Mertöz: Dijitalleşme, bundan sonra en önemli konu

Mertöz: Dijitalleşme, bundan sonra en önemli konu

27.07.2020 11:15:10

Mesan Kilit Genel Müdürü Mustafa Mertöz, Dünya Gazetesi dijital platformunda Ceyhun Kuburlu'nun konuğu oldu ve salgının etkisindeki ekonomik gelişmeler ile şirket olarak üretimde yaşadıklarını değerlendirdi. “Yeni dünyada en önemli konu: dijitalleşme” diyen Mertöz, “Teknolojiyi kullanarak ne yapabiliriz, insanlara teknoloji ile nasıl ulaşabiliriz? Hep bunu koşuyoruz. Burada en önemli kriter Türkiye ve çevre ülkelerin bu treni yakalayıp yakalayamayacağı sorusu. Eğer bizler bu sistemi yakalarsak Türkiye buradan başarıyla çıkar” şeklinde konuştu.

Mesan Kilit Genel Müdürü Mustafa Mertöz, geçtiğimiz günlerde Dünya Gazetesi dijital platformunda Ceyhun Kuburlu'nun konuğu oldu ve salgın dönemindeki ekonomik gelişmeler ile süreçteki şirket politikalarını anlattı.

“SÜRECİ EN AZ HASARLA
ATLATMAYA GAYRET ETTİK”
Ceyhun KUBURLU: Salgın sürecinde neler yaptınız?
Mustafa MERTÖZ: Mart ayından Haziran başına kadar zorlu, stresli ve hepimiz için alışık olmadığımız bir dönem geçti. Fakat artık yeni normal ile beraber biz de sürece kendi çapımızda alışmaya başladık.
Bununla alakalı şirkette birçok önlem aldık ve iyileştirmeler yaptık. İş Güvenliği Sağlığı sistemimize ilave ettiğimiz prosedürlerle normal çalışma rutinimize eklediğimiz sosyal mesafe kuralları, ayrı çalışabilme özellikleriyle süreci en az hasarla atlatmaya gayret ettik.
Sürecin olumsuzları çok fazla ama düşünmek için de bir fırsat doğdu. Hem Ar-Ge, hem tasarım ekibimiz yeni ve katma değeri yüksek ürünlerle ilgili çalışmalar yaptı. Satış ekibimiz bu süreçte müşterilere uzaktan da olsa erişip yeni katma değerli ürünlerimizle ilgili sürekli fikir alışverişinde oldu. Zor bir dönemdi ama buraya kadar iyi geldik diye düşünüyorum.

“DÜNYADA GEÇ CİDDİYE
ALINAN AMA ÜLKEMİZDE
İYİ YÖNETİLEN BİR SÜREÇ OLDU”
Ceyhun KUBURLU: Sürecin başında, 11 Mart öncesinde siz firma olarak neler planladınız?
Mustafa MERTÖZ: Dünya Sağlık Örgütü'nün bile çok geç ciddiye aldığı süreçten bahsediyoruz. Bu süreç ülkemizde yine iyi yönetildi. Mart ayı öncesinde Türkiye'de bu konuda bilince sahip olduğunu söyleyecek toplam nüfusumuzun yüzde 1'i bile diyemem. Şubat ayında hayatımız çok normaldi, herkesin rutini aynıydı. Bizim de öyleydi. Daha sonra çevremizde Covid çıkan arkadaşlarımız oldu. Onun çevresindeki arkadaşlar da test olduğunda bazıların atlattığını gördük. İhracatçı bir firmayız, toplam hasılatımızın yüzde 70'i ihracattan geliyor. Yurt dışıyla sürekli diyalog halindeyiz. En yakınımızdaki arkadaşlarımız atlattı. Öncesinde bu bilince sahip değildik.

“DÜNYADA ARTIK MEKANİK
SİSTEMLERİN YERİNE
ELEKTROMEKANİK
SİSTEMLER KULLANILIYOR”
Ceyhun KUBURLU: MESAN Kilit olarak neler yapıyorsunuz, hangi ürün ön plana çıkıyor, hangi ürünlere ilgi var?
Mustafa MERTÖZ: Özellikle son iki yıldır elektromekanik sistemler üzerine çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Kendi sektörümüz için konuşuyorum, dünyada artık mekanik sistemlerin yerine elektromekanik sistemler kullanılıyor. Örneğin İstanbul Havalimanı'nda bilgi işlem sisteminde bizim kilitlerimiz kullanılıyor. Keza Türk Telekom'un projelerinde elektronik kilitleme sistemlerinde bizim ürünlerimiz kullanılıyor. Bunların yanında Şehir Hastaneleri, Pandemi hastanelerinde bizim ürünlerimiz tercih ediliyor. Bu işe yaklaşık 10 sene önce başladık ama 2-3 senedir çok hızlı edindiğimiz tecrübemizi yurt dışına da taşıdık. Singapur Borsası'nın kilitleme sistemini yaptık. O referansla yine Asya'da başka projeler hayata geçirdik. Şimdi Fransa'da bir iş yapıyoruz. İngiltere'de ve Romanya'da yeni projelerimiz var.

“KLASİK KİLİTLEME SİSTEMİNDEN ARTIK TAMAMEN UZAKLAŞILIYOR”
Ceyhun KUBURLU: Neler ön plana çıkıyor?
Mustafa MERTÖZ: Anahtarlık klasik kilitleme sisteminden artık tamamen uzaklaşılıyor. Tabi ki bir manuel sistemi de acil durum için yapıyoruz ama birçok şeyi artık aplikasyonlarla, karekod, kart sistemiyle, uzaktan kumandayla çözmeye çalışıyoruz. 20 sene önce bir tomar anahtarla gezerdik. Şimdi artık öyle entegre sistemler oluyor ki! Biz daha kullanıcı değil, teknik tarafındayız ama o çözümleri de sağlıyoruz. Artık sadece yaklaşarak bile tüm operasyonu kontrol edebiliyorsunuz. Örneğin bilişim odasındaki nem değeri, vibrasyon, kapıyı hangi etkiyle açtığını kontrol edebiliyor ve bunu da takip edebiliyorsunuz. Sistem tamamen şu anda oraya doğru ilerliyor.

“BİZİM COĞRAFYAMIZDA
BAZI ŞEYLER KOLAY OLMUYOR”
Ceyhun KUBURLU: Hayatımızdaki şifreler artıyor. Tüketicide kafa karışıklığı yaşanıyor mu? Onu nasıl gideriyorsunuz?
Mustafa MERTÖZ: Türkiye ve yakın coğrafyasında daha muhafazakâr bir kullanıcı profili var. Teknolojinin daha yatkın olduğu bir Japonya, Kore gibi ülkelerde bazı şeyler daha hızlı entegre oluyor. Mesela ben işin içindeyim benim her şeyim hala anahtarlı ve kontrolüm altında. Bizim coğrafyamızda bazı şeyler kolay olmuyor. İsteyip de uzak durabileceğimiz bir şey değil artık bütün dünya buraya doğru gidiyor. Biz de kervanın içerisindeyiz.

“BİRÇOK ALANDA
YENİLİKLER YAPTIK”
Ceyhun KUBURLU: Salgın hayatımızda üretime kadar birçok şeyi değiştirdi. Mesan Kilit olarak sizde neler değişti?
Mustafa MERTÖZ: Montaj hatlarında mesafeleri koruyabilmek, yeni işleri minimum insanla yapabilmek, bunlarla alakalı otomasyon çalışmaları yapabilmek gibi birçok alanda yenilikler yaptık. Bu dönemde otomasyon çalışmasına başladık. Hem kapasitemizi arttırmalı hem mevcut sayımızı korumalıyız. Bir anda sokağa çıkma yasağı oluyor, vermiş olduğunuz taahhütler var. Bu taahhütlerle ilgili devletin istisnaları olsa da yasak döneminde o insanları çıkarıp fabrikaya getirmek ve çalıştırmak çok zorluydu.

“HİJYENİK ÜRÜNLERE
YÖNELME OLDU”
Ceyhun KUBURLU: Eskiden yeni ürüne talep var mıydı?
Mustafa MERTÖZ: Elektromekanik sistemlerle ilgili şöyle bir hikaye oldu; eskiden bir tuş takımı kullanılan ürünler artık aplikasyonla yani cep telefonunuzla kontrol edebiliyorsunuz. Bizde plastik ürünler de var. Onlarla ilgili çok ciddi antibakteriyel talepler gelmeye başladı. Batı Avrupa'da talep edilen hijyenik paslanmaz ürünlerimiz var. Bu süreçte Türkiye ve çevre ülkelerde hijyenik ürünlere yönelme oldu. Eriştiğimiz müşteri kitlesi çok farklı alanlarda; elektrik piyasası, medical, tekne endüstrisi. Özellikle medikal alanında Nisan ve Mayıs ayında inanılmaz bir hareket oldu. Sadece ilaç değil, ekipman yapan firmalar için de ciddi bir hareket oldu. Özellikle temizlik ekipmanlarına ürün üreten müşterilerimizde çok ciddi hareketlilik gördük. Normalde daha hareketli olması gereken sektörlerde çok ciddi düşüşler gördük. Mesan Kilit olarak bu süreci en az hasarla atlattık.

“YIL SONU DOLAR
BEKLENTİMİZ 7.3, EURO 8.2”
Ceyhun KUBURLU: Sene sonu döviz rakamı beklentileriniz nasıl? Mesan Kilit'i nerede görüyorsunuz?
Mustafa MERTÖZ: Dolar ve avro ile alakalı sene sonu için beklentimiz mevcut halinden yaklaşık yüzde 7-8 civarında daha yüksekte olması. Hiçbir bağlayıcılığı olmamakla beraber benim aklımda Dolar için sene sonu beklediğim rakam 7.3, Euro için de 8.2. Bayram yanıltabiliyor. Önümüzdeki dönemi görmek lazım.

“GEÇEN SENENİN RAKAMLARINI YAKALASAK BİLE BUNU BAŞARI OLARAK DÜŞÜNÜYORUM”
Çok karamsar değilim ama çok umutlu da değilim. Ortada durmak istiyorum. Geçen senenin rakamlarını yakalasak bile bunu başarı olarak düşünüyorum. Bana göre çok kötü bir senaryo yok. Hala herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor. Batı Avrupa'nın Ağustos'ta bir tatili var ama Almanya hattından duyduğumuz izinlerin minimuma indirildiği ve fabrikaların kısmen kapanacağı çalışmaların devam edeceği şeklinde. Bu da Türkiye için bir avantaj olacak. Bu bizim için çok önemli.
İhracat pazarlarından hammaddeyle alakalı bir şey söylemek istiyorum. Güney Amerika'nın Covid'ten çok fazla etkilenmesi sebebiyle bakırın çok hızlı bir artışı var. Şu anda kontrol edilemez bir şekilde yükseliyor. Oradaki salgın kontrol altına alınabilirse oradaki fiyatlarda da bir dengelenme olacak. Eğer buradaki hammadde fiyat artışı devam ederse Türkiye'nin ihracatı artmış gibi gözükecek ama reel bir şey olmayacak. Ben çok karamsar değilim.

“DİJİTALLEŞME, BUNDAN
SONRA EN ÖNEMLİ KONU”
Ceyhun KUBURLU: Sizce yeni dünyayı neler bekliyor?
Mustafa MERTÖZ: Yeni dünyada en önemli konu: dijitalleşme. Teknolojiyi kullanarak ne yapabiliriz, insanlara teknoloji ile nasıl ulaşabiliriz? Teknolojiyi kullanarak nasıl daha fazla satış yapabiliriz? Hep bunu koşuyoruz. Burada en önemli kriter Türkiye ve çevre ülkelerin bu treni yakalayıp yakalayamayacağı sorusu. Eğer bizler bu sistemi yakalarsak Türkiye buradan başarıyla çıkar. Zaten alt yapısı çok ağır olmasa da bir sanayisi var. Bunu da dijitalleşme ile birleştirirse bir Kore, Amerika modeli yapmış oluyorsunuz.

“İHRACATIMIZI ARTTIRDIK VE
ARTIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Ceyhun KUBURLU: Son olarak neler eklemek istersiniz?
Mustafa MERTÖZ: Mesan Kilit olarak bu süreçte mevcut ihracatımızı yüzde 10-12 bandında arttırdık ve artırmaya devam edeceğiz. Bundan dijitalleşme hamlesi dediğimiz elektromekanik sistemlere geçişimiz oldu.
Bu süreçte sektör olarak dijitalleşmeye ve e-ticarete odaklanmalıyız. Bunlar üzerinde hayatımızı geliştirmeye gayret etmeli ve kesinlikle bunlara yatırım yapmalıyız.
Renginar SALİ

YORUM YAP