Liseler arası Kutup Araştırma Projeleri Yarışması

Liseler arası Kutup Araştırma Projeleri Yarışması

6.12.2020 09:25:51

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması düzenlenecek.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından bu yıl ilk kez 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması düzenlenecek.

AMACI VE KAPSAMI

Amacı, lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri Antarktika ve Arktik bölgelerde kutup bilimleri konusunda çalışmalar yapmaya teşvik etmek, kutup bilimleri alanında araştırmalar yapmaya yönlendirilen öğrencilerin bu alanda yapacakları nitelikli çalışmalarla ülkemizin gelecekte uluslararası bilimsel çevrelerde önde gelen ülkelerden biri haline gelmesine katkı sağlamaktır. Bu çağrı, program kapsamında düzenlenecek olan yarışmaya yönelik kuralları, işlemleri ve yükümlülükleri kapsar.

BAŞVURU KOŞULLARI

Yarışmaya, Türkiye ve KKTC'de öğrenim gören tüm lise öğrencileri katılabilir. Her öğrenci yalnızca bir proje ile katılabilir ve her proje en çok üç öğrenci tarafından hazırlanır.

Bir projede sadece bir danışman görev alabilir ve danışman birden fazla projeye danışmanlık yapabilir. Projede danışman olması zorunlu değildir.

Aynı ya da başka isimlerle ve/veya aynı ya da benzer içerikle (konuyla) herhangi bir proje yarışmasına, bu yarışmanın son başvuru tarihinden önce başvurusu yapılmış veya katılmış projelerle bu yarışmaya başvuru yapılamaz. Bu kurala uymadığı tespit edilen projeler, hangi aşamada olursa olsun yarışmadan elenir.

Başvuru sistemine eksik, hatalı veya yanlış belge ve bilgi yüklenmesi, hazırlanan projenin halk sağlığı ve güvenliği için risk teşkil etmesi, insanların kişilik haklarına aykırı çalışma yapılması, projede etnik kökene, kişi veya toplumu karalamaya yönelik içerik bulunması, omurgalılar üzerinde kesi yapılması, kan veya doku alınması, ağız ya da enjeksiyon yoluyla etkisi kesin olarak bilinmeyen tehlikeli ve yabancı madde verilmesi, sağlığı tehdit eden deneyler yapılması durumlarında proje başvuruları hangi aşamada olursa olsun yarışmadan elenir.

Başvuru aşamasında yanlış ana alan veya yanlış alt alan seçilmesi durumunda başvuru süreci bittikten sonra değişiklik yapılmaz ve projeler başvuru yapılan ana alanda görevlendirilecek jüri tarafından değerlendirilir.

BAŞVURU İŞLEMİ

Bu yıl yayımlanan Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması Proje Rehberine göre hazırlanan ve tamamlanan projelerin başvuruları 19 Ocak 2021 tarihinde başlar, 24 Şubat 2021 tarihinde, saat 17.30'da sona erer. Başvurular https://e-bideb.tubitak.gov.tr adresinden çevrimiçi olarak yapılır. Başvurusu yapılacak projede yer alan tüm öğrencilerin ve varsa danışmanın ARBİS'e kayıtlı olması gerekir. (Bkz. https://arbis.tubitak.gov.tr)

 Birden fazla öğrenci tarafından hazırlanan projelerde başvuru sistemine bir öğrenci giriş yapar ve diğer öğrenci/öğrenciler ile varsa danışman bilgilerini kendi bilgileriyle birlikte sisteme ekler. Öğrenci/öğrencilerin son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları sisteme yüklenir. Proje çalışması, programın web sayfasında bulunan şablon kullanılarak hazırlanır ve tek bir dosya halinde PDF formatında sisteme yüklenir. Proje özeti en az 150, en fazla 250 kelime, proje raporu en az 2, en fazla 20 sayfa olmalıdır. Proje raporu dışında kalan belgeler (bilimsel etik formu, izin belgeleri, fotoğraf, anket vb.) sistemde EK BELGELER kısmına yüklenir. Projeye ait video kaydı sisteme eklenebilir. Video eklenmesi zorunlu değildir. Videonun boyutu 10 MB'ı geçmemeli ve FLV formatında olmalıdır. Başvuru tarihleri içerisinde, çevrimiçi başvuru yapıldıktan sonra değişiklik için onayı kaldırılıp tekrar onaylanmadan bırakılan projeler değerlendirmeye alınmaz. Başvuru sistemi kapandıktan sonra öğrenci ve danışman öğretmen bilgileri dâhil hiçbir değişiklik talebi kabul edilmez. Başvuru formu TÜBİTAK'a gönderilmez. Bu formun başvuru sahipleri tarafından saklanması ve TÜBİTAK tarafından istendiğinde ibraz edilmesi gerekir. Sergi aşamasına geçen öğrenciler tarafından, muvafakatname ile bilimsel etik ve proje katkı beyan formu doldurularak sergi öncesinde TÜBİTAK'a gönderilir.

YARIŞMA KATEGORİLERİ

Yarışma; Beşeri Bilimler, Canlı Bilimleri, Fiziki Bilimler ve yer Bilimleri olmak üzere dört ana alanda düzenlenir. Ana alanların alt alanlardan birini kapsayacak şekilde projelerin hazırlanması gerekir.

Yarışma hakkında diğer ayrıntılara https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/2750/2204-c_kutup_cagri_metni_2021.pdf erişebilirsiniz.

YORUM YAP