Profesör de yenilenebilir enerjiyi önerdi

Profesör de yenilenebilir enerjiyi önerdi

20.02.2017 10:18:29

İstanbul Rumeli Üniversitesi ve Silivri Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği “Enerji Tasarrufu Geleceğe Mirastır” konulu konferansta konuşan Prof. Dr. İlyas Erdal Kerey, “Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kullanımını çoğaltmak gerekiyor. Atomun parçalanması neyle yapılıyor biliyor musunuz? Bakterilerle. Öyle büyük santrallere, devasa yapılara ihtiyaç yok” dedi.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı aynı zamanda Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlyas Erdal Kerey, 16 Şubat Perşembe günü, saat 14.00'da Silivri Belediyesi ve Rumeli Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen konferansta enerji politikaları üzerine değerlendirmelerde bulundu. Yaşar Kemal Sergi Salonunda kaydedilen etkinlikte bir diğer konuşmacı olan Silivri Kent Konseyi Başkanı Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral, Silivri Kent Konseyi Danışma Kurulu Başkanı Esma Işıklar, Silivri Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyelerinden Kadın Meclisi Başkanı Esin Yalçıntaş, Gıda Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücegök, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Silivri Şube Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu'nun yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler hazır bulundu.

KEREY: ENERJİ TEKNOLOJİLERİNDE GELİŞMELERE İHTİYAÇ VAR
“Enerji iyi bir kaynaktır. Enerjiyi iyi değerlendirmemiz ve ne olduğunu bilmemiz lazım. Türkiye'deki enerji politikaları, enerji girişi, darboğazlar çok büyük bir konu. Ben burada sadece akılda kalabilecek noktalar üzerinde duracağım” diyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Erdal Kerey, enerji kaynağı olarak bilhassa kömürün rolü üzerinde durdu. Kömür neden bu kadar önemli? Kerey, bunun sebeplerini şöyle sıraladı: “Dünyada kömür rezervlerinin bugünkü tüketim koşullarında 230 yıl kullanılabilecek bir potansiyel sunması sürdürülebilir bir kalkınma ve enerji güvenliği sağlanması açısından oldukça önemlidir. Türkiye'nin kömür rezervi 14 milyar ton düzeyine çıktı. Torunlarınızın torunları da kömürden yararlanacak dolayısıyla kömürün ülkemiz için ne denli önemli bir enerji kaynağı olduğunu üstüne basa basa belirtmek istiyorum. Türkiye'de kömürden %25 elektrik üretiliyor. Dünyada elektrik üretiminin % 41'i hala kömüre dayalı santrallerden sağlanıyor. Taşınması, depolanması ve kullanılması kolay. Bugünkü teknoloji kullanılarak çevreye minimum zarar vererek kömür yakılabilir. İleri modern teknolojiler kömürün ekonomik avantajlarını çevresel gelişmeyi sağlayacak şekilde kombine edebilir. Bütün dünyada elektrik enerjisinin ana kaynağıdır. 2007 senesinde bir toplantı yapıldı. O toplantıda ben kömür kısmını anlatmıştım. Türkiye'de önemli kömür yatakları var, termik santrallere önem verelim, arttıralım dedik. Kabaca söyleyecek olursam termik santrallerden Türkiye'deki elektrik enerjisinin yaklaşık %30'unu elde ediyoruz. Atatürk Barajı, Hirfanlı Barajı, Karakaya Barajı, Keban Barajı bakın bir sürü hidroelektrik santral var ama temin ettikleri elektrik miktarı %24. Biz fazla gibi algılıyoruz ama o kadar değil. Türkiye elektrik üretiminin yüzde 46'sını doğalgazla sağlıyor. Enerji teknolojilerinde gelişmelere ihtiyaç var.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANIMINI ÇOĞALTMAK GEREKİYOR”
Sonuç olarak ülkemizin enerji ihtiyacını birkaç kaynaktan sağlayabiliyoruz. Yılda 100-120 milyon ton civarı kömür kullanıyoruz. Linyitlerimiz çoğunlukla kirli ve düşük kalorili. Enerji açığı bulunan dünyada kömürün diğer fosil yakıtlara karşı üstünlüğünü sağlamlaştırmak için havaya saldığı zararlı gaz ve diğer emisyonları azaltılmalıdır. Petrol ve doğal gazımız yok veya çok az ama araba ve kombi sayıları arttıkça tüketimimiz de artacak. Jeotermal dışında yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımımız çok az ve güven yok. Nükleere yatırım planlanıyor ama kafada çok soru işareti var, toplum çok eğitimli değil ve kısmen de ön yargılı. Nükleer santrallerin kullanım ömürlerini uzatmak gerekiyor. Hidrojen çalışmaları umut besliyor, araştırma merkezi ülkemizde ama çok yatırıma ve zamana ihtiyacı var. Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kullanımını çoğaltmak gerekiyor. Atomun parçalanması neyle yapılıyor biliyor musunuz? Bakterilerle. Öyle büyük santrallere, devasa yapılara ihtiyaç yok. Dünyanın kirletilmesinden ülkemiz sorumlu değil ama anlaşmalara imza atarak (yardım alamazsa) muhtemelen çok sıkıntılı hale getirilecek. Fosil yakıtlar kullanılacaksa Ek-II ülkelerinden hibe şeklinde yardımlar, gerek teknolojilerimizin iyileştirilmesi, gerekse gerekli yatırımların (reklamasyon, depolanma vs.) yapılması için gereklidir. Enerji verimliliğinde artış sağlamak lazım.”

Kerey'in ardından Doç. Dr. Oğuz Özyaral, enerji tasarrufu ve verimliliği, enerji arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılık risklerinin azaltılması ve çevrenin korunması amacıyla bir sunum gerçekleştirdi.
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP