Silivri Belediyesi çevreci hamlelerini sürdürüyor

Silivri Belediyesi çevreci hamlelerini sürdürüyor

10.06.2022 18:36:08

 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi açılışı ile Artı Kart tanıtımında konuşan Başkan Volkan Yılmaz, geri dönüşüm ve çevre duyarlılığı konusunda yerel yönetim kararlılığını ortaya koyarken vatandaşlardan bu çabalarına destek olmalarını istedi.

Silivri Belediyesi tarafından Sıfır Atık Projesi kapsamında yapımı tamamlanan Selimapaşa 1. Sınıf Katı Atık Getirme Merkezi Açılış Töreni ve Artı Kart Tanıtım Programında konuşan Başkan Yılmaz, Artı Kart Sistemi ile ev ekonomisine katkı sağlanacağını ifade ederek, “Silivri Belediyesi olarak ilçemizde günde 300 ton çöp topluyoruz. Bu 300 ton çöpe karşılık günde sadece % 15'ini geri dönüşüme kazandırabiliyoruz. Bu kesinlikle yeterli değil. Yapılan tesislerin, alınan araçların bir şey ifade edilebilmesi için sizlerin Silivri Belediyesine destek olması gerekiyor. Vereceğiniz bu desteklerin hepsi, doğasıyla, yeşiliyle daha güzel yarınlar için olacak.” dedi.

Silivri Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Selimapaşa 1. Sınıf Katı Atık Getirme Merkezi için açılış töreni düzenlendi.  Geri dönüşüm atıklarının yerinde ayrıştırılması amacıyla Silivri Belediyesi tarafından geliştirilen “Artı Kart” sisteminin de tanıtıldığı açılış töreni yoğun bir katılımla yapıldı. Açılışa Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Demir, Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

YILMAZ: ÇEVRE KORUNACAK, EKONOMİMİZ KAZANACAK

Açılışta Atık Getirme Merkezi hakkında bilgi veren Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz; “İlçemiz genelinde yürütmekte olduğumuz atık yönetimi çalışmalarında önemli bir yeri olan bu merkezimizi, bugün itibarıyla hizmete açıyoruz. Bu tesiste vatandaşlarımız ve kurumlardan toplanan; kâğıt, plastik, metal, cam, atık bitkisel yağ, atık pil, atık elektrikli ve elektronik eşyalar, ömrünü tamamlamış lastikler, iri hacimli atıklar, tekstil ürünleri ve ilaç atıkları, burada geri dönüşüm, geri kazanım ya da bertaraf tesislerine gönderilmek üzere depolanacak. 1500 metrekarelik alanda kurulan tesisin içerisinde; Teknik Atölye, 60 tonluk kantar, Atık Cam ve Dal-budak Deposu, Ömrünü Tüketmiş Lastik ve İri Hacimli Atık Deposu, Karışık Ambalaj Atık Deposu, Tekstil Atık Deposu, Malzeme Deposu, Atık Öğütme Alanı, İdari Ofisler ve atık toplama ekipmanları yer alıyor. Merkezimize bağlı olarak çalışan mobil atık getirme merkezleri ile birlikte; çöpe atılacak atık miktarını azaltmayı, her yıl binlerce kilogram değerlendirilebilir atığı ekonomiye geri kazandırmayı ve böylece doğal kaynaklarımızı doğayı korumayı hedefliyoruz” dedi.

TEMİZ BİR DÜNYA VE DOĞA MÜMKÜN”

Konuşmasında çevre kirliliğinin etkilerine değinen Başkan Yılmaz, “Dünyanın imkânları sınırsız, kaynakları ise tükenmez değildir. Bu anlayışla ormanların yanması, buzulların erimesi, denizlerin ısınması, iklim değişiklikleri, erozyonların yaygınlaşması, su baskınları, çamur taşıyan seller, asit yağmurları, balık türlerinin yok olması, çevre kirliliği, dünyanın doğal ve tarihi dokusunu mahvetmektedir. Bilinçsiz atık kullanımı, orman ve yeşil alanlara zarar verilmesi, denizlerimizin kirletilmesi gibi etkenlerle sebep olunan ve yaşadığımız çevre sorunları, baş edilmesi güç problemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Artık bu duyarsızlığa, bu sorumsuzluğa, bu umursamazlığa topyekün dur dememizin vakti gelmiştir ve geçmektedir. İnsanlar dikkat ettiği ve özen gösterdiği ve bilinçlendiği takdirde temiz bir doğa ve dünya mümkün olabilir. Geride bıraktığımız pandemi dönemi, bizlere kişisel temizliğin insan hayatındaki önemini bir kez daha hatırlatırken, yine geçtiğimiz aylarda Marmara Denizi'nde yaşanan deniz salyası sorunu da, çevreye karşı dikkatli davranmamız gerektiği gerçeğini gözler önüne sermiştir.” dedi.

“ÇEVREYİ VE DOĞAYI KORUMAYA ÖZEN GÖSTERİYORUZ”

Silivri Belediyesi tarafından ilçe genelinde Sıfır Atık ve çevre ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak; ilçemiz genelinde yürüttüğümüz bütün proje ve çalışmalarda, çevreyi, doğayı ve yeşili korumaya özen gösteriyoruz. Sahillerimizi, havayı, suyu ve doğal kaynaklarımızı korurken, ağaçlandırma ve park çalışmalarımızla ilçemizin yeşil alan kapasitesini artırıyoruz. 2021 yılında 10.000 ağacı toprakla buluşturduk, 2022 yılında da yine Silivri genelinde 10.000 ağaç hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi himayelerinde başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi' ile atıkların kaynağında ayrıştırılması amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Çevreye ve doğaya zarar verecek atıkların geri dönüşüme kazandırılması için büyük gayret gösteriyoruz. Bakanlığımızın Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ne başvurarak almaya hak kazandığımız Sıfır Atık Belgemiz, gösterdiğimiz hassasiyetin en güzel vesikası olmuştur. Yine Türkiye Belediyeler Birliği tarafından 17 Mayıs'ta düzenlenen törende Yeşil Şehirler Fikir ve Proje Yarışması'nda ödüle layık görülmemiz, gayretlerimizin bir başka örneğini ifade etmektedir.” dedi.

“TOPLADIĞIMIZ ÇÖPÜN SADECE %15'Nİ GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRABİLİYORUZ”

Atıkların geri dönüşüme kazandırıla bilmesi için vatandaşların da desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Başkan Yılmaz, “Salı günü de çevre dostu bir proje olan Selimpaşa Kapalı Pazar Yeri Etkinlik Alanı ve Güneş Enerji Sistemi (GES) Projemizin temel atma törenini gerçekleştirdik. İlçemizde yaptığımız çalışmalar kapsamında; Bakanlığımızdan Şartlı Nakdi Yardım ile aldığımız iç mekân atık toplama kutularını, mobil atık getirme merkezlerini, kompost makinelerini, araç kantarı ve konteynerlerini ilçemiz genelinde uygun yerlere konumlandırdık. Çevre Müdürlüğümüzün çalışmaları neticesinde 2021 yılında 6.000 ton, son 3 yılda ise yaklaşık 15.000 ton geri dönüşüm atığı topladık. Elbette hedefimiz, arzu ve beklentimiz atık oluşumunun en aza inmesidir. Oluştuğunda ise kaynağında ayrıştırılmasıdır. Silivri Belediyesi olarak ilçemizde günde 300 ton çöp topluyoruz. Bu 300 ton çöpe karşılık günde sadece % 15'ini geri dönüşüme kazandırabiliyoruz. Bu kesinlikle yeterli değil.

DESTEK ÇAĞRISINDA BULUNDU

Bu yapılan tesislerin, alınan araçların bir şey ifade edilebilmesi için sizlerin Silivri Belediyesine omuz vermesi, destek olması gerekiyor. Vereceğiniz bu desteklerin hepsi, doğasıyla, yeşiliyle daha güzel yarınlar için olacak.

Bu duygu ve düşüncelerle tesisimizin Silivri'mize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, daha güzel bir Silivri için kültürüyle, tarihiyle, doğasıyla Silivri'de hayat var diye bilmek için Sıfır Atık Projemize destek vermenizi istiyor, hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Selimpaşa 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi duvarlarını ‘Sıfır Atık' temalı görsel çalışması yapan öğretmenler Banu Dizdar, Betül Özkan ve Öznur Aydemir'e Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka teşekkür plaketi takdim etti.  Program atık merkezinin gezilmesi ve günün anısına çekilen fotoğrafların ardından sona erdi.

 

 

YORUM YAP