“Otizme Mavi Işık yak”

“Otizme Mavi Işık yak”

7.04.2016 09:40:14

Yıldız Çocuk Evi, 2 Nisan Dünya Otizm Günü'ne kayıtsız kalmadı. Otizm konusunda bilgilendirmek, farkındalığına dikkat çekmek ve paylaşmak adına Silivri sahilinde bir işletmede düzenlenen kahvaltılı organizasyonda öğretmen, veli ve öğrenciler bir araya geldi.

OTİZM NEDİR?
Okul Müdürü Nurten Metin, otizm konusunda şu açıklamada bulundu: “2 Nisan, tüm Dünya'da otizm konusunda farkındalık yaratarak otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler yaratmak amacıyla 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık” günü olarak ilan edilmiştir.
Otizm, doğuştan gelişen genetik alt yapıya dayanan karmaşık nörolojik-biyolojik tabanlı bir gelişim bozukluğudur. Başkalarıyla etkileşimde bulunmayı engelleyerek bireyin kendi iç dünyasıyla baş başa kalmasına yol açan otizm genellikle 3 yaştan önce ortaya çıkarak çocukların sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz olarak etkiler.
Otizm yaklaşık 1 yaş civarında ilk belirtilerini gösterir. Annesinin sesi ve gülümsemesi gibi sosyal uyaranlara bebeğin tepkisiz kalması veya tepkilerde yavaşlık, göz teması kurmada zorluklar, motor gelişmede ve taklit becerilerinde gecikme, yemek ve uyku düzeninde sorunlar ilk belirtiler arasında sayılabilir.

ERKEN TANININ ÖNEMİ
Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.

“HER YIL NİSAN AYI YENİ UMUTLAR, YENİ ADIMLAR DEMEK”
Her yıl Nisan Ayı ülkemizde otizm adına “yeni umutlar, yeni adımlar” demektir. Biz de kurum olarak “Otizmin farkındayım, ama fark etmek yetmez, yaşamı paylaşmak gerek” diyoruz. Bu bağlamda zaman zaman bize gelerek otizm sorunu olan ebeveynlerimizin çocuklarına bireysel farklılığını göz önünde bulundurarak grup içinde sosyal etkileşimde bulunmalarını sağlamak amacıyla kaynaştırma eğitimi sağlıyoruz.”
Anlamlı organizasyonda otizmle ilgili hazırlanan dövizler de dikkatlerden kaçmadı. Günün anısına hep birlikte poz verildi.
Renginar SALİ

YORUM YAP