İtirazlar İBB’den geçti

İtirazlar İBB’den geçti

27.07.2018 10:17:51

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 13 Temmuz 2018 tarihli oturumunda 1/5000 ölçekli Silivri Sahil Bölgesi Nazım İmar Planı itirazlarını değerlendirerek planlar CHP'li üyelerin itirazlarına karşın oyçokluğuyla meclisten geçti.

İşte İBB'nin konuyla ilgili aldığı kararın ayrıntıları:
g- Alibey Mahallesi 99 ada 38 parsel taşınmaz Koruma Kurulu tarafından korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenmiş bir parseldir. D-100 Karayoluna paralel olarak planlanan 20 metre genişliğindeki yan yolun (Karayolları istimlak sınırından geçirileceğini de düşünerek) tescilli parselin ve tamamına yakın kısmına isabet ettiği görülecektir. Bu yolun Tescilli Parsel üzerinden geçirilme olanağı bulunmamaktadır. Bu sebeple yolun bu kısmının yeniden planlanmalıdır, h- Alibey Mahallesi 474 ada 60 parsel ile 245 ada 1 parsel üzerinde 3 adet okul alanının yan yana planlandığı bunların hangi nitelikte eğitim tesis alanı olarak planlandığı ve bu okul alanlarının parselin %55-60'ını kapladığı görülmektedir. Bu durum imar planının uygulanmasını zorlaştıran bir husus olup yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir, i- Piri Mehmet Paşa Mahallesi 582 ada 12 parsel ile 53 ada 472 parsel arasında planlanan 15 metre genişliğindeki yolun gerçekleştirilmesi olanağı olmadığından 10 metreye düşürülmelidir, j- Eski Devlet Hastanesinin bulunduğu Alibey Mahallesi 139 ada 3 tıolu parselin Revizyon Nazım imar Planında İbadet Alanı olarak planlandığı görülmektedir, ilçemizde şehir içi trafik yoğunluğu her geçen gün artmaktadır. Bu sebeple D-100 Karayolundan şehir içine giriş Alibey Çeşme Caddesinin ana arter olarak düzenlenmesi ve 139 ada 3 parselde de kavşak düzenlemesinin yapılması planlanmaktadır, özellikle yaz aylarında ilçemiz nüfusunda yaşanan olağan dışı artış sebebi ile trafik yoğunluğu hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple Alibey Mahallesi Çeşme Caddesinde ve 139 ada 3 nolu parselde yapılacak kavşak ve yol düzenlemesi ilçemiz için elzem olup Nazım İmar Planında bu cadde ve yolun bu doğrultuda yeniden düzenlenmelidir. Bu alana karşılık olarak Selymbria Antik Kenti Nekropol Alanı III. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planına itirazlar kapsamında bir İbadet Alanı ayrılmış olup bu iki hususun birlikte görüşülmesini vc SİT alanı içinde plan değişikliği ile ibadet alanı olarak ayrılan yerin onaylanmasına karşılık olarak 139 ada 3 parselin yol ve kavşak olarak planlanması uygun olacaktır.
k- İlçemiz Semizkumlar Mahallesinde mevcutta Pazar Alanı bulunmaktadır. Nazım İmar Planı'nda ise Pazar Alanı D-100 Karayolunun kuzeyinde planlanmıştır. Oysaki D-100 Karayolunun kuzeyinde konut alanı olarak planlanmış alan bulunmamakta olup konut alanları yolun güneyinde planlanmıştır. Bu bölgede yaşayacak nüfusun D-100 Karayolunu geçmek suretiyle Pazar alanını kullanacak olmaları yaya güvenliği açısından olumsuzluk yaratmaktadır. Ayrıca Pazar alanının D-100 karayolunun güneyinde planlanması daha doğru olacaktır.
I- Uyumkent Sitesi olarak bilinen ve Alipaşa-Semizkumlar 60 ada 1 parsel, 174 ada 1 parsel, 157 ada 1 parsel ve 99 ada 1 parsel arasında kalan meskûn konut alanlarını kapsayan alanda meri l/l 000 ölçekli uygulama imar plan hükümlerinin korunmasını, bu alan içinde planlanan taşıt yollarının kaldırılmalıdır.
m- Daha Önce 18.madde uygulanmış ve %35 D.O.P. kesilmiş olan Piri Mehmet Paşa Mahallesi 1195 ada 1, 1196 ada l, 1246 ada 1,1209 ada 1,1208 ada 1,1206 ada 1,1210 ada 1, 1207 ada 1, 1008 ada 1, 1052 ada 1 ve 2 nolu parsellerin tamamı donatı alanı olarak planlanmıştır. Bu parsellerden yeni bir D.O.P. kesme imkânı bulunmamaktadır. Bu sebeple bu alanda daha önce yapılmış olan 18.madde uygulamasına uygun olacak şekilde ve ekte sunulan teklif plan doğrultusunda uygulama yapılması daha doğru olacaktır.
n- Piri Mehmet Paşa Mahallesi 40 ada 100 parsel sayılı taşınmazın otopark olarak donatı alanına alınması mümkün olmayıp üzerinde 6 katlı yapı bulunmaktadır. Bu sebeple söz konusu parselin otopark alanından çıkarılması gerekmektedir.
o- 17.10.2017 tasdik tarihli Silivri Merkez Sahil Bölgesi 1/5000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı doğrultusunda yapımına başlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planına esas kurum görüşleri kapsamında İstanbul Vakıflar I.Bölge Müdürlüğü'nün 16.03.2018 tarih ve 42123 sayılı yazısında Silivri ilçesi 144 ada 5 nolu hayrat vasıflı (Alibey Camii) taşınmazın kaldığı ve ilgi taşınmazın 1/1000 ölçekli uygulama imar planında "Dini Tesis" fonksiyonu verilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Ancak ilgi parsel 17.10.2017 tasdik tarihli Silivri Merkez Sahil Bölgesi 1/5000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planında "Ticaret+Konut Alanı" olarak planlanmış olup gereği hususunda bilgilerinize arz ederim, denilerek, belirtilen konuların itiraz kapsamında değerlendirilmesi talep edilmektedir.
DEĞERLENDİRME: Silivri Belediye Başkanlığının ilgi (t) yazısı ile ilgili değerlendirmeler maddeler halinde şu şekildedir:
a- 98 ada 114 parsel sayılı taşınmazla ilgili taleple ilgili olarak, parselin bir kısmı söz konusu itirazlara konu olan 1/5000 ölçekli meri nazım imar planı sınırları dışındaki başka bir 1/5000 ölçekli plan hakkında hüküm getirdiği, dolayısıyla söz konusu plan dışı kısımla ilgili olarak plan itirazı kapsamına alınamayacağı mütalaa edilmiş olup, plan sınırı içinde kalan kısım İlköğretim Tesisi Alanından çıkararak Konut Alanına alınması talebi 1/5000 Ölçekli meri nazım imar planı kararlarını değiştirici, donatı alanlarını azaltıcı, yapı ve nüfus yoğunluğunu arttırıcı nitelikte olduğu değerlendirilmektedir.
b- 1/5000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planının Plan Notlarında Kent İçi Yollarla ilgili olarak belirlenen **1/1000 Uygulama İmar Planı aşamasında 20 metrelik kent içi yollarda araç izi 2x2 şerit olmak şartıyla mevcut yapılaşmanın yol kesintisini sağlayamadığı yerlerde kaldırım mesafesi İlçe Belediyesince belirlenebilir.” notu, yapısal ya da topografık nedenlerle 20 metrelik yolların geçmesinin zor olduğu bölgeler için uygulamayı kolaylaştırıcı bir hüküm olarak belirlenmiştir. Ayrıca söz konusu 20 metrelik yolun tümü Dere Koruma Bandı içinde kaldığından yolun geçtiği güzergah aynı zamanda Yapı Yasaklı Alan olup, bu alanda kalan bir kısım yapıların halihazırda İSKİ Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılarak yıkıldığı tespit edilmiştir.
c- D-100 Karayoluna paralel geçen yan yolun Uyumkent ve Simpaş Sitelerinin kuzeyine denk gelen kısmı, uygulamayı kolaylaştırmak ve bu bölgedeki Yeşil Alanı Konut Alanlarına
yakınlaştırmak amacıyla kuzeye kaydırılmak suretiyle Müdürlüğümüzce hazırlanan bilgi paftasında (1) rumuzuyla gösterildiği şekilde yeniden düzenlenmesi uygun değerlendirilmektedir.
d- 1/5000 ölçekli planda verilen yapılanma şartlarının, (Silivri Belediyesi zamanında meri planda plan bütününden kopuk birkaç parsel için yapılan değişikliklerle arttırılan parseller hariç) eski 1/1000 ölçekli planda getirilen yapılanma şartlarını karşıladığından hak kaybının olmayacağı değerlendirilmiş olup, söz konusu alanlarda emsal artışı yapılması, yapı ve nüfus yoğunluğu ile plan nüfusunu arttırıcı nitelikte olduğundan ve plan nüfusunun donalı ihtiyacını arttırıcı özellik arz ettiğinden planın ana kararlarını bozucu niteliktedir.
e- Söz konusu alandaki yapılaşmanın Alibey Mahallesi 1641 adanın batısından geçen 15 metrelik yolun uygulanmasını engelleyecek nitelikte olmadığı tespit edilmiştir.
f- 1/5000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planının Plan Notlarında Kent İçi Yollarla ilgili olarak belirlenen “1/1000 Uygulama İmar Planı aşamasında 20 metrelik kent içi yollarda araç izi 2x2 şerit olmak şartıyla mevcut yapılaşmanın yol kesintisini sağlayamadığı yerlerde kaldırım mesafesi İlçe Belediyesince belirlenebilir.” notu, yapısal ya da topografik nedenlerle 20 metrelik yolların geçmesinin zor olduğu bölgeler için uygulamayı kolaylaştırıcı bir hüküm olarak belirlenmiştir.
g- Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescillenen parsellerden yol geçirilmesinin önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Nazım Plan kurgusu ve ölçeği, tescilli parseldeki tescilli yapıların 1/1000 ölçekli uygulama imar planı aşamasında korunarak yolun güzergâhının kesinleştirilmesine olanak vermektedir.
h- Söz konusu parseller 18. Madde uygulama sınırı dâhilinde kalmaktadır.
i- Söz konusu alandaki yapılaşmanın Alibey Mahallesi 582 ada 12 parsel ile 53 ada 472 parsel arasındaki 15 metrelik > olun uygulanmasını engelleyecek nitelikte olmadığı tespit edilmiştir.
j- Alibey Mahallesi 139 ada 3 nolu parselin ibadet Alanından çıkarılarak yol ve kavşak olarak düzenlenmesi talebi Donatı Alanlarını azaltıcı ve 1/5000 ölçekli planın kurgusunu bozucu nitelikte olduğu değerlendirilmektedir.
k- D-100 karayolunun güneyinde yerleşmenin gelecekteki nüfusuna hizmet edebilecek büyüklükte bir Pazar Alanının planlanması mevcut yapılaşma nedeniyle mümkün olamayacağı için 1/5000 ölçekli planda Pazar Alanı D-100 kara)olunun kuzeyine alınarak karayolunun güneyi ile gerekli ulaşım, otopark ve donatı ilişkisi kurulmuştur. (Devam Edecek)

YORUM YAP