“Kucaklaşmamız lazım”

“Kucaklaşmamız lazım”

19.08.2022 14:30:29

Silivri SİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocabaş, Küpe FM'de Turhan Alyakut'un hazırlayıp sunduğu “Sabah Haberleri” programına bir hafta arayla ikinci kez katılarak bölgemiz sanayicilerin sorunlarını dile getirdi, çözüm önerilerini sundu.ee594356-03bf-4f9e-a178-652a76d0ff04

KOCABAŞ: SİLİVRİ'YE NEDEN AZ YATIRIM GELİYOR DERDİNDEYİZ

Turhan ALYAKUT: Her bölgenin yaşadığı sorun farklılık gösterebiliyor. Silivri'deki farklılık nedir?

Hakan KOCABAŞ: Her gelişmiş toplumda aslında sivil toplum kuruluşlarının çok büyük önemi var. Buna sizin de katkı sunmanız gerçekten çok ulvi bir görev. Özellikle bu programların Türkiye'de katkı sunacağını düşünüyorum. Derdimiz kavga etmek, eleştirmek ya da kusur bulmak değil, Türkiye, İstanbul ve Silivri. Neden Silivri'ye az yatırım geliyor, neden istihdamı arttıramıyoruz derdindeyiz. Bu zaten yerel firmalar için sıkıntılı bir durum, personel bulamıyorlar. Yeni firmaların gelmesi bizim için daha da kötü ama biz SİAD olarak “Bize ne” diyemiyoruz. Ülkemizin potansiyelini biliyoruz ve seviyoruz. Herkesi bu düşünce etrafında yükseltmeyi hedefliyoruz. Para ve egoyla alakamız yok. Bunları aşan bir grubuz. Silivri'nin en güçlü sivil toplum kuruluşlarından biri olarak diyaloğu geliştirmenin çabasındayız.

“MASANIN SANAYİ BACAĞI KISA KALMIŞ OLUYOR”

Geçen hafta yaptığımız programda Belediye Başkanımıza atfen aslında bunu vurguladım. Beklerdim ki beni arasın, “Hakan bey size çay kahve içmeye gelmek istiyorum” desin ama konuşmamı dinleyememiş. Bu gayet normal, yoğunlukları hepimizden fazla. Okumadığını da söyledi, üstünde durmam bile, bunlar basit şeyler ama bu o zaman SİAD'ın değil ilgili belediye personelinin sorunu. Tarım, turizm, sanayi bacaklı masaya önem verdiğini söyleyen başkanımızın aslında sanayi bacağı kısa kalmış oluyor. Biz maddi veya başka bir meta ile ilgili destek istemiyoruz ki, gerekli olan diyaloğun gelişmesi gerektiğini söylüyoruz. Onu da Silivri'nin gelişmesi için söylüyoruz. Bu kadar açık ve net.

Geçmiş dönem sorunlarımızın başında elektrik geliyordu. Bu dönem çok şükür biraz daha sorunsuz çalışıyoruz. İnşallah bu kış da devam eder. Tabi bu sorunun çözülmesinde elbette derneğimizin çok önemli girişimlerinin oldu. 21 Haziran 2018 tarihinde 7-8 kişilik heyetle TEYAŞ Bölge Müdürü Faruk Baş ve işletme sorumlusu Emre Bilgin ile bir görüşme yaptık. Onların önerisi ilk başta mobil trafo ile sorunun önüne geçmek, sonra da kalıcı trafoyu yapmaktı. O zaman İstanbul'da iki adet mobil trafo vardı. Biri afet bölgesindeydi, Yeni Bosna'da olan da 4-5 ay sonra boşa çıkacaktı. Onu Ortaköy'e kaydırabileceklerini söylediler. Biz daha sonra gerek üyemiz Rıdvan Mertöz'e, gerek Gökhan Tunan'a dosyalar verdik. İstanbul Sanayi Odası ile Enerji Bakanlığı görüşmelerinde bu dosyalarında sorunlarımızı ilettiler. Enerji Bakan Yardımcımız çok yardımcı oldu ve işlemleri hızlandırdı. Trafonun konuşlandırılması için bizi TEYAŞ'tan aradılar ve alan talepleri oldu. O arada Volkan Başkan da bu sorunumuzu çok iyi bildiği için girişimlerde bulunmuştu gerçekten. Bu konuda hızlıca yol almamıza o da çok katkı sundu. Kendisine buradan tekrar teşekkür ediyorum. Bizim zaten girişimlerimiz vardı gibi bir söylemimiz olmadı. Her seferinde de Volkan Başkanı müteşekkir olduğumuzu söyledik. Bizim için önemli olan işin yapılması. Benim ahlakım ve etik anlayışım bu. Kimin yaptığı önemli değil mühim olan işin yapılması.

Ancak burada kırıldığım bir nokta oldu. Volkan Başkan “Sanayiciler yapılan masrafı ödemediler” dedi. Doğru, bu işin bütçesini belediye yaptı ve 260 Bin TL gibi bir bedel çıkacağını söylemişlerdi. Başkan, “Biz bunu belediye olarak karşılarız” deyince ben ‘“Başkanım bunu neden siz karşılayacaksınız? Ortaköy'de bulunan sanayici arkadaşlarımızla konuşur bu bütçeyi üstlenmelerini sağlarız' dedim. Başkan aslında orada yanlış hatırladı. TEYAŞ Müdürü değil, onu söyleyen bendim. Tabi bunlar çok önemli değil, ben bilgi olsun diye paylaşıyorum. Tüm SİAD üyeleri orada çalışan, yerleşik olan sanayicilerimizin üstlerine düşen payları müteahhidin hesabına transfer ettiler ki bu meblağa da bunun yarısından yukarıdaydı. Her grupta vuku bulacağı gibi üyemiz olmayan birkaç sanayici de maliyetin yüksek olduğunu öne sürerek ödeme yapmadılar. Bu bütçenin 8-10 bin TL'lik kısmıdır. Bu durum, SİAD Yönetim Kuruluna, üyelerine ve tüm sanayicilerimize haksızlık olacağını düşünüyorum.

“HALA RESMİ İMAR DURUMUNDA ÇEKME MESAFESİ 10 METRE OLARAK YAZILI”

Biraz önce ‘Silivri'ye yeterli yatırım gelmiyor' dedim. Eski belediye yönetimi, fabrikalarda çekme mesafesini 5 metre uyguluyordu. İnisiyatif kullanıyordu veya sanayiciyi Silivri'ye çekmek için bu uygulamayı yapıyordu. Yeni yönetimle birlikte bu çekme mesafesi 10 metreye çekildi. İtirazlarımızı yaptık, dilekçelerimizi verdik. Şimdi Başkan bunu düzelttiklerini, hatta yüksekliklerin de yukarı çekildiğini söylüyor. Bu konuda çalışma yapıldığına inanıyorum. İnanın son haftalarda bile onlarca yatırımdan vazgeçildi. Hala resmi imar durumunda çekme mesafesi 10 metre olarak yazılı.

“BU FAHİŞ FİYATLARLA SANAYİCİ SİLİVRİ'YE NASIL GELİR? TABİ Kİ GELMEZ”

Bölgemizdeki fabrikalar dahi Silivri'nin dışında yatırım yapmaya başladı. Geçen hafta da Silivri'de halihazırda yatırımları Selimpaşa'da bulunan bir sanayiciyi ziyaret ettim. Silivri dışında yaptığı yatırımın, ilçemiz bölgesinde yaptığı yatırımın resmi harçlarından 5 kat daha düşük olduğunu söyledi. Bu fahiş fiyatlarla sanayici Silivri'ye nasıl gelir? Tabi ki gelmez.
Yine dernek olarak geçtiğimiz dönem dilekçe verdik. Etiğe çok dikkat ediyoruz. Dilekçe verdikten sonra da Belediye Başkanımızı bilgilendiriyoruz.

Mesela Silivri Belediyesinde Türkiye'nin hiçbir belediyesinde uygulanmayan bir harç uygulanıyor. İnşaat maliyeti üzerinden yüzde 52 olarak bir harç alınıyor. Bunun değeri milyonara varıyor.

“KARAR ALICILARIN TARAFLARIN FİKİRLERİNE ÖNEM VERMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Biz karar alıcıların tarafların fikirlerine önem vermesi gerektiğini düşünüyoruz. ‘Ben yaptım oldu' anlayışı ilerlememize katkı sağlamıyor. Aslında Silivri'ye yapılan kötülük oluyor. Tarafların fikirleri alındığında olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz.

“SİYASET MEKANİZMASININ BAKIŞ AÇISI ÇOK FARKLI, BİZ BUNA UYUM SAĞLAYAMIYORUZ”

Turhan ALYAKUT: Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle olası bir doğalgaz krizine karşı bir planlınız var mı?

Hakan KOCABAŞ: Bunlar tabi çok makro seviyedeki sorunlar. Bu konuda devletimizin önlemlerini aldığını düşünüyoruz. Gerçekten de geçmişte yapılan bir haftalık doğalgaz kesintisiyle sıkıntılı bir dönem yaşadık. Tüm sanayi elektrik ve doğalgaz sıkıntısı yaşadı. Böyle bir sıkıntı yaşamayız diye düşünüyorum.

Rahmetli Başkandan başlayarak yaklaşık 15 yıldır uğraştığımız bir konu var; 1/100 binlik planlarda sanayi lejantlarının kaldırılmış olması. Bunun artık peşini bıraktık. Siyaset mekanizmasının bakış açısı çok farklı, biz bir türlü buna uyum sağlayamıyoruz.

“BÖLGEYE 18. MADDE UYGULANMIŞ UYGULAMAK İSTİYORSUNUZ, BU OLACAK İŞ DEĞİL”

Bölgeye 18. Madde uygulanmış. Tekrar 18. Madde uygulamak istiyorsunuz, bu olacak iş değil. İnsanlar Sanayi Bakanlığından onaylı diye bir yer almış, 18. Madde uygulanmış, sanayi arsasına dönüşmüş. Sonra İBB demiş ki, ‘Ben buranın lejantını değiştiriyorum.” Devletimize boynumuz kıldan ince. Tamam dedik ama itirazlarımızı yaptık. Bakanlık seviyesinde girişimlerde bulunduk. Cevap alamadık. Sorun yok. Şimdi Volkan Başkan diyor ki, “Biz burayı sanayi bölgesine çevirelim, siz buradan rant elde edeceksiniz, bu rantı kamuoyuyla paylaşmanız gerekir.” Böyle bir düşünce ve haksızlık olabilir mi? Buna tüm sanayicilerimiz karşı. Verilecek bir cm2'leri dahi yok. Bu şikayetler bazen ulusal basına da yansıyor. Beni programlara davet ediyorlar ama biz Silivri ailesiyiz. Sorunlarımız olsa da kendi içimizde, kendi basınımızda, kendi kamumuzda bunu hallederiz. İlla çıkıp boy gösterip bağırmalı mıyız? Bazen düşünmüyor değiliz ama sükûneti ve diyaloğu seçiyoruz. Bir oldu bittiye kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.

“KRONİK YOL SORUNLARIMIZ VAR”

Kronik yol sorunlarımız var. Üyelerimi isyan etmiş durumda. Maalesef geçtiğimiz ve bu dönemde buna çözüm bulamadık. El birliğiyle uğraş verdik. 5 Şubat 2021 tarihinde Başkanımızın davetiyle Belediyeye gittik. Değirmenköy Sanayisindeki yollar için maliyet çalışması yapılmıştı. Firma başına düşen paylar gerçekten de çok yüksekti. Sanayicilerimiz katkıda bulunmak istediklerini fakat meblağların çok yüksek olduğunu ilettiler.

Bu çifte standardının neden uygulandığını da oysa ruhsat harçları ödenirken alt yapı, asfalt, kaldırım yapım bedellerinin peşinen tahsil edildiğini belirttiler ki bu çıkışı son derece de haklı buluyorum. Kentin en ücra köşelerine kadar asfaltlama çalışması yapılırken istihdam sağlayan, döviz getiren, bir noktada sivil diplomasiye hizmet eden sanayi kuruluşlarımızın alt yapı hizmetlerinde ötelenmesi kabul edilir bir durum değil.

Biz her zaman olduğu gibi belediyemize iyi niyetle yaklaşmaya devam edeceğiz. Bu konunun da çözüm ortağı olmaya gayret göstereceğiz.

“AKLISELİMLE AŞABİLECEĞİMİZİ HALA DÜŞÜNENLERDENİM”

Turhan ALYAKUT: Yurt dışında bazı ülkelerde şöyle bir uygulama var; firmalar belli bir mesafedeki yolu “evlat ediniyorlar” ve sorumluluğunu üstleniyorlar. Acaba bizde de benzer bir çözüm olabilir mi?

Hakan KOCABAŞ: Aslında bir sürü çözüm olabilir. Öneriniz de çok güzel. Bu çözümleri el birliğiyle, diyalogla yapmak lazım. Aklıselimle aşabileceğimizi hala düşünenlerdenim.

Volkan Başkanı önemsediğim için son çıktığı programı dinledim. Kendisine cevap verdiğimi de sanılmasını istemem. Sonuçta bizim Belediye Başkanımızdır. Boyumuz kıldan incedir. Silivri SİAD olarak devlet anlayışımız budur. Yoğunluğu nedeniyle sorunlarımızı atlamış olabilir.

“BİZ DE RANDEVU BEKLİYORUZ”

Milliyetçi Hareket Partisi'nin 5 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirdiği kahvaltıda, Genel Başkan Yardımcısının yanında bunları kendisine hatırlatmıştım. Sadece sorunlarımız olduğunu dile getirdim. Etik anlayışım buydu. Şikayet ediyormuş gibi gözükmemek için Belediye Başkanımızdan yardımcı olmalarını talep ettim. Kendisi de söz alarak önümüzdeki hafta benimle görüşeceğini söyledi. Memnuniyetle karşıladık. 8 Ay geçmesine rağmen hala görüşemediğimizi söylemek isterim. Biz de randevu bekliyoruz.

“ÖNYARGILARI, KİŞİSEL MENFAATLERİ BIRAKIP BİR ARAYA GELMEMİZ KUCAKLAŞMAMIZ LAZIM”

Turhan ALYAKUT: Son olarak ne söylemek istersiniz?

Hakan KOCABAŞ: Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan daha zor. Önyargıları, kişisel menfaatleri bırakıp bir araya gelmemiz kucaklaşmamız lazım. Aslında Başkanımın da dediği gibi ne Azerbaycan kadar uzakta bir dost, ne Yunanistan kadar yakın bir düşman değiliz. Aynı havayı soluyan, aynı topraklara basan, soğan kırıp paylaşan kardeşleriz. El uzatmak ne demek, biz sarılarak sevgimizi gösteririz. Başkanımızın dediği gibi mesafeleri değil, sevgiyi, saygıyı öne koyarız, tüm sorunlarımızı hallederiz inşallah.

“SİLİVRİ SİAD OLARAK BAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ”

Silivri SİAD olarak madden ve manen Başkanımızın yanındayız. Silivri'nin güzel bir kent olması için el birliğiyle çalışacağız.

Bu günkü program ve ilkeli anlayışınız için size tekrar çok teşekkür ediyorum.   

 Sevginar SALİ

 

YORUM YAP