Işıklardan Yerel Yatırımcılara Silikon Vadisi Teklifi...

Işıklardan Yerel Yatırımcılara Silikon Vadisi Teklifi...

25.06.2009 10:29:47

Silivri SİAD 20 Haziran 2009 tarihli Genel Kurul toplantısını Kadir Baran'ın Başkanlığı'da dün akşam Klassis Hotel'in toplantı salonunda gerçekleştirdi. Etkinlik duyuruları, yeni üyelerin seçimi konusunda bilgilerin verildiği toplantıda Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Planlama Müdürü Berrin Papila ve Mehmet Has, ilçemizin Nazım İmar Planları ile ilgili konuşma yaptı.

 

 

SİLİVRİ SİAD, TÜRKONFED 2009

 

ZİRVESİ'NE EVSAHİPLİĞİ YAPACAK

 

Genel Kurul'da açılış konuşması yapan Baran, konuklar ve üyelerine "Hoş geldiniz" dedikten sora açıklamalarını söyle sürdürdü: "TÜRKONFED 2009 yılı zirvesi 17 - 18 Aralık 2009 tarihleri arasında Klassis Hotel'de Silivri'de, SİAD evsahipliğinde yapılacak. Bununla ilgili zirve hazırlık komisyonu devamlı toplantılar yapmakta. Çalışmalarından dolayı hepinizin huzurunda  komisyon üyelerine teşekkür ediyorum. Bu etkinlik Silivri'nin yüz akı olacak ülkemizin 400 tane sanayici ve işadamı ilçemize gelecek. Belediye ile müşterek çalışma yaptık. Başkanımdan da rica etmiştim. Zirve hazırlık komisyonunda bir üyenin verilmesi şeklinde bundan böyle Silivri Belediyesi'ni temsilen bu arkadaşımız katılacak.

 

Fakat bu arada zirveye hazırlık olmak üzere yeni Kobi'ler ile ilgili çalışmalar yapılmakta.

 

25 Mayıs 2009 Adana'da, 4 Haziran 2009 Ankara'da, 12 Haziran 2009 Bursa'da geniş toplantılar yapıldı. Toplantıda 2009 erişim sorunları ve önerileri, burada 5 alt yapı başlığı olarak ifade edildi; şirket aynası, KOBİ'ler için iş planı eğitimleri, 3 panel, danışmanlık hizmetleri ile TÜRKONFED 2009 çalışma raporu.

 

Eylül ayında bu çalışmalara hazırlık olmak üzere derneğimizle ilgili Silivri'de bir toplantı yapılacak. Toplantıya TÜRKONFED  yetkilileri ile beraber Öz Eğitim Merkezi Rektörü ve Öz Eğitim Merkezinde İşletme- İktisadi Enstitü Müdürü katılıyor. 17-18 Haziran'da da çalışmamız burada rapor olarak sunulacak.

 

 

TÜRKONFED ÜYELERİ

 

8. TEKNOLOJİ ÖDÜLLERİ VE

 

KONGRESİ'NE DAVETLİ

 

Bugün aldığımız TÜRKONFED,  TÜBİTAK, TBG ve TÜYAP işbirliği ile düzenlenen 8. Teknoloji Ödülleri ve Kongresi 25 Haziran 2009 tarihinde İstanbul Centry'de düzenlenecektir. TÜRKONFED üyeleri davetlidir.

 

Bununla ilgili Teknoloji ödülleri ve program var. Gerçekten güzel, özel oturum gerçekleştirilecek. Teknoloji  geliştirmenin temeli olarak hizmet verirken, müşteriyi anlamak dünyanın önde gelen firmaların yeni ürün geliştirme süreçlerinin geldikleri nokta, yabancı uzman tarafından anlatılacak. Oturum bir yaratıcılık, tasarım ve teknoloji, oturum iki ekonomik krizlerin teknolojiye yatırım açmak konularında gerçekleştirilecek ve sonunda da ödül töreni yapılacak.

 

 

ARIKAN'A DOKTORA VERİLDİ

 

Üyelerimizden İbrahim Arıkan'a Roger Vilyat Üniversitesi tarafından Beşeri Bilimler Doktorası verilmiştir. Kendisini tebrik ediyoruz.

 

 

90 MÜRACAAT, 19 ONAY, 11 YENİ

 

ÜYE

 

Programımızın  ikinci konusu olarak derneğin yeni üyelerin tanıtılması. Yeni üyelerimizi her sene belirli süreç içerisinde derneğe kabul etmekteyiz. Bu sene de 90'nın üzerinde yeni üye değerlendirmeye alındı, bunlardan 19 kişi derneğe kabul edilmiş durumdadır. 11 üyenin işlemleri ancak tamamlandı bu toplantı öncesi onları sizlere takdim edeceğiz."

 

 

SİLİVRİ SİAD'IN YENİ ÜYELERİ

 

Silivri SİAD Üyesi olan isimleri Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Aydoğan Oral şöyle açıkladı:

 

"Ahmet Yayla, Bülent Özçınar, Yüksel Kocabaş, Mustafa Yazıcı, Mehmet Gürcan Şirin, Kenan Ateş, Mustafa Müheyyitoğlu, Abdurrahim Eren, Ergin Ümit, Göksel Turan."

 

8 üyenin işlemlerinin devam ettiği ve tamamlanınca takdim edileceği açıklandı.

 

 

BARAN: KAPATMAK NE YATIRIMCIYA

 

NE DE BELEDİYEYE YAKIŞMAZ

 

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'a söz vermeden önce bölgemiz yatırımcıların beklentilerini özetleyen SİAD Başkanı Kadir Baran, şöyle konuştu:

 

 

"BELDE BELEDİYELERİNİN

 

SANAYİ ALANLARI YOK OLDU"

 

"Silivri son yıllarda cazibe, çekim merkezi oldu. Ve bunun sancılarını yaşamakta. Bunun yanı sıra bir de bugüne kadar bölgemizde Merkez İlçe ve 8 Belde olmak üzere, 9 tane belediye vardı. Bunların bir tanesi Büyükçekmece'ye gittiyse de, bugün buraya 7 tane belediye geldi. Bu Belde Belediyelerin 7 tanesinin her birinde sanayi bölgesi oluşturuldu. Olayları kendi şartlarında kendi zamanında değerlendirmek gerekir. Bugünkü Nazım İmar Planı içerisinde 7 belediyenin hazırlamış olduğu sanayi bölgeleri yok. Biz ortada kaldık. Bu bölgelerde 300'e yakın sanayi tesisi kuruldu ama dönem belediyelerinin oluşturduğu sanayi alanları şu anda yok oldu.

 

 

YATIRIMCILAR, ALT YAPI

 

EKSİKLİĞİNDEN ŞİKAYETÇİ

 

Bir kısmı kapandı ama 280'nin üzerindeki fabrika faal bugünkü istihdam yaratma gücü ise 14 binin üzerinde. Yeni kurulan, ruhsat almak için teşebbüste bulunan ve yeni ruhsat çalışmalarına başlamak için ışık bekleyen de en az 25-30 tane yatırımcımızın olduğu bana gelen durumlar. Sırada bekleyen tesislerimiz var. Bir yerde istihdam yaratmak istiyoruz, bir yerden fabrikaları açamıyoruz. Açılan fabrikalarının başlarında da sorun var. Demokrasi kılıcı bizim başımızda bekliyor. Silivri'deki bu dağınık sanayinin bazı alt yapı sorunları var. Geçmişten süregelen en basit sorun elektrik enerjisi. Bugün hala var. Gün geçmiyor ki bana bazı firmalar elektrikler kesik, voltajlar düşük makinelerimiz yandı demesinler. Alt yapı eksiklerimiz var, suyumuz yok, elektrik yok.

 

 

"ÇÖZÜMÜ BİRLİKTE BULMALIYIZ"

 

Başkanımız gelince açık açık tartışalım dedim. Ruhsatlar sorunu ile ilgili, istenilen belgeler; iskan, yapı kullanma izin belgesi, imar durumu ilçe belediye başkanlarından temin edilecek, GSM ruhsat görüşü diğer bütün her şey hazırlanıyor bu üç konuya gelince elimiz ayağımız bağlanıyor.

 

Buna hep beraber çözüm bulunacak. Fabrikalar kapansın demek en kolayı. Yatırımcı bölgemizden gittiği zaman yaşanacak sorunları düşünmek lazım. Yatırımcılar bölgemizin zenginliği.

 

BEDAŞ bizimle çok ilgilendi ama enerji kaynağından kalitesiz çıkıyor. Bunu nasıl çözeriz?

 

Bu sorunları ne Başkanımıza yıkmak istiyoruz, ne ortada bırakmak, ne de tek başımıza çözmek mümkün. İskan konusunda geçen sene bu zamanlar toplantı yapmıştık. O zaman da izah ettik arkadaşlarımıza müracaat edin, paralarınızı yatırın, inşaat izin belgelerinizi alın, iskan belgesini alın bir sorun varsa hep beraber çözelim. Fabrikalarımızı kapatmak istemiyoruz. Fabrika sahipleri iskan, imar, iski raporu ile ilgili düşünceleri atsınlar. Onlardan yatırım, üretim, istihdam ve ihracata odaklanmalarını, Silivri'nin bu şekilde kalkınacağına inanıyoruz. Hem işsizliğe çare bulunacak hem yatırımlar yapılacak hem üretim ve ihracaat yapılacak.

 

Ben istiyorum ki yatırımcılarımız bu alt yapı sorunlarıyla uğraşmak yerine üretimleriyle, fabrikaların yatırımlarıyla uğraşsınlar. Bugün biz eksiklerimizi tamamlayalım, Belediye Başkanımız da bize yardımcı olsun. Ve sanayi bölgelerini net olarak görelim, koruyalım.

 

Sorunları çözeceğiz, başka çaresi yok. Kapatıp gitmek ne yatırımcıya ne yöneticiye yakışmaz. Geçmişte yapılan hatalar geçmişte kalsın. Sanayi bölgelerini artık net olarak görelim. Organize Sanayi Bölgesi'ni geçmiş dönemde çözemedik. Çözdüğümüz halde, mevcut üretim tesislerimizi söküp atamayız, taşıyamayız. Sorunlarımızı aile içinde doğruları bularak çözüme kavuşturacağız."

 

 

IŞIKLAR'DAN YEREL YATIRIMCILARA

 

SİLİKON VADESİ TEKLİFİ

 

Silivri Sanayici ve İşadamlarına seslenen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, şöyle konuştu: "Genel görüşme-lerden talepler olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda 100 ve 5 binlik planların askı sürecinde bulunduğunu da biliyoruz. Bu konudaki gelişmeleri ve yerel diğer sektörlerde, özellikle hizmet sektörlerini de içeren, eğitim sektöründe de yatırım talepleriyle karşı karşıyayız ve biz bu konuda mutluyuz.

 

SİAD üyelerinin daha fazla artarak kısa sürede çoğalacağını umarım. Silivri'nin sanayi yapısının, sanayi üretim ilişkisinin standartlarının çok daha yüksek beklentiyle karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Bunu daha önce yapılmış iki bilimsel araştırmaya ve belediyenin 5-6 yıl öncesinde kentimizin, insan standardının genç nüfusun talepleri ve beklentileri yüksek bir kesimle karşı karşıya olduğumuzu hepimiz biliyoruz.

 

Devam etmeden önce Kadir Baran'ın Kent Konseyi Başkanı seçildiğini de belirtmek istiyorum. Kendisinin fikrini çok da ifade etmeye fırsat vermeden bizzat önerdim. Silivri'mizde sanayinin, üretim yapanın, istihdam yaratan kesimlerin özellikle emek sermaye ilişkisinde, sermaye birikimi sağlamadan zenginliği, refahı yaygınlaştıramayacağımız anlayışını çoğaltacağız. Öyle bir sanayi yapısı ve politikası Silivri'ye kurulması anlamında bir işbirliği, el uzatma gelin bu kenti geleceğe taşırken istihdam sorununu ortadan kaldırarak,  refahı ve beklentileri yüksek kesime, iş ve yol açıcı bir gelecek yaratmak anlamında sermaye emek ilişkisini kurmak zorundaydık. Yerel yönetim olarak üzerimize düşen kolaylaştırıcı, yol açıcı, özendirici yönetim yapmak zorundayız.

 

Silivri'nin % 64'ü 39 yaşın altında olan bir nüfus, gelecek beklentileri geometrik olarak artan bir nüfus artışı var. Göçün demokratik hareketleri ve gelecekteki 100 binlik planların öngördüğü, 3 milyonluk kent beklentisinin altındayız. Bunun önüne geçmek ve bu beklentileri tamamlamak, bizim ön gördüğümüz, planladığımız, hayal ve umut ettiğimiz bir olay. Görmek istediğimiz yere taşımak anlamında emek ve sermayenin Silivri'ye yatırım yapan, istihdam yaratan kesimlerin kent meclisinde başkan olmasını önermek kadar doğal bir şey olamazdı.

 

 

"VAATLERİMİZİ İKTİDAR OLARAK

 

GERÇEKLEŞTİRMEYE HAZIR

 

BİR İKTİDAR OLARAK

 

TEKRAR KARŞINIZDAYIZ"

 

Aradan yaklaşık 3 ay geçti. 3 ay önce hangi duygularla buradaysam, şimdi onu aşan, o gün bir vaat, umut, proje olarak koyduğumuz düşüncelerimizi bugün gerçekleştirmekle görevli bir iktidar olarak karşınızdayız.

 

Hepimiz farkındayız 1930'larda başlayan kriz, bugün hız kesmiş gibi algılanıyor olsa da, emek ve sermayenin arasındaki ilişki bugün aynı durumda değil. İlişki kopmuş. Artık üretim aşamaları teknolojinin, bilgi toplumuna geçişin getirdiği, süreyi kısaltan ama üretimi arttıran, maliyetleri düşüren bir rol oynarken, emek ve üretimle birlikte artamayan, sermayenin sanal piyasalar oluşturarak fakirleştiren, bir çekirge sürüsü gibi girdiği ülkeyi, değerlerini 24 saat dünyanın her yerine ulaştıran sermaye yapısı bir kültür oluşturuyor. Zaman zaman üretimle maliyet arasındaki ilişki koptuğu gibi, emekle sermaye arasındaki ilişki de kopuyor. Bilgi toplumuna geçiş sürecinde yaşanan bu gelişme maalesef bugün Türkiye'nin de yaşadığı, Dünya'nın da çokça etkilendiğimiz bir krizin ortasında bulduk kendimizi. Bizim dışımızda gelişen dinamikler yüzünden, ama bu dinamiklerin Türkiye'nin özel bir yapısı, sizin gibi bütün zorluklara rağmen, dünyada insan hakkını tanıyan çoktur da, imar affı hakkını 4 defa üst üste tanıyan ülke olarak bu krizden geçmiş idari olarak, fizikler şartların dışında ekonomik koşullar olarak da Silivri'de maalesef çok etkilenmiştir.

 

Küresel krizin getirdiği sonuçlara bakılırsa İzmir İktisat Kongresi bundan çok önce bu dönemler ve tecrübeler yaşanmadan kamu yatırımlarının, sermaye birikiminin sağlanmasını hedefleyen girişimi 1900'lerde Dünya ekonomik krizleri yaşadığı dönemde Karma Ekonomi, Atatürk'ün çok büyük bir öngörüsüyle toplanmış ve ortaya konmuştur. Bugün geldiğimiz süreç yine aynıdır. Dönüş aşaması içerisindeyiz, 5393 süreli kanunun da 14 ve 15. Maddeleri az önce özetlediğim süreçlerden karma ekonominin ve kamunun düzenleyici etkisi anlamında bu sürecinin hayata geçirmesine basit bir yapı haline dönüşmüştür. 5393 sayılı yasa bizim istediğimiz talebi karşılamasa bile bugün bir reform niteliğindedir. Bunu kimin yapıyor olması önemli değil, bu bir başlangıçtır. Burada en önemli konu bu süreçlerde bizim tam olarak kolaylaştırıcı yönüyle nasıl bir yön almamız gerektiğini konusunda, yasanın satır aralarını okumamız gerekiyor.

 

Osmanlı döneminden başlayan aslında dünyanın sermayenin kamu inisiyatifinde, kamunun yapmakta zorunlu olduğu görevleri yaptırmak anlamında, Türkiye bu modelle yeni yeni tanışmaktadır.

 

 

"MİLLİ ZENGİNLİKLERİMİZİ

 

KORUMA ALTINA ALMALIYIZ"

 

Silivri'ye ölçeğine taşıdık, adaylık sürecinde yaptığım konuşmada, burada bu süreci nasıl buraya taşırız. Bu kamu özel sektör iş birliğinde bizim rolümüz ne olabilir? Biz kolaylaştırıcı yönünü nerede yapabiliriz? Sermaye, kamunun böyle bir gücü  yok. Bunu sadece yapmakla zorunlu olduğu ve yeni yasada tanımlamak ekonomik ve sosyal hayatın geliştirilmesinden tutun da, kenti kent yapan bir belediye olmaktan iki kat öteye kent yönetimine taşıdığını söylemiştim. Kent yönetimine taşınmak demek, o kentin geleceğini geçmişinin değerlerini de geleceğe taşıyarak, eğitimi, sağlığı, sporu, kültürü, sanatı ve istihdamı beraber planlama anlamındadır. Böyle bir kent anlayışı ortaya koymak zorundayız.

 

SİAD Başkanımızın ifade ettiği sorunları hep beraber hissediyoruz.

 

Burada kapanmakta olan fabrikaların, hatta bazıları küçülmekte olanların Silivri'nin hak etmediği bir durumla karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Sermaye kolay birikmiyor. Krizleri çok sık yaşayan, kırılgan ekonomilerde maalesef en çok korunma altına alınması gereken, milli bir zenginlik haline dönüşmesini düşünmek zorundayız. Artık bir zaman herhangi bir ideolojik yaklaşımla sermayenin emeğin  beraber olmasa olmazı ama nitelikli bir iş gücünü yaratmanın bir kent görevi, bir hemşeri bilincinin ve insan kalitesinin yükseltilmesinden geçtiğini söylüyorum. Bu konuda yerel yönetim olarak bizlerin de görevleri olacaktır.

 

 

BELEDİYE'DEN YATIRIMCILARA

 

SİLİKON VADİSİ TEKLİFİ

 

SIAD olarak sizlerin yaptığı şu itiraz biz kesinlikle sonuna kadar destek olduk, benzer bir itirazımızın içeriğini biz de belediye olarak Büyükşehir'e taşıdık. Silivri'nin 7 tane sanayi bölgesi olmasına rağmen sanayinin daralması bizim için olumsuz bir süreçtir.

 

Organize sanayi bölgesinin burada olmaması da olumsuz bir süreçtir ama bir de sevindirici tarafı var. Bizim burada teknolojileri yüksek, ileri teknolojik alanı ve organik tarım alanlarıyla birlikte konumlandırılarak bir Silikon Vadisi olması konusunda Silivri Belediye'si olarak bir görevi yaptık. Hazineye ve Belediye'ye ait bütün mülkiyetleri toparladık. Bundan bir envanterimiz oluştu. Bunu SİAD'da takdim edeceğim. Silikon Vadisi konusunda arsa üretmeye hazırız, alt yapı ve üst yapı hizmetlerine öncelik vermek düşüncemiz var.

 

Bu yapıların Silivri'ye çekilmesi için elimizdeki varlıkları halkımızın da açık saydam bir  görüşle düzenleyerek bir halk meclisine de taşıyarak, bunu sermayenin, yatırımcının özellikle tercih ettiğimiz yerel yatırımcının hizmetine sunmaya hazırız.

 

Mahat Magandi'nin bir sözüyle konuşmamı bitirmek istiyorum; "Çevrenizde görmek istediğiniz değişikliğin kendisi siz olun" diyor. Ben bu fırsatların iyi odaklanmış zihinler için olduğunu söylüyorum, burada Silivri'nin 869 kilometrelik alanında %15'i planlı ve 85'i plansız olan ve 3 milyona gidecek olan kentte dinamik, yenilikçi, teknolojik kullanımı yüksek bir sanayi yapısı oluşturmak, bu yeni fırsatlara iyi odaklanmamız halinde beraber aynı modelle sıkıntıları ve bürokrasiyi iyice kısaltan, el ele vererek bir ortaklık ve bu konuda da mesai gerek, açılım sağlamak açısından bölgesel ajanslarından yerel yatırım ajanslarına dönüştürmeyi, bu zorlukları bu kolaylaştırıcılık içerisinde beraber aşmayı öneriyoruz. Bu ilçemiz olarak yeni bir model olabilir, ulusal anlamda yapılanları yerele taşımak konusunda yasal açıdan hiçbir sıkıntımız yok, biz el uzatıyoruz kamu olarak tepkilerinize hazırız. Sizlerin de bu eli sıkıca tutacağınızdan hiç şüphemiz yok."

 

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki Tonta İddialı Konuştu
Sonraki » Sorumlu Kim?

YORUM YAP