Prof. Dr. Dodurka: Çöp kavramını çöpe atmalıyız

Prof. Dr. Dodurka: Çöp kavramını çöpe atmalıyız

10.06.2022 18:37:27

Silivri Belediyesi Sıfır Atık Projesi kapsamında yapımı tamamlanan Selimapaşa 1. Sınıf Katı Atık Getirme Merkezi açılışında konuşan Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, “Artık çöp kavramını lügatten çıkarıp çöpe atmalıyız. Çünkü dünyada hiç bir şey çöp değildir. Hiçbir şeyi atmak gibi bir lüksümüz yok” diye konuştu.

Selimapaşa 1. Sınıf Katı Atık Getirme Merkezi açılışında konuşan Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, Sıfır Atık bilinci ile hareket eden Silivri Belediyesi ve Başkanı Volkan Yılmaz'ı tebrik ederken vatandaşın da bu süreçlere duyarlı yaklaşması gerektiğinin altını çizdi.

Törenin açılış konuşmasını yapan Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, “Hepimizin geleceğini tehdit eden konulardan bir tanesi çevre kirliliği meselesi. Ülkemizde her yıl 100 milyon tondan fazla atık toplanmakta ve bunun büyük bir çoğunluğunu evsel atıklar oluşturmaktadır. Evsel atıklar içeriği bakımından çok değerli materyalleri içeriyor. Bu atıklar kentlerin de en önemli sorunlarından biridir. Sorunların çözülmesi için belediyelerimiz bakanlığın da onayıyla entegre atık yönetim planı oluştururlar. Bu planın işlemesinde temel nokta atıkların ayrıştırılarak toplanmasıdır. Ayrıştırılan bu atıklar depolara gideceği yerde geri dönüşüm noktalarına gönderilerek ekonomiye kazandırılmakta. Bunun başarılı olabilmesi için en önemli alt yapı bugün açılışını yaptığımız atık getirme merkezleridir. Bu merkezler sadece atık toplayan değil aynı zamanda bizlerin bilinçlenmesi için de önemli bir işlev görmekte. Bir akademisyen olarak belirtmek istiyorum ki belediyemizin bu tesisleri kurması tek başına yeterli değil. Sıfır atık çalışmaları evlerde başlamalı. Vatandaşımızın da sıfır atık konusunda yeterli bilince sahip olması lazım. Ben bu bilince sahip bir ilçede yaşadığım için çok mutluyum. Artık çöp kavramını lügatten çıkarıp çöpe atmalıyız. Çünkü dünyada hiç bir şey çöp değildir. Hiçbir şeyi atmak gibi bir lüksümüz yok. Bunlar ekonomi için de o kadar değerlidir ki zaman zaman çöp ithal edebiliyoruz. Silivri Belediyemizin artı kart uygulaması da vatandaşlarımızın evsel atıklarını ayrıştırarak toplamasına büyük katkıları olacak” dedi.

 

YORUM YAP