
Metropolitan Yetkilileri planın İstanbul'un geleceğine dönük, 2050 yılı ölçekli olduğunu, sanayicilerin yatırımlarını bu plana göre yapmaları gerektiğini vurguladı.
Silivri Belediyesi yetkilileri Özcan Işıklar Başkanlığı'nda ve Silivri Siad Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Baran ve üyeleri, 1/100 bin Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı hakkında İstanbul Metropolitan Planlama Yetkilileriyle buluştu. 20 Ağustos Perşembe günü Metropolitan Planama Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda taraflar karşılıklı görüşlerini paylaştı.
IŞIKLAR: AKTİF SANAYİ
KURULUŞLARIMIZIN
KORUNMASINDAN YANAYIZ
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Ciddi istihdam kapasitesi olan bir yapımız var. Sanayicilerimizle çok yakın ilişkiler içerisindeyiz. Nüfus farklılığımız çok yüksek. Sanayi alanlarımızın büyütülmemesine itirazımız yok ama mevcut aktif olanların korunmasından yanayız.
"ÜNİVERSİTELER BİZDEN İLK
OLARAK PLAN İSTİYOR"
7-8 Temmuz'da Resmi Gazete'de kararı çıkan Alman Üniversitesi'nin kuruluşunun Silivri'de yer olarak ayrılması konusunda yetkili kişilerle görüşmeler yapıyoruz. Alman Üniversitesi'nin ilçemize gelmesi konusunda bizden öncelikli olarak plan isteniyor. İstanbul Üniversitesi ile bir çalışmamız var. Yüzde 80 olarak bir sonuca yaklaşmış durumdayız. Ulusoy'un üniversite ile ilgili talebi var.
Silivri'nin turizm, sanayi, tarım ve hizmet sektörlerinin birbiriyle çelişmeden gelişebileceği bir alan olduğunu biliyoruz. Bu plan bunu bize verebilecek mi?"
"BUNDAN SONRA YATIRIMLARINIZI
PLANLARA GÖRE YAPIN"
İstanbul Metropolitan Planlama yetkilileri: "Siz kendi açınızdan bakmışsınız. Hepinizin ayrı ayrı özveride bulunması lazım. Yoksa asla hedefimize ulaşma şansı yakalayamayız. Dünyada gelişen kentler neyi yapıyorsa İstanbul da onu yapacak. Bir Londra'ya veya Milano'ya baktığınızda sanayi çalışanlarının oranı yüzde 17-19 arasında değişiyor. Bizde bu oran yüzde 35. Bu oranı yüzde 25'e düşürün, hizmet sektöründe yetiştirmeye çalışın. Sanatın, kültürün, elektroniğin, bilişimin güçlü olduğu metropol olmak zorundayız. Tabi bütün bunlar da bu günden yarına olmuyor. 2023 hedef koymasına rağmen bu plan 2050 yılı ölçekli olduğunu düşünmeliyiz. Öyle baktığınızda bu söyledikleriniz 5-10 yıl içinde gerçekleşmez. Siyasetçiler eğer bu planlara katılıyorsa onaylamaları ve uygulamalarını istiyoruz. Bunun için de en önemli faktör sanayicilerimiz. Sanayiciler, İstanbul'un, Marmara Bölgesi'nin, hatta Türkiye genelinde bölgesel kalkınmanın temel dinamiği. Bu plan İstanbul'un geleceğe dönük. Bundan sonra yatırımlarınızı, planlarınızı buna göre yapın."
KIRKICI: PLANLAMADATEMEL
SORUN SİLİVRİ'YE
DANIŞILMADAN YAPILMASIDIR
Görüşlerine başvurduğumuz Silivri Belediyesi CHP'li Meclis Üyesi ve İmar Komisyon Başkanı Süheyl Kırkıcı, ziyaretin olumlu geçtiğini ve yeniden bir buluşma gerçekleştirileceğini söyledi. Kırkıcı, planlama sürecine ilişkin esas sorunun Silivri'ye danışılmadan yapılmış olması olarak belirtirken, hizmet sektör gelişiminin nasıl sağlanacağının açıklanmamasının sıkıntı doğurduğunu ifade etti.
SİAD ÜYELERİNİN
PLANA İTİRAZLARI
Silivri heyeti bölge sanayi kuruluşlarının sorunlarını şöyle sıraladı:
SANAYİ KURULUŞLARININ
DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ:
Silivri ilçesi Merkez Belediye ve kapatılan 8 adet Belde Belediye Sınırları ve bağlı mahalle ve köylerde mevcut bulunan 281 adet sanayi kuruluşunun dağılımı ekli harita ve listede belirtilmiştir.
2-Ruhsat ve iskân durumları:
Bu sanayi kuruluşlarının önemli bir kısmı iskân ve ruhsat işlemlerini tamamlamıştır. Ruhsat işlemlerini tamamlayamamış ve bu konudaki çalışmalarını sürdüren kuruluşlar ise birçok engelle karşı karşıyadır. Bu yeni durumda bu engeller daha da artarak ve büyüyerek aşılamaz duruma gelmektedir. Örneğin, kamuoyunda Kargil yasası olarak bilinen 26.3.2008 tarihli 5751 sayılı kanuna göre işlemlerini başlatmış ve gerekli harçlarını yatırmış kuruluşlar işlemlerine devam edemez hale gelmişlerdir. Bunların durumu ne olacaktır? Mevzi imar planı yaptırabilecekler mi?
3-İtiraz dilekçeleri:
Sanayi kuruluşlarının önemli bir kısmı kendi durumları ve bulundukları bölgede oluşacak yeni durumdan etkilenmelerine göre İBB ne itiraz dilekçeleri vermişlerdir. Bu dilekçelerin değerlendirilmesi ne şekilde olacaktır?
4-Köylerdeki fabrikaların durumu:
TEM otoyolu kuzeyinde ve planlanma alanı dışında kalan köylerde 60 adet fabrika mevcuttur. Bunların durumu ne olacaktır? Faaliyetlerini sürdürebileceklerimi? Ruhsat ve iskân problemlerini çözebilecekler mi?
5-Eski imar planlarında sanayi alanı olarak belirtilmiş yerlerdeki yatırımlar:
Bu bölgelerde kalan fabrikalar için ekonomik ömürlerini tamamlayıncaya kadar faaliyetlerini sürdürmelerine devam edeceklerdir şeklindeki ifadenin anlamı nedir? Mevcut sanayi tesislerinin şimdiki ve gelecekteki durumları netleştirilebilir mi?
Faaliyet halindeki birçok fabrika ek yatırım olarak yeni makine siparişleri vermiş olup bunlar için yeni binaya ihtiyacı vardır. Mevcut arsasında ilave inşaat hakkı bulunan fabrikalar bu haklarını kullanabileceklerimi?
imar durumu almış, inşaat ruhsatı verilmiş olan fakat inşaata başlanmamış yatırımların durumu ne olacaktır?
Merkez ve Beldelerdeki sanayi alanları sınırlandırılarak, yeni imar planlarında da sanayi alanı olarak belirlenebilirimi? Buralardaki boş alanlara belli bir süre için yatırım yapma imkânı sağlanabilirimi?
6- Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ne ihtiyaç var:
Mevcut sanayi kuruluşlarının, yeni imar planlarından kaynaklanacak olan taşınma ihtiyacına çözüm için bir OSB ne ihtiyaç vardır. Böyle bir OSB kurulması halinde mevcut tesislerin taşınması için teşvik edici unsurlar içermesi ve uygun büyüklükte arsa parselleri tahsis edilmesi uygun olacaktır.
Yüksek kalitede bir altyapı ile kurulacak bu OSB de çevreye zararsız üretim yapan yeni yatırımların yapılması için uygun büyüklükte bir arazi seçilmesi önem taşımaktadır. Böylece verimli çalışan bir OSB bölge istihdamına da olumlu katkıda bulunacaktır.
OSB için uygun yer ve büyüklükte bir arazinin seçilerek palana işlenmesi, derneğimizin bu konuda sorumluluk almaya hazır olduğun şeklinde görüşümüzü arz ederiz." Cemile KAYAR