Kutlu: TÜRAM’ımız var demekle belediyecilik olmuyor

Kutlu: TÜRAM’ımız var demekle belediyecilik olmuyor

19.10.2017 15:59:38

Silivri Belediyesi'nin borç batağına saplandığını, kaliteli, nitelikli ve kalıcı hizmet vermesinin imkansız hale geldiğini belirten AK Parti Grup Sözcüsü ve Meclis Üyesi Rıfat Kutlu, “Her konunun ana maddesini TÜRAM'a ve tarıma bağlamak burada belediyeciliğin diğer asli unsurlarını ve görevlerini kaybettiğinin açık göstergesi” dedi.

AK Parti Meclis Grubu adına konuşan Rıfat Kutlu, 2018 Mali yılı performans programı ile 2018 Mali yılı bütçesine ciddi eleştiriler getirdi.

“BELEDİYE SIKIŞTIĞI HER KONUDA TÜRAM VE TARIMIN GÖLGESİNE SIĞINIYOR”
Kutlu, şunları söyledi: “Sayın Başkanı mevzu bahis hadiselerle ilgili bu meclis salonunda en az 20'nci, 30'uncu defa dinleyişimiz çünkü Silivri'de söz konusu bir yatırımsa, bütçe ise, eksik hizmetlerse işin ucu bir şekilde Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi (TÜRAM) ve tarıma dayanıyor. Aslında bu belediyenin TÜRAM'ı sıkıştığı her türlü hususta altına kaçtığı bir şemsiye olarak kullanıldığının net bir ifadesi.
Elbette konuşulur, projenin artıları eksileri vardır ama bugün burada konuşacağımız konuların net başlıklar dahilinde 2018 mali bütçeyle ilgili olmasını, 2014'te devam etmiş belediye yönetiminin geçmiş 3 yılda hangi projeleri yaptığını ve kalan son 2 yılda hangi projeleri yapacağıyla ilgili biraz daha somut bilgiler vermesini beklerdik. Bunların yanında belki yine TÜRAM ve tarımdan bahsedilebilirdi ama her konunun ana maddesini TÜRAM'a ve tarıma bağlamak burada belediyeciliğin diğer asli unsurlarını ve görevlerini kaybettiğinin açık göstergesi.

“BAŞKAN BENDEN HİZMET FALAN BEKLEMEYİN DİYOR”
2018 tablolarına baktığımız zaman önümüzde 230 bin lira öngörülen bir gider tablosu var. 237 bin lira da bir gelir kaleminden bahsedilmiş. Aynı kitapçıktaki personel giderleri, belediyenin rutin gidenleri ve diğer kamu giderlerine böldüğümüz zaman Silivri Belediyesi'nin %70-80 itibariyle ancak çok temel belediyecilik hizmeti olan örnek veriyorum bir çöp toplama işi bir de üstüne personel giderlerini karşılayabilecek bir bütçeye sahip olduğunu bu rakamlardan görüyoruz. Sayın Başkan zaten bunu 2018 mali performans kitapçığının önsözünde ifade etmiş. “2018 mali yılı bütçesinin önemli bir kısmı yatırım ve projelere ayrılmıştır” diyor. Hangi yatırım ve projelere ayrıldığına doğal olarak baktık. 2018 yılının mali performans çizelgeleri çerçevesinde herhangi bir çalışmanın, elle tutulur somut bir gayretin olmadığını gördük. Zaten bütçenin önemli kısmı olarak dediği %10-15'lik kalan kısmı çünkü bütçenin aslında önemli olan kısmı dediğim gibi belediyenin çok temel hizmetleri olan temizlik, personel maaşları vb. gidiyor. Önsözün ikinci satırında birinci satırla çelişen ve bu manada belediyenin gerçek durumunu da ifade eden bir süreç var. Diyor ki; “Fakat mevcut hizmet alanlarının büyüklüğü personel harcamalarına önemli yük getirmektedir. İş gücüne ihtiyacın olduğu, temizlik ve fen işleri vb. alanlarda personel olmazsa olmazdır.” Yani ben yukarıda bütçenin önemli kısmı yatırım ve projelere ayrılmıştır desem de aslında işgücüne dayalı temizlik ve fen işleri hizmetlerini ancak yapmakla yeterli bir bütçeyi kullanabildik diyor.

“VAAT EDİLEN PROJELER HAVADA KALDI”
Başkanın ikinci hizmet dönemi oluyor. 9. hizmet yılına girmek üzereyiz. Silivri Belediyesi'nin 2009-2014 yılları arasında vaat etmiş olduğu projelerin hiçbirini hayata geçirememesi buradaki yönetim anlayışını çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu fıkrayı daha öncede anlatmıştım; “İki kız aynı işe başvururlar. Görüşmeci, kıza sorar: İki kere iki kaç eder?
Dört! Bu sefer görüşmeci, aynı soruyu diğer kıza yöneltir. Kız yanıtlar; kaç etsin istersiniz? Bunun üzerine, “Gel kızım yarın iş başı yap” der.

“BÜTÇE DENK AMA 160 TRİLYON BORCU VAR!”
Mali tablolara baktığımızda 2013, 2014, 2015, 2016 bütçesi denk. Açık vererek giden bir Silivri Belediyesi bütçesi var. Bu kadar birbirine denk olan bir bütçede 160 trilyon borcu bu belediye nasıl oluşturdu, nereden çıkarttı bunu sorgulamak lazım. Bunun artık bir yatırıma dönüşmesi gerektiği konusunda Silivri halkının kafasında çok ciddi soru işaretlerinin olduğunu düşünüyorum. Yaşama geçirdiğimiz projeler şunlardır, 2019 için önünüze koyduğumuz hedefler de bunlardır tarzında bir ifadenin olması gerekiyordu. Nerede bu hizmetler diye sorduğumuzda Sayın Başkan, “2016 yılı içerisinde bunun altlığını oluşturacağız ve göreceksiniz birçoğunu hayata geçireceğiz” dedi. Sene geldi 2017'ye. Az önce konuşmasında da, “Bunların altlığını hazırladık, 218 yılı itibari ile hayata geçeceğini göreceksiniz” dedi. Allah hepimize ömür versin!

“MİLLETİN PARASI ÇAR ÇUR EDİLİYOR”
2018 mali yılı bütçesi çok önem arz etmiyor. Çok büyük bir para vardır ortada, şimdiki gibi çar çur ediliyordur. Kısıtlı bir bütçe vardır ama doğru işlere harcanıyordur, bu desteklenir. Bu 5 yıllık strateji kitapçığına baktığımızda Sayın Başkanın ifade ettiği projelerin maalesef hayata geçirilmediğini ve 2018'e öngörülen bütçeyle de yine hiçbirisininin hayata geçmeyeceğini çünkü karşılık olarak yeterli bütçenin ayrılmadığını görmüş oluyoruz.

“SİLİVRİ KİMLİK BOCALAMASI YAŞIYOR”
Silivri'miz kimlik problemi yaşayan bir ilçe değil ama 2-3 farklı kimlik içerisinde de sıkışmış bir ilçe. Yerel yönetim olarak tarımı desteklemeye çalışıyoruz, diğer taraftan turizmi canlandırmaya çabalıyoruz, diğer taraftan sanayi sektöründe ilerleme kaydetmeye çalışıyoruz. Bu sopayı tutarken üç sacayağının üçünü de birden tutmak lazım. Eğer bunlardan bir tanesini yerde bırakır da yolumuza devam edersek bu süreci sağlıklı götüremeyiz. Tarıma yoğunlaşalım ama diğer noktada kışın Silivri esnafının iş yapamadığını düşünmezsek burada bir problem var demektir. Tarımı düşünelim ama bozuk ve çamur içindeki yol nedeniyle fabrikasının kapısına kadar tırı getiremeyecek sanayiciyi de düşünelim.

“ÖNCE KENDİ KAPININ ÖNÜNDEKİLERİ SÜPÜR”
“Silivri Belediyesi'nde en başarılı bulduğunuz hizmet” sorulduğunda Silivri'de kamuoyunun bunun karşılığında çöp toplama olarak geri yansıdığını görünce açıkçası şaşırdım. Çünkü bu artık her belediyenin yüksek kaliteyle hayata geçirdiği temel bir hizmet. Bir belediye kendini çöp toplamakla övünebilecek noktada görüyorsa bu o belediyenin aslında hiçbir iş yapmadığının göstergesi. Yine aynı kamuoyu anketinde, “En memnun olmadığınız hizmeti hangisi” diye sorulduğunda şehir planlama, yağmur suyu hattı gibi vatandaşlarımızın şikâyetleri var. 8 yılı geride bıraktık. Gümüşyaka'daki sel felaketini Allah bir daha göstermesin. Ben hem Silivri Belediyesi'ne hem Büyükşehir Belediyesi'ne hem de İlçe Kaymakamlığına teşekkür ediyorum. Ortaklaşa yürütülen çalışmalar ve hızla müdahale edilmesi ile mağduriyet giderilmeye çalışıldı. Ama düşünün selin bastığı o bölgede 1 santim dahi yağmur suyu kanalının bulunmadığı mahallemiz var. Selimpaşa'da kışın öğrencilerin okula gidemeyeceği ölçüde çamurlu yolları, altyapısı olmayan, eksik noktaların olduğu bir belediye var. Belediye bir taraftan kendisine bu misyonu çizerken, TÜRAM'da üretilen bitkiler kozmetik sanayinde, ilaç sanayinde kullanılacak derken aslında önce kendi kapısının önünü süpürmesi gerekir, bu da en azından diğer hizmetleri yapacağı intibasını bir nebze de olsa bırakır diye düşünüyorum.

“BÜTÇE YETERSİZ!”
2018 bütçesinde rakamlara girersek birbirimizi çok boğarız. 230 milyonun bugün kışın nüfusu yaklaşık 400 bine çıkan bir ilçeye hizmet etmekte çok yetersiz kalacağını az öncede ifade ettiğim gibi ancak belediyeciliğin çok temel ihtiyacı olan temizlik, çöp toplama işlerine yetebileceğinin özellikle altını çizmek istiyoruz.

“GELİR ARTIRICI BİRİM HAKKINDA BİZLERİ BİLGİLENDİRMELİSİNİZ”
Bütçeyi artırıcı noktada ne gibi çalışmalar yapıldığını konuşmak lazım. Paramız yetmiyorsa, mevcut olan parayı artırmakla ilgili bir gayretin içine girmemiz lazım. Bununla alakalı Gelir Artırıcı Birim adı altında bir çalışma birimi oluşturulmuş. Bu birim neler tespit etti, belediyenin geliri ne, nasıl artıracak, gelir artışı ne şekilde olacak, bu konuyla ilgili hem Sayın Başkanın hem de çalışma yapan arkadaşların bizlere bilgi vermesi gerekiyor. Yarın bu belediyeyi devrettiğinizde eski parayla yaklaşık 200 trilyona yakın bir borç bırakacaksınız. O borç yükü altında bu ilçeye hizmet etmek gerçekten imkansız bir hale gelecek. Belediyeye ek gelir getirecek çalışmalar nelerse onları ön plana almak ve gider noktasında belediyenin sırtında külfet oluşturan etmenler nelerse bunları bertaraf ederek giderimizi azaltmaya yönelik çalışma yapmaya yoğunlaşmalıyız.

“NAMINIZ ARKANIZDA BIRAKTIĞINIZ DEVASA BORÇ YÜKÜYLE YÜRÜYECEK”
Maalesef biz çok talihsiz bir döneme denk geldik. Her belediye başkanının kendine göre bir şanı vardır. İşte Hüseyin Turan gitti, eserleri kaldı. Selami Değirmenci gitti, namı, halka olan diyalogu kaldı. Sayın Başkanın kalacak namı arkasında devasa bir borç yükünü bırakmak olacaktır. Bu çerçevede böyle bir namla anılmamak adına yarın biz bu koltuklarda olsak da olmasak da Silivri'yi gelecekte bir kördüğüme dönüştürmemek adına halktan topladığımız paraların tekrar halka hizmete dönüşmesi noktasında bir imkan oluşturmak adına hep birlikte çalışmalıyız. Çalışmalıyız ki bizden sonra gelecek yönetimlere ve vatandaşlarımıza çok daha güzel bir ilçe bırakmış olalım. “Ama bizim TÜRAM'ımız var” demekle belediyecilik olmuyor. AK Parti Grubu olarak zaten eksik bulduğumuz için ret oyu vermiştik. Hizmetlerin bir an önce yatırıma dönüştürülmesi noktasında bu yönetimin bir gayret içerisinde olmasını umut ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP