Yazıcı: Ya tarihe geçersiniz ya da gelir geçersiniz

Yazıcı: Ya tarihe geçersiniz ya da gelir geçersiniz

08.07.2025 14:49:26

AK Parti Grup Sözcüsü Celalettin Yazıcı, 63. Geleneksel Yoğurt Festivali'nde “Silivri yoğurdunun” görünür olmamasını eleştirdi. Festivalin yalnızca bir sahne etkinliği olmadığını vurgulayan Yazıcı, “Bu ürün bu kentin kimliğidir. Yerel yönetim ya bu sorumluluğu üstlenir, ya da tarihin not defterine geçer” dedi.
Silivri Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 63. Geleneksel Yoğurt Festivali, renkli görüntülere sahne olurken, AK Parti Grup Sözcüsü Celalettin Yazıcı'dan dikkat çekici bir eleştiri geldi. Temmuz ayı Belediye Meclis toplantısında söz alan Yazıcı, festivalde emeği geçenlere teşekkür ederken, “Silivri yoğurdu”nun alanda yeterince temsil edilmemesini “kültürel bir ayıp” olarak nitelendirdi. Yazıcı, “Yoğurt Festivali sahne etkinlikleriyle değil, bu kentin kimliğini yaşatarak anlam kazanır” diyerek Başkan Bora Balcıoğlu'nu ve CHP grubunu göreve çağırdı.
YAZICI'DAN FESTİVALE ESPRİLİ ELEŞTİRİ
Silivri Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 63. Geleneksel Yoğurt Festivali, Temmuz ayı başında üç gün boyunca renkli etkinliklere sahne oldu. Festivalin genel akışı ve organizasyonunu değerlendiren AK Parti Grup Sözcüsü Celalettin Yazıcı, Temmuz Meclis toplantısında yaptığı konuşmada programda emeği geçen herkese teşekkür etti.
“Geçtiğimiz hafta 63'üncüsü düzenlenen geleneksel Yoğurt Festivalimiz yapıldı. Festivalde görev alan, emeği geçen herkese gönülden, samimi teşekkür ederim. Yarışmalar, spor müsabakaları, halk oyunları ekiplerinin nostaljik gösterileri oldu. Ünlü sanatçılar sahne aldı, sayın protokol her zamanki gibi yerini aldı. Güzel şeylerdi, güzeldi.”
Ancak organizasyona dair dikkat çekici bir eksiklik tespit ettiğin idile getiren Yazıcı, festivalin adını taşıyan “Silivri yoğurdu”nun alanda görünür olmadığını ifade etti. Bu durumu esprili bir dille yorumladı:“Benim tespit ettiğim tek eksik vardı: Sanırım festivalde Silivri yoğurdu yoktu. Her şey vardı ama tek eksik yoğurduydu. O kadar kusur kadı kızında da olur derdik ama bu durum biraz da kadı kızının düğününde damadı çağırmayı unutmaya benziyor. Kız var, eğlence var ama damat yok!”
“SİLİVRİ YOĞURDU BU KENTİN KİMLİĞİDİR”
Festival alanında Silivri yoğurdunun bulunmamasını yalnızca bir eksiklik değil, derin bir kültürel duyarsızlık olarak değerlendiren Yazıcı, Silivri yoğurdunun sıradan bir süt ürünü olmadığını vurguladı. Silivri'nin tarihinde ve toplumsal belleğinde özel bir yere sahip olduğunu belirttiği yoğurt geleneğinin, sadece ikram ya da satışla sınırlı görülmemesi gerektiğini ifade etti:“Silivri yoğurdu sadece bir yoğurt değil, bir süt ürünü değil. Bu kentin kimliği, kültürel mirasıdır. Konu sadece süt dağıtmak ya da yoğurt satmak değil. Silivri yoğurdu, Silivri'nin geçmişi, emeği, aynı zamanda geleceğidir. Biz bu festivalde yalnızca bir ürünü değil, bir kültürü temsil ediyoruz. Yoğurt geçmişle gelecek arasında köprü kurmaktır.”
Silivri yoğurdunun artık üretilmemesini “toplumsal bir ayıp” olarak nitelendiren Yazıcı, özellikle yerel yöneticileri sorumluluk almaya çağırdı:“Eğer Silivri'de Silivri yoğurdu yıllardır üretilemiyorsa, bu topyekûn tüm kentin ayıbıdır. En çok da yerel yöneticilerin ayıbıdır. Onların bence utanması gerekir. Ben kendi adıma, kendi neslim adına bu ayıbı kabul ediyorum.”
Yoğurt Festivali gibi köklü bir organizasyonun, yalnızca etkinlik değil, bir bilinç ve sorumlulukla yönetilmesi gerektiğini söyleyen Yazıcı, meclis üyelerine ve yöneticilere çağrıda bulundu:“Meclisin, yerel yöneticilerin bu sorumluluk bilinci ve bu şiarla hareket etmesi gerekir.”
“SİLİVRİ YOĞURDU TÜRKİYE'NİN MARKASI OLMALI”
Konuşmasının sonunda Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'na ve CHP grubuna doğrudan seslenen Yazıcı, Yoğurt Festivali'nin merkezine mutlaka Silivri yoğurdunun konulması gerektiğini söyledi. Festivalin adını taşıyan bu özel ürünün hem yerel hem de ulusal ölçekte hak ettiği değeri alması için harekete geçilmesini istedi.
“Sayın Başkan, kıymetli meclis üyeleri ve özellikle CHP grubu... Lütfen Silivri halkına verdiğiniz sözleri yerine getiriniz. Önümüzdeki yıllarda festivalin merkezine Silivri yoğurdunu koymayı, üretici kooperatiflerimizi ve yerel markalarımızı görünür kılmayı amaç ediniz.”
Silivri yoğurdunun yalnızca geçmişe ait bir miras değil, aynı zamanda gelecekte bir marka değeri taşıyabilecek potansiyel olduğuna dikkat çeken Yazıcı, bu konuda tüm imkanların seferber edilmesini önerdi:“Silivri yoğurdunu, Türkiye'nin önemli bir markası yapmak için gereken adımları atın. Bu işi ister belediye eliyle yapın, ister özel sektörle, isterseniz üçüncü bir modelle yaptırın. Ama artık bir adım atın.”
“YA TARİHE GEÇERSİNİZ YA DA GELİR GEÇERSİNİZ”
Festivalin amacının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Yazıcı, “Yoğurt Festivali”nin bir konserler haftası ya da sahne şöleni değil, Silivri'nin kültürel kimliğine dayanan bir etkinlik olduğunun altını çizdi. Festivalin ruhunu yaşatmanın en büyük sorumluluğunun ise Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu ve ekibinde olduğunu söyledi.
“Unutmayın ki bu organizasyonun adı Yoğurt Festivali. Bu, konserler haftası ya da sahne şöleni değildir. Festivalin merkezinde Silivri yoğurdu olmalıdır. Bunun için en büyük sorumluluk Sayın Başkan'a ve yönetimine aittir.”
Seçim sürecinde halka verilen sözleri hatırlatan Yazıcı, yönetimi bu sözleri yerine getirmeye davet etti:“Seçimden önce bu halka sözler verdiniz. O sözlerin gereğini yerine getirirseniz tarihe geçersiniz; getirmezseniz gelip geçersiniz.”
Yazıcı, konuşmasının sonunda Cumhur İttifakı adına da destek mesajı vererek, bu konuda ortak bir çalışma yapılması teklifinde bulundu:“Bu yoğurt meselesi için bir toplantı yapılmasını öneriyoruz. Eğer böyle bir irade gösterilirse, Cumhur İttifakı olarak, AK Parti olarak biz de üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız.”

 

Sevginar SALİ

YORUM YAP