Paylaşım savaşı

Paylaşım savaşı

30.03.2026 13:12:26

ABD + İsrail – İran savaşı, dünya kamuoyuna sunulduğu gibi İran rejiminin kendi halkına ve özellikle İranlı kadınlara yönelik antidemokratik uygulamalarını engelleme amacı taşımamaktadır. Asıl amaç; ABD ile uyum içinde çalışacak, İran halkının yeraltı ve yerüstü kaynaklarını ve ülke varlıklarını ABD emperyalizminin kontrolüne açacak yeni bir rejimin şekillendirilmesidir.
Milyarlarca doların harcandığı bu savaşın gerçek nedenlerini üç başlık altında toplayarak düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum:
1. EPSTEIN SKANDALININ GÖLGELENMESİ
2. ABD DOLARININ VE DOLARİZASYON SİSTEMİNİN (SWIFT) DÜNYA TİCARETİ ÜZERİNDEKİ BASKISININ SÜRDÜRÜLMESİ
3. HER YIL İSRAİL'E YAPILAN ABD DESTEKLERİNİN DEVAMLILIĞININ SAĞLANMASI
Hazırsanız ikinci parçayı da gönderin, aynı bütünlük içinde ilerleyelim.
EPSTEIN SKANDALININ GÖLGELENMESİ
Epstein rezaleti; dünya kamuoyuna sızdırılan, Trump ve dünya siyasetinde söz sahibi olan bazı siyasiler ile ciddi iş insanlarının içine çekildiği ve ortak edildiği ahlaksızlık gerçeklerinin ortaya çıkarılmadan dünya kamuoyundan gizlenmesi ve Kasım 2026'da ABD'de yapılacak Kongre seçimleri öncesinde içine girdikleri bu ahlaksızlığı örtbas etme savaşıdır.
İkincisi, dünya ticaret sistemi ve dünya ekonomisi üzerindeki dolarizasyon hâkimiyetini koruma savaşıdır.
Dünya ülkelerinin merkez bankalarının büyük çoğunluğu SWIFT sistemi¬ne kayıtlıdır. Ülkeler, ithalat ve ihracat anlaşmalarını dolar üzerinden yapar ve ödemelerini ABD kontrolündeki SWIFT sistemi üzerinden gerçekleştirirler. ABD çıkarlarına uygun davranmayan ülkeler bu sistemden çıkarılır ve ambargo uygulanır. Böylece ülkeler ticaret yapamaz hâle getirilir ve ekonomik krize girmelerine yol açılır.
ABD'nin bu tutumundan rahatsız olan bazı ülkeler, SWIFT'e karşı kendi sistemlerini oluşturmaya başlamışlardır. 2022 Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında ABD, Rusya'ya kısmi ambargo uyguladı. Bunun üzerine Rusya, SPFS sistemini kurarak birçok ithalat ve ihracat ödemesini bu sistem üzerinden yapmaya başladı. Çin'e ambargo uygulayamayan ABD'ye rağmen Çin de kendi CIPS sistemini kurdu.
Rusya ve Çin'in, ABD'nin ambargo uyguladığı ülkelerle ticaretlerini kendi sistemleri üzerinden yürütmeye başlamaları ve dolarizasyon dolaşımına karşı gün geçtikçe güçlenmeleri, ABD emperyalizmini rahatsız etti. Örneğin İran, petrol üretiminin yaklaşık %90'ını Çin'e satmakta ve bu alışverişler dolar kullanılmadan, Çin para birimi Yuan üzerinden ve Çin'in CIPS sistemi aracılığıyla yapılmaktadır. Bu durumun yarattığı rahatsızlık, dünyada dolar dolaşımını etkili kılma savaşının ikinci sebebidir.
Ülkemizde de bir dönem Türkiye'nin kendi ödeme sistemi çalışmalarına girme çabaları olmasına rağmen başarılı olunamadı. Hatta bu çalışmalara başlamamızdan dolayı başımıza gelmeyen kalmadı. Bazı ülkelerle takas usulü alışverişe yönelmemiz, ABD'de hâlâ devam eden banka davalarımızın ortaya çıkmasına sebebiyet verdi.
Üçüncü savaş sebebi ise ABD halkının devlete verdiği vergilerden her yıl veya ihtiyaç duyulduğunda İsrail'e yapılan yardımların devamının sağlanması savaşıdır.
“Yardım için savaş mı olur?” diyeceksiniz; olur, olur. Bakın açıklayayım sizlere. Her yıl ABD tarafından İsrail'e milyarlarca dolar yardım yapılır. Tıpkı ABD + İsrail – İran savaşının başlamasının ilk haftasında Başkan Trump'ın Kongre'den 200 milyar dolarlık savaş desteği istemesi gibi. Bu savaş destek parası İsrail'e gönderilecek, İsrail bankalarına girecek, aklanarak ve paklanarak bir kısmı silah tüccarlarına, diğer bir kısmı da Kongre'de İsrail'in Körfez ve Arap Yarımadası'nda yürüttüğü savaşlar ile Gazze'de yaptığı insanlık suçu olarak nitelendirilen eylemleri dünya kamuoyunda savunan bazı kişilerin cebine girmesi için yürütülen bir savaştır bu savaş.
İsrail her zaman savaş hâlinde olacak, silahlarını tanıtacak, Trump Körfez ülkelerini gezip 13 trilyon dolarlık silah satacak, Kongre İsrail'e yardım kararları alacak ve bu döngü devam edecek. Ettikçe de bu topraklarda kan akmaya devam edecek. Dolar dünya ticaretinde hâkimiyetini koruyacak. Uyan uyar, uymayana savaş ilan edilip devlet başkanları ya kaçırılacak ya da öldürülecekler.
Bunlar yapılarak uluslararası diplomatik dokunulmazlık hiçe sayıldı. Bu gidiş, gidiş değildir. Bu gidişin ne dünya halklarına ne de ABD vatandaşlarına bir yararı vardır. Bu durum yalnızca bir avuç silah tacirine ve bazı Kongre üyelerine yarar.
ABD, Venezuela, Rusya-Ukrayna ve Çin-Tayvan üzerindeki emellerine kavuşursa, savaş da biter. ABD + İsrail – İran savaşının özü de, sözü de budur bence.
Saygılarımla.

 

YORUM YAP