Özyaral: Ne yersen o’sun

Özyaral: Ne yersen o’sun

18.10.2019 13:28:06

Silivri Belediyesi, Silivri Kent Konseyi ve İstanbul Rumeli Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Sürdürülebilir Güvenli Gıda” konulu söyleşide Prof. Dr. Oğuz Özyaral, beslenme alışkanlıkları, doğal beslenmenin önemi ve vücuda faydalarını Silivrililere anlattı.

Silivri Belediyesi, Silivri Kent Konseyi, İstanbul Rumeli Üniversitesi işbirliği ile Dünya Gıda Günü nedeniyle düzenlenen, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Silivri Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral'ın konuşmacı olarak katıldığı “Sürdürülebilir Güvenli Gıda” konulu söyleşi, 17 Ekim Perşembe günü, 15.00'da, Silivri Belediyesi Yaşar Kemal Fuaye Salonu'nda kaydedildi. Programa Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Emre Sarısaltıkoğlu, DP İlçe Başkanı Halide Avlu, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kara, Silivri İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Can Dağaşan, Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Silivri Yeni Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan, belediye birim müdürleri, Silivri Kent Konseyi üyeleri, meclis üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Akılda kalıcı ve yaşam kalitemizi yükseltmeye odaklı birçok ipucunun verildiği söyleşi, yoğun katılım ve ilgiyle takip edildi. 

“ZIKKIMIN KÖKÜNÜ MÜ YİYECEĞİZ, NE YİYECEĞİZ?”

Kaos haline gelen yeme içme mevzusunda biraz rahatlamamız gerektiğini söyleyen Oğuz Özyaral, yemek üzerine konuşan diyetisyenleri ve profesörleri eleştirdi. “Onu yeme bunu yeme. Zıkkımın kökünü ye! Ne yiyeceğiz?” diyen Özyaral, “Benim toplumum genetik kodlamada mutlaka hamur işleri yiyerek bugünlere kadar geldi. Bir tane bisküvi icat ettiler, dünyanın her tarafına gitti. Bir baktık dondurmanın içinden de çıktı. Tadı arttırılmış bir sürü ürün var. İştah acıcı, çok hoş ama lif değeri hiç yok” şeklinde konuştu. 

“NEDEN KOLANIN ÜZERİNE UYARICI MESAJLAR KONULMUYOR?”

Konuşmasının devamında televizyon reklamları ve beslenme ilişkisine de değindi. Bundan 7-8 yıl önce bir reklam çıktığını söyleyen Özyaral, “Ramazan sofralarının vazgeçilmezi diye ortaya çıktı. İnanamadım. Benim büyük anam da hep kola yapardı! Şaka gibi reklamlar. Bunlar bizim hayatımıza sokuluyor. Ben ısrarla söylüyorum, tütün ürünlerinin üzerine kanser olursunuz gibi işaretler koyuyorlar. Niye kolanın üzerine konmuyor çok merak ediyorum. 14 yaşına kadar bir kişinin bağışıklık sistemi anca gelişmiş oluyor” dedi. 

‘İŞLENMİŞ PAKETLİ GIDALARDAN UZAK DURUN' UYARISI

Organik besinlerin tüketiminden giderek uzaklaşılan günümüz dünyasında sanayi üretimi olan genellikle enerji değeri yüksek ancak besleyiciliği düşük besinler tüketildiğini, bu durumun pek çok hastalığı beraberinde getirdiğini ifade eden Özyaral sözlerini, “Organik beslenmek hastalıklardan korunmanın, genç ve sağlıklı kalmanın doğal anahtarıdır. Bu nedenle hayatınızda organik besinlere daha fazla yer açmaya çaba gösterin. Unutmayın ne yerseniz o'sunuz” diyerek bitirdi. 

Program boyunca söyleşiye katılan davetlilere, doğal ürünlerle hazırlanan salça, tarhana çorbası ve reçeller ikram edildi.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP