SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Kardeş kıskançlığı

Kardeş kıskançlığı, genellikle küçük çocuklarda kendini gösteren fakat yetişkin insanlarda da görülebilen psikolojik bir durumdur. Kardeş kıskançlığına neden olan birçok etken bulunmaktadır. Kardeş kıskançlığına neden olan en büyük etkenler ebeveynlerdir. Ebeveynlerin yanlış yönlendirme yapması, çocuklarına olan yaklaşımı kardeş kıskançlığına neden olabilmektedir.

Kardeş kıskançlığı birden fazla çocuk olan ailelerde en sık karşılaşılan sorunlar arasındadır. Kardeş kıskançlığını net bir şekilde anlayabilmek için çocuklarınızın hareketlerini düzenli olarak takip etmeli, çocuklarınızı ayrı ayrı gözlemlemelisiniz. Kardeş kıskançlığının var olup olmadığını anlayabilmek için ilk olarak çocuğunuzun vermiş olduğu belirtileri incelemeniz gerekmektedir.

Kardeş Kıskançlığının Belirtileri Nelerdir?

-Ebeveynlerden uzaklaşma

-Kardeşe kaba davranma

-Altını ıslatma

-Sürekli sinirli olma

-Kekemelik

-Yürümeden emeklemeye dönme

-Bebekçe konuşma

-Biberonla beslenme alışkanlığına geri dönme

-Yalancı emzik kullanmamasına rağmen bu alışkanlığına tekrar geri dönme

-Anneye aşırı bağlılık

-Konuşmanın gecikmesi

-İçe kapanıklık

-Yalnız uyuyamama


-Sürekli kabus gördüğünü söylemesi

Kardeş Kıskançlığının Nedenleri Nelerdir?

   Kardeş kıskançlığının en önemli nedenleri ebeveynlerin davranış şekilleridir. Başka bir nedeni ise uzun süre tek büyümüş ve çok fazla ilgi görmüş bir çocuğun, kardeşi olduğunda ilginin tamamen ona karşı yoğunlaşacağı hissidir. Aslında iki durumda da odak nokta ebeveynlerdir. Ebeveynlerin davranış şekli kardeş kıskançlığının önlenmesine veya gelişmesine neden olan en önemli etkenlerdir.

 



YORUM YAP