
Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Endüstri 4.0 Komisyonu'nun düzenlediği Küresel Rekabet ve Yeni Trendler Zirvesi'nde, dördüncü sanayi devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0 bütün yönleriyle ele alındı. Etkinliğe siyasetçilerin davet edilmemesi dikkat çekti.
Endüstri 4.0 kavramının ele alındığı Küresel Rekabet ve Yeni Trendler Zirvesi'nde iş dünyasının temsilcileri bir araya geldi. 7 Aralık Perşembe günü, Mega Silivria'da, saat 09.30 itibariyle başlayan programda; Endüstri 4.0'ı doğru anlayabilmek, dijital dönüşüm sürecinde firmaların izleyeceği stratejiler, Endüstri 4.0'ın getireceği fırsatlar, Türk sanayisini nasıl etkileyeceği, yeni nesil endüstriyel yöntemler ve Endüstri 4.0 alanında yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Etkinliğe Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan, Silivri Belediyesi Kariyer ve İstihdam Ofisi Sorumluları Orhan Öpçin ve Önder Çolak ile davetliler katıldı. Siyasetçilerin davet edilmediği etkinlik, SİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocabaş'ın konuşması ile başladı.
KOCABAŞ: ÜRETMEK, ÜLKEMİZİ KALKINDIRMAK VE TOPLUMUMUZUN REFAHINA KATKI SAĞLAMAK İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ
Açılış konuşması Silivri SİAD Başkanı Hakan Kocabaş tarafından gerçekleştirildi. Kocabaş, Silivri SİAD'ın faaliyet konuları ve panelin içeriği hakkında katılımcılara şu bilgileri verdi: “Uzun yıllardır Türk sanayisine hizmet veren üyelerimiz dâhil olmak üzere tüm firmalarımızın yetkililerini, misafirlerimizi ve basınımızı sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Bu etkinliğimizde birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ederek herkese hoş geldiniz diyorum. Sözlerime misafirlerimize çok kısa da olsa Silivri SİAD'ı anlatarak başlamak istiyorum. Silivri SİAD, 1978 yılından beri Silivri'ye hizmet eden bir sivil toplum kuruluşu. Üyelerinin menfaatlerine yaptığı faaliyetler bir yana, toplumsal hassasiyeti olan, aslında çok da mütevazı olmadan sadece çevresine değil Türk toplumuna, siyasetine, sanayici-işadamına örnek olmaya gayret eden bir dernek. Türkiye ihracatının %2'sine yakınını üye firmalarımızın yaptığını, ilk beş yüz, ikinci beş yüz içinde olan üyelerimiz olduğunu söyleyerek birkaç veriyi aslında böylelikle sizlerle paylaşmış oluyorum. Dernek yönetim kurulumuz, üyelerimizin birbirleriyle ticaretini geliştirmeleri yönünde çalışmalar yaparken, “İhracatta İstihbarat Kanalları” gibi seminerler ile de firmalarımızın önünü açmada öncülük yapma gayretini elden bırakmıyor. Bugün tüm yönetmeliklere, mevzuatlara uygun çalıştığını vurguladığımız üyelerimizi lanse ederken, aslında buna Silivri SİAD'ın da önemli katkılarda bulunduğu yadsınamaz. Ülkemiz için değerli her konuda olduğu gibi, eğitimde de kendi köşemize çekilmeden elimizden gelen gayreti göstermede geri kalmıyoruz. Önemsediğimiz diğer bir faaliyetimiz Silivri Expo. 2 yılda bir gerçekleştiriyoruz ve üyelerimiz yanında sizleri de, önümüzdeki Expo'da yanımızda görmekten mutluluk duyarız.
“BUGÜN SANAYİMİZİN YÜZÜNÜ ÇEVİRECEĞİ TEK HEDEF VAR; ENDÜSTRİ 4.0”
Aslen Silivri SİAD'ı çok kısa anlatamamış olsam da; çok az anlatmış olduğumu belirterek, 140'a yakın üyemizle sizlerden bugün önemli kıvılcımlar alacağımızı da eklemekte fayda görüyorum. Albert Einstein'ın “Önyargıları yok etmek, atom çekirdeğini parçalamaktan daha zordur. İnsan aklın sınırlarını zorlamadıkça hiçbir şeye ulaşamaz” sözleri aslında bugün toplantımızın nüvesi. Ülkemizin gelişimi her alanda olduğu gibi sanayide de Cumhuriyetin kurulmasıyla hızlandı. Birikmiş geri kalmışlıklar, mutlaka her alanda zaman kaybına neden oldu. Ama dinamik ve genç bir nüfus yeniliklere ayak uydurma yönünde ilerliyor. Geriye dönüp baktığımızda gördüklerimiz apaçık ortada. Osmanlı'nın o yıllarda var olma çabası, sonrasında Cumhuriyetimizin de gelişme çabaları, Endüstri 1.0 ve Endüstri 2.0 diye terminolojisini oluşturduğumuz gelişmeleri ıskalamamıza neden oldu. Özellikle son 10 yıldır ise Endüstri 3.0'da çoğu firmamız gelişmelere ayak uydurdu. Belki sektöre üretim yapabilme kabiliyetleri olmadı ya da çok az oldu ama kendi imalatlarında bu devrimin ürettiklerini öğrenme, kullanma ve geliştirme imkanları oldu. Asla bu konuda bir abartı yapmadan ama bu sektörün en önemli temsilcileri olan FESTO, SMC, OMRON, STAUBLİ firmalarının önünde; Türk sanayicisinin yenilikleri en yakından takip ettiği yönünde olan görüşümü belirtmek isterim. Birazdan panelistlerimiz ya bunu teyit ederler ya da aksini söylerler. Bugün ise sanayimizin yüzünü çevireceği tek hedef var; Endüstri 4.0.Aslında dünya içinde yeni bir kavram; 2011'den beri artık adı konulan, çalışmaları hızlanan bir gelişim. Çok baş döndürücü gelişmeler olduğunu ve bunun her alanda olduğunu unutmamalıyız. Bugün geç değil ancak yarın çok geç olabilir. Bu devrim sadece sanayide değil, aslında hayatın her alanında, belki gelecek 10 yılda dünya üretim ve ticaretinde direkt ve endirekt olarak %50'ye yakın pay alacak bu trendde; Silivrili sanayicilerimizin de var olan bilgilerini geliştirmeleri, yeni yollar aramaları, kendileri kadar derneğimizin de görevi olacaktır.
“DÜNYADA LİDER OLAN MİSAFİR FİRMALARIMIZLA BERABERİZ”
Herkes için yeni bir devrim diye değer bulduğundan, derneğimizin de bu şansı üyeleri lehine kullanması gerektiği üzerine hemfikir olduk ve kurmuş olduğumuz komisyonumuz bu organizasyonu tertip etti. Bugün burada sadece Türkiye'de değil, sektöründe dünyada lider olan misafir firmalarımızla beraberiz. FESTO, OMRON, SMC, STAUBLİ firmalarımız hem toplantımıza destek veriyorlar hem de panel ve sunumlarla yanımızdalar. “Bilmediğini bilmek en iyisidir. Bilmeyip de bildiğini sanmak tehlikeli bir hastalıktır” deyip bu hastalığa kapılmadan, değerli panelistlerimizin önünde 4.0 hakkında konuşmam ancak maç sonucu algılanır diyorum. Biradan Sayın Hüsrev Yaman Moderatörlüğünde, Sayın Nurcan Konak, Sayın Osman Türüdü, Sayın Kerem Keçeci ve Sayın Burak Örenel'den somut örneklerle, ufuk açıcı, heyecanlandırıcı bir panel dinleyeceğimize inanıyorum. Etkinliğimizin öğleden sonra; bir nefes alalım, konuyu biraz değiştirelim dediğimiz bölümünde ise nefesiniz kesilecek. Sayın Elif Çoban, Sayın Sami Erol ve Sayın Aydın Öğücü'yü; Sayın Yücel Koç'un Moderatörlüğünde dinleyeceğiz. Esas itibariyle büyük çoğunluğu aile şirketleri olan firmalarımıza yaşanmışlıklarını, tecrübelerini aktaracak olmaları büyük şans. Bu konuyla alakalı bir iki düşüncemi aktararak sözlerimi sonlandıracağım. Ben ailelerin sevgi ve saygı ekseninde çok önemli şeyleri başarabileceğine inanan biriyim. Firmaların da ailelerle kaim olacağını veya kurumsallaşmayı da beraberinde başarmaları gerektiğini düşünüyorum. Hislerimi acaba biraz destekleyebilir miyim, bunu bilgiyle perçinleyebilir miyim diye bu konuda kısa bir araştırma yaptım. Dünyanın en eski şirketlerinin sayısının 5586 olduğunu ve bunların 3000'den fazlasının Japonya orjinli olduğunu görünce, aslında hislerimin gerçeğe evrildiğini görmekten mutlu oldum. Çünkü uzak doğunun kültüründe saygı, hoşgörü ve çalışma azminin çok önemli bir yer tuttuğunu bildiğimize göre biz Türklerde bunu başarabiliriz dedim. Geleceğin kuvvetli ülkesi, nesli olabilmek için çalışmak gerekiyor. Yetmiyor yeniş şeyler üretmek gerekiyor. Ürün, bilgi, teknoloji; ne olursa üretmek gerekiyor.
“HEPİMİZ TÜRKİYE'NİN YÜKSEK TEKNOLOJİYE NASIL ODAKLANACAĞINI DÜŞÜNMELİYİZ”
Herkesin diline pelesenk olan “Sanayi üretimine aynı yıllarda başladığımız halde niye Güney Kore'nin gerisinde kaldık” sorusunun cevabını irdelemek gerekiyor. Bunun cevabı; siyaset, bürokrasi, sanayici, işadamı gibi basit cümleler ile geçiştirilemez. Bunun ortasında toplumumuz vardır. Toplumun her bireyi önyargılarını atıp bir masa etrafında toplanabilmeli, sorunları hep birlikte ortak paydada çözmeyi, yollar bulmayı becerebilmelidir. Siyasetçilerimizin olmadığı bir teknik toplantıda biraz fazla konuşmama müsamaha göstereceğinize inanıyorum, biraz uzun konuşmam için affınıza sığınıyorum. Yoğun tempoları içinde bize çok değerli saatlerini ayıran; panelistlerimize, moderatörlerimize, Otomasyon Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Halıcı'ya ve bizi yalnız bırakmayan üyelerimiz ile misafirlerimize teşekkür ediyorum. Endüstri 4.0 Komisyonumuza da bu başarılı çalışmaları için takdirlerimi sunuyorum. Çok emeği geçen sevgili Mehmet Nalbantoğlu kardeşime de teşekkür ediyorum. Güzel bir program olmasını dileyerek, saygılar sunuyorum.”
TURHAN: KARŞILAŞTIĞIMIZ ZORLUKLARLA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE MÜCADELE ETMEYİ VE NE OLURSA OLSUN PES ETMEMEYİ ÖĞRENMELİYİZ
Silivri SİAD Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Turhan, konuşmasında hayat yolculuğunda karşılaşılan zorluklara karşı 'asla pes etmeyin' mesajı verdi. Turhan, şöyle konuştu: “Sayın başkan, zirvemizin saygıdeğer panelistleri, değerli misafirlerimiz, kıymetli basın mensupları Küresel Rekabet Ve Yeni Trendler Zirvesi'ne hoş geldiniz diyorum. Silivri SİAD Yönetim Kurulu ve Endüstri 4.0 Komisyonumuz adına bu önemli etkinliğe katılan, değerli zamanlarını ayırarak burada bulunan kıymetli panelistlerimize, siz değerli misafirlerimize çok teşekkür ediyorum. Dünyada çok farklı değişimler meydana geliyor; bizler bu değişimleri bilerek ve anlayarak kendimizi bu değişimlere uygun hale mi getireceğiz ya da bu değişimlere kulak tıkayıp yolumuza eski ve bildik yöntemlerle mi devam edeceğiz? Aslında ben bu olayı şuna benzetiyorum; hepimiz okyanusun ortasında yelkenli küçük bir tekneyle yol alıyoruz, bazen rüzgâr çok şiddetli bazen rüzgâr hiç yok, içinde bulunduğumuz hayat koşulları ve ekonomi de zaten böyle değil mi? İşin aslı rüzgârlı havalarda yol alınır ve en uzak mesafelere de bu rüzgârlı havalarda gidilir. Rüzgârın nereden geldiğini ve şiddetinin hiç önemi yoktur. Önemli olan rüzgârınızı yanınıza almak ve kaptan olarak gideceğiniz gerçek kuzeyi yani yönünüzü biliyorsanız zaten sorun da yok. Ben dünyadaki değişimi de böyle görüyorum; rüzgârımız yanımızda olmalı ve gerçek kuzeyi takip ederek yolumuza devam etmeliyiz. Burada kesin olarak söyleyebilirim ki, sorunlarımız olacak hatta sorunlarımız dağ gibi büyüyecek. Sektörel ve jeopolitik sorunlarımız devam edecek. Çevre sorunlarımız ciddi boyutlara ulaşacak. İhracatımızda, imalatımızda gümrüklerde sıkıntılar yaşamaya devam edeceğiz. Nitelikli işgücü, personel sıkıntımız yine olacak. Hatta bilmediğimiz, tahmin dahi edemediğimiz yeni sorunlarımız ortaya çıkacak. Aslında bu konuların hepsi bu sorunları hep birlikte nasıl yönettiğimiz ve gelecekte neyi hedeflediğimizle ilgilidir. İşte biz bu panelde bu sorunları aşmak, nasıl yöneteceğimizi öğrenmek, geleceğin güçlü şirketlerini nasıl oluşturacağımızı konuşacağız. Şunu da kesin bilmeliyiz ki; bizleri buraya getiren şey, gelecekte bundan öteye götürmeyecek. Teknoloji ve insan bilimi o kadar ilerledi ki, insanı kendinden daha iyi tanıyan sistemler oluşmaya başladı. Yapay zekâ dediğimiz bu sistemler, bizlerin nelerden hoşlandığını, ne zaman, neye ihtiyaç duyduğumuzu hatta gelecekte neye ihtiyaç duyacağımızı kesin olarak tahmin edebiliyorlar. Öğrenen sistemler hep karşımıza çıkacak. Asıl soru şu; bizler bu sistemlerin neresinde yer alacağız? Yöneticiler olarak bizler çevreyi, karmaşayı, belirsizliği nasıl yöneteceğimizi işte bu panelde konuşacağız ve bu panelde anlamaya çalışacağız. Bizler burada geleceğimizi ve gelecek kuşaklarımızı konuşacağız. Biz bu panelin hepimiz için çok faydalı ve güzel geçeceğini düşünüyoruz. Sözlerimi burada noktalarken herkese keyifli bir gün geçirmelerini diliyorum.”
YAMAN: TEKNOLOJİ, İNSANIN YARATICILIĞINI BALTALIYOR
Endüstri 4.0 ve Yalın Düşünce Paneli, Yalın Enstitü Derneği'nin Yönetim Kurulu Üyesi ve aktif bir danışmanı olarak görev yapan Hüsrev Yaman'ın Moderatörlüğünde kaydedildi. Yaman, canlı sohbet oturumunu yönetmeye yaşadığı bir anekdotu anlatarak başladı. “Eniştem geleneksel yöntemlerle gazete için bulmaca hazırlıyordu, çözmüyor yaratıyordu. Tek bir bulmaca bütün gününü almıştı. Tam bir deli işi, bilgisayar denilen bir şey var, bununla uğraşılmaz dedim. İnternette aradım buldum, hakikaten bulmaca hazırlama programı vardı. Bu yazılım sayesinde kolay bir şekilde bulmaca ortaya çıkarıyordum. İşi farklı bir boyuta taşıyarak, Hürriyet Gazetesi'ne sunum yaptık. 3 tane Bil-Bul dergisi istediler, biz dizaynı ful yapılmış 1 aylık bulmacayı verdik. O gün işi aldık, hala devam ediyoruz söyleyeyim. Aylık 400-500 tane bulmacayı 3 kişi yapıyoruz. Bunu niye anlattım? 3 kişiyiz ama olay gelişmiyor artık. Çünkü artık yaratan insanlar yok. Biz farkında olmadan olayın insan faktörünü öldürdük. Birbirimizle hiç görüşmüyoruz, her şeyi internet üzerinden yapıyoruz. Hürriyet BİL BUL'un tamamını internet ortamına taşıdık, hiç kimse ilgilenmedi çünkü herkes kağıt kalem kullanarak bulmaca çözüyordu. Dünyaya açılabilirdik, kapattık. 400 değil 400 bin bulmaca yapabiliriz, o kadar muazzam bir hızımız var ama içinde insan yok. O gün kendime şöyle bir söz verdim; bir şeyi iyileştireceksem asla insan faktörünü bir kenara koymayacağım aksine daha fazla sarılacağım” diye konuşan Yaman, teknolojik gelişmelerin yaşantımızda olumsuz etkiler de meydana getirdiğini ifade etti.
ENDÜSTRİ 4.0 VE YALIN DÜŞÜNCE PANELİ İLE DEVAM ETTİ
Endüstri 4.0 ve Yalın Düşünce Paneli'ne FESTO Genel Müdürü Osman Türüdü, OMRON Pazarlama Müdürü Nurcan Konak, STAUBLİ Bölge Satış Müdürü Kerem Keçeci ve SMC Teknik Destek ve Eğitim Departmanı Müdürü Burak Örenel, konuk konuşmacı olarak katıldı. Panelistler kendilerini ve firmalarını tanıttı; oturumda teknoloji devriminin geliştirdiği bu yeni dünyada dönüşüme nasıl ayak uydurdukları, Endüstri 4.0 sanayi için ne ifade ediyor, Türk sanayisi Endüstri 4.0'a nasıl hazırlanıyor gibi sorular yanıt buldu.
Panel soru-cevap ve sohbet şeklinde devam etti.
Hazal BAŞARAN