarak sunup plan çalışmasına altlık oluşturacağız. 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu'nda geçici 3. madde ilavesiyle; 11 Ekim 2004 tarihinden önce gerekli izinler alınmadan tarım dışı amaçla kullanıma açılmış arazilerin istenen amaçla kullanımı için yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde Bakanlığa başvurulması, hazırlanacak toprak orman projesine uyulması, tarım dışı kullanılan arazinin her metrekaresi için o zaman 5 YTL bedeli yatırılıp tarım dışına çıkma hakkı kazanılıyordu. Bu haktan faydalanan tesisler veya binalar yeni çalışılan planda bir şekilde değerlendirilmiş oldu. Ama bu haktan faydalanıp da gözükmüyorsa bu tür talepleri de toplayıp, Büyükşehir'e ileteceğiz.”

BARAN: FABRİKA YETKİLİLERİNE DİLEKÇE GÖNDERECEĞİZ
Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Kadir Baran, fabrika yetkililerine dilekçe hatırlatmasında bulundu ve süreçte neler yapılması gerektiğini vurguladı. Baran şunları ifade etti: "Arkadaşlar Başkanımızla ve Mehmet Bey'le bir çalışma yaptık. Gazitepe, Fener, Büyük- Küçük Kılıçlı, Seymen ve Beyciler köylerindeki fabrika yetkililerine, biz bir dilekçe örneği göndereceğiz.
Silivri Belediyesi'ne yazılması şartıyla. Bu dilekçeyi üyelere ben mail olarak hemen göndereceğim ama üye olmayan fabrikaların adresleri yok. Onlar bize gelmek durumunda, gerekli bilgileri almak için. Bu dilekçe örneğinde ben sizden şunları isteyeceğim; resmi belgenin fotokopisi, 31.01.2007 tarihinde çıkacak olan bizim tabirimizle Cargill yasası yani Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu.

"BEDELİ YATIRMAYANLARIN NE OLACAKLARI BELLİ DEĞİL”
Hatırlarsanız 2008-2009 yıllarında bu konuda toplantılar yaptık. Ve ben inanıyorum ki bölgemizdeki köylerde bulunan sanayi tesislerinin %90'ı bu parayı yatırdı. O zaman hep bunu vurguladık, ‘şu zamana kadar yatırın'. Ama bir iki tanesi yatırmadı. Şimdi hiç gücenmesinler. Ne olacakları belli değil. Yapacağımız iş şu; Tesisin özelliği (fabrika, konut, ev) nedir? Tapunun suretini ve parayı yatırdığınıza dair fotokopi isteyeceğiz.

"GÖREVİNİ YAPANLARA SONUNA KADAR DESTEĞİM VAR”
Bunları en kısa sürede bize teslim etsinler. Ben de Mehmet Bey'e teslim edeceğim. Üye olmayan fabrikalarda lütfen bunları hazırlayıp direk bana gelsinler. Kısacası toplantının sonucu bu. Bu sorunu hep beraber çözeceğiz. Kaç senedir uğraşıyoruz, yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik.
Arkadaşım çıkıyor ‘parayı yatırmayan ne olacak?' diyor. Kardeşim 4 sene neredeydin? Büyük paralar yatırıldı, iki defa yatırdı arkadaşlarımız. Şimdi kime şikayet edeceksin, bana mı? Kusura bakmayın ben yardımcı olamam. Ama görevini yapmış olanlara da sonuna kadar desteğim.”

IŞIKLAR: SÜRECİ EN AZ HASARLA ATLATMAK İSTİYORUZ
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar toplantıda son olarak şu görüşlere yer verdi: "Silivri'mizde bu süreçte 400'e yakın olduğunu bildiğimiz işletmemiz var. Silivri bu konuda şanslı. 100.000'lik planın işlendiği süreçte en az hasarla ve zararla atlatmak için bunları 4 yıldır defalarca her fırsatta dile getirdik. Büyük bir çaba ve emek var. Sonuna geldiğimiz bu süreci özenle tamamlayalım. Bu sorunu aşma konusunda sizlere desteğimizi sürdüreceğiz.
Ayın 11'inde tamamlanacak merkez planlarıyla ilgili bu çalışmayı yaptık. Plan, Silivri'nin planıdır, destekleyeceğiz. Ama bazı belirsizlikler var, imar transferi, merkez yoğunluklarının düşürülmesinden sonra doğan hak kayıpları gibi. 5000'lik planları her ne kadar Büyükşehir yapıyor olsa bile biz 1000'lik seviyesinde uygulama planları yapılması sırasında gerekli görevleri yapıyoruz. Silivri'nin selameti açısından planların hak kayıplarını önleyecek şekilde hayata geçmesini istiyor ve sadece bunun için çalışıyoruz. Cumartesi günü yapacağımız toplantıda merkez planlarıyla ilgili görüşümüzü netleştirmiş olacağız.”

DAVETE YOĞUN İLGİ
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Başkan Yardımcısı Ayhan Otlatıcı, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği(Siad) Başkanı Kadir Baran ve Planlamadan Sorumlu Başkan Koordinatörü Mehmet Has'ın ev sahipliği yaptığı toplantıya; İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, DP İlçe Başkanı Dilek Sütırmak, MHP ilçe yöneticileri, Başkan Işıklar'ın eşi Esma Işıklar, Başkan Yardımcısı Elif Bilici, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Meral Türkmen, SİAD üyeleri, meclis üyeleri; Tülay Sinkil, Suna Göçengil, Ahmet Yücegök, Melih Yıldız, Taylan Memiş, Bora Balcıoğlu, Tamer Şişman, Nazif Konuk, Şenel Yıldırım, Cafer Bilgiç, Rafet Keskin, Yalçın Yönet, Yılmaz Kandemir, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Dilruba Önal katılanlar arasındaydı.
 Hazal BAŞARAN

YORUM YAP