Hibe şüphesi!

Hibe şüphesi!

7.01.2020 08:52:01

Beş yeni hibe araç gündemi üzerine CHP konunun sadece Plan ve Bütçe Komisyonuna değil, bağışçıların önemli bir bölümünün inşaatçı olduğunu öne sürerek, İmar Komisyonuna da havalesini istedi. CHP Grup Sözcüsü ile Başkan Bey arasında konuyla ilgili tartışma geçmiş dönem mirası imar kararlarına, MHP Grup Sözcüsü Filiz Güler'in katkılarıyla ise hibe uygulamalarına kadar dayandı.

Ocak 2020 Silivri Belediye Meclis Gündeminin 17 gündem maddesinden 5'i hibe araç taleplerine ilişkindi. Gündemin 10. Maddesi “KAR-AY Petrol San.Tic.Ltd.Şti. tarafından 36 ED 419 Plakalı, 2005 Model, BMC Marka, Kamyon ( Tanker) aracı belediyemize bedelsiz olarak hibe etme talebinin görüşülmesi” konusunu Başkan Yılmaz'ın Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale önerisi üzerine CHP Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı söz alarak bir teklif getirdi.

KIRKICI: HALİYLE KAMUOYUNDA BİR ŞÜPHE VAR
CHP Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı, hibe konularının Plan ve Bütçe Komisyonunun yanı sıra İmar Komisyonuna da havale edilmesini rica ederek gerekçesini şöyle dile getirdi: “Haliyle kamuoyunda bir şüphe var. Bu şüphe üzerine İmar Komisyonumuzun da bir değerlendirme yapmasını isterim.”
Devamında Kırkıcı ve Yılmaz arasında şu diyalog geçti;
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz: Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edilen bir hibenin İmar Komisyonu'na da havale edilmesinin alakasını anlayamadım. Konuyu tam olarak açarsanız herkes aydınlanmış olur.
CHP Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı: Bundan sonraki taleplerde, bakıyoruz ki özellikle bağışçı grupların önemli bir kesimi inşaat işleriyle uğraşmaktadırlar. Haliyle bu İmar Komisyonu'nun konusu olmaktadır. Bir şüpheyi ortadan kaldırmak adına İmam Komisyonu üyelerimiz de komisyonda bulunurlarsa…
Volkan Yılmaz: Öyle bir usul yok ki.
Süheyl Kırkıcı: Komisyon değerlendirmelerine dışarıdan kişiler de katılabilir.
Volkan Yılmaz: Gündemin 10. maddesi KAR-AY Petrol, bu bir inşaat firması değil ve bölgede inşaatı da yok.
Süheyl Kırkıcı: İnşaat faaliyetleri de yapıyor olabilirler.

“SİLİVRİ BELEDİYESİ ŞEFFAF, DENETLENEBİLİR, HER KURUŞUN HESABINI VEREBİLİR BİR BELEDİYE OLACAK”
Volkan Yılmaz: 11. Gündem maddesinde yer alan Pehlivanoğlu İnşaat, evet inşaat yapıyor. SRP Sadıd Road İş Makinaları Yedek Parçaları imalat ve tamiratı yapıyor, inşaat işi yapmıyor. KA Akaryakıt istasyonu var, inşaat işiyle ilgilenmiyor. Çay Kara İnşaat Malzemeleri firması inşaat işiyle uğraşmıyor. Bölgemizde hiçbir yatırımı yok. Dolayısıyla 5 bağışçıdan 4'ünün Silivri Belediyesi sınırları içinde bir inşaatı yok. İmar Komisyonu'na havale edelim dediğiniz zaman bu çok şık bir şey olmuyor. Siz hibe bir araç alıyorsanız bu konu Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edilir. Bu konuyla ilgili bildikleriniz ne varsa CHP adına kamuoyuyla paylaşmakta serbestsiniz. Ben zaten paylaşıyorum.
Göreve geldiğim günden beri şunu söyledim; Silivri Belediyesi şeffaf, denetlenebilir, her kuruşun hesabını verebilir bir belediye olacak. Şu an Silivri'de dünyaya gelen bir bebek varsa bile onun sorumluluğu da benim omuzlarımın üzerinde. Silivri'de karnı aç yatağa giren, ayağında ayakkabı olmayan çocuklar varsa onlar da benim sorumluluğumda. Silivri'de bu konuda çok rahat bir yönetim anlayışı yürüteceğim. Bunu göreceksiniz.
“10 YILDA 10 ARAÇ HİBE EDİLMİŞ 9 AYDA 14 HİBE ARAÇ KABUL ETTİK”
Bu belediyeye geride bıraktığımız 10 yılda 10 hibe araç alınmış. Biz 8-9 ayda 14 adedi geçeceğiz. Belki 10 yıl içerisinde 100 tane hibe aracı bu belediyenin envanterine katacağız. Bundan rahatsız olmayın, mutluluk duyun. Tekrar tekrar temcit pilavı gibi söylemek istemiyorum Çöp Toplama işinden 15 milyon gibi bir rakamı tasarruf edeceğiz. Bunu bu araçlar sayesinde yapacağız. Süheyl ben 10x15 milyonu çarpar mısınız? 10 Yılda 150 milyon eder. Tabi buradan ben 10 yıl görev yapacağım anlamı çıkmasın ama 10 yıl görev yapanlar bunu bu şekilde yapmamış, yapmayı dahi düşünmemişler. Benim de bunu böyle düşünmeyeceğim ve yapmayacağım anlamına gelmez. İmar Komisyonu'na havale edilmesinin bir anlamı olmayacağını düşünüyorum. Sizin bildiğiniz nasıl bir usulsüzlük varsa kamuoyuyla rahatça paylaşabilirsiniz. Basın toplantısı düzenleyebilirsiniz. Kürsü var, oturduğunuz yerden konuşabilirsiniz.

“BEN BU BELEDİYENİN ÇARPIK GİDEN MALİ DURUMUNU KUVVETLENDİRMEKLE GÖREVLİYİM”
Ben bu belediyenin çarpık giden ama bugüne kadar kimsenin de umurunda olmayan mali durumunu kuvvetlendirmekle görevliyim. Onun için bunu yaparken de bu gibi ufak tefek şeylere takılmayacağım.

“HER TÜRLÜ ELEŞTİRİYE AÇIĞIM”
Bildiğiniz, benim de atladığım şeyler varsa, lütfen uyarın. Bu uyarıları kulak arkası etmeyeceğim. Eleştirilerinizi dikkatle dinleyeceğim. Bundan hiçbir şüpheniz olmasın. Her türlü eleştiriye açığım.

“HATA YAPABİLİRİZ AMA ONDAN DÖNMESİNİ DE BİLİRİZ”
Hata yapabiliriz. Hatadan dönmesini de biliriz ama burada bugün alınan hibe araçlarının hiç biri ne bir kişiye bir imar fazlalığı, ne de bir imar rantı, ne de bir ayrıcalık tanınmıştır. Tamamen benim kişisel dostluğum olan arkadaşların belediyeye kişisel katkılarından ibarettir. Önümüzdeki günlerde göreceksiniz.

“KANAL BOYU RENKLENDİRMEYİ BELEDİYEYE SIFIR MALİYETLE YAPTIK”
Mesela biz kanal boyunu renklendirdik. Biliyorsunuz değil mi? Peki bu Silivri Belediyesi'ne kaç paraya mal oldu diye sordunuz mu? Sorun, çünkü bunu da sponsor yapıyor. Benim bir arkadaşım boyasını da işçiliğini de üstlendi.

“KÖY PAZARI İÇİN PARA HARCAMADIK”
Köy pazarına da para harcamadık. Yine bölgemizdeki bir iş adamı sponsor oldu. Ahşap işiyle iştigal ediyor.

“ATATÜRK POSTERİNİ SPONSOR ÜSTLENDİ”
Atatürk posteri astık. Yine bir özalit firması buna sponsor oldu. Belediyemizle de bir iş yapmıyor. İlk başta bir bedel biçtiler, sonra çok güzel oldu diye konuşurken bunun da bedelini almadılar.
Bunu ne kadar sürdürebiliriz hep beraber göreceğiz. Sağlık Ocakları yapılacak. Onları da belki bu bölgede inşaat yapan arkadaşlar da yapabilecek veya siz de biz de yapabileceğiz. Yarım kalan Cem Evi'ne de destek arıyoruz. Bulursak ona da katkı sunacağız. Camiler ve okullar da yapılacak. kütüphanesiz, bilgisayarsız, tiyatro sahnesiz köy okulu kalmasın diye kampanya başlattık. Hiç ummadığınız insanlar gelip el birliğiyle bunları yapacağız.
Yapmış olduğunuz öneriye katılmıyorum. Böyle bir şeyi usulen de uygun görmüyorum ama yapacağınız her türlü eleştiriye de açığız. Hatalı bir iş yapıyorsak da irfan sahibiyiz, “hatalıyız” diyerek eleştirisini yaparız. Ben gündemin 10. maddesini oylarınıza sunacağım.
Süheyl Kırkıcı: Bir öneri yaptım, yarım saattir konuşuyorsunuz.
Volkan Yılmaz: Ben meclis başkanıyım, dilediğim kadar konuşabilirim. Buyurun siz de dilediğiniz kadar konuşabilirsiniz. Dinliyorum.

KIRKICI: KAMUOYU ADINA BAZI SORULARI SORMAKLA YÜKÜMLÜYÜZ
Süheyl Kırkıcı: Biz hiçbir şeyden rahatsız olmuyoruz. Bağışlardan da rahatsız olmuyoruz ama kamuoyu adına bazı soruları sormakla yükümlüyüz. Hiç birimiz bireysel bir iş yapmıyoruz. Toplum adına buradayız. Toplumdan gelen bir takım sorular varsa onları sizinle paylaşmaya çalışıyoruz. Bu, kimseyi rahatsız etmemesi gereken bir şey. O komisyonun içinde bütün komisyonlar olsa ne olur ki? Katılımcılık bu değil mi? Burada bir şüpheyi yok etmek adına asıl sizin bunu talep etmeniz lazım. Bakın örneğin vatandaşımızdan gelen şöyle bir şüphe var; İskeçe Fabrikasının bir bağışını aldınız. Şimdi orada yükselen bir inşaat var. Bu inşaatın ruhsatı var mı? Varsa onun bilgilerini isteriz. Ruhsatsız hiçbir inşaat yürütülmemeli. Yapılan inşaat 2 bin m2 büyüklüğünde. Basit bir baraka değil. Herhangi bir kaçak inşaat muamelesi yaptınız mı?
Volkan Yılmaz: Tamam, ona da cevap verelim.
Süheyl Kırkıcı: E-5'in kenarında devasa bir inşaat, bunlar neden görülmüyor? Bunlar bağışların sonrasında hayata geçen gelişmeler olduğu için bu sorular bizde şüpheler uyandırıyor. Bir imar faaliyetinden olabilir mi? Faaliyet alanlarıyla ilgili bir sorundan kaynaklı bir bağış söz konusu olabilir mi? Soruyoruz, siz de bize güvence verdiniz. Güvencenizi devam ettirmenizi talep edeceğiz.
Volkan Yılmaz: Hiçbir şüpheniz olmasın. Biz de bu konuyla ilgili sizinle paylaşırız.

GÜLER: KEŞKE DAHA ÖNCE DE BU KADAR HASSAS OLSAYDIK
Kırkıcı ile Yılmaz'ın hibe tartışmasına MHP Grup Sözcüsü Filiz Güler de katılarak CHP'nin teklif ettiği uygulamayı geçtiğimiz dönem, kendileri iktidardayken neden yapmadıklarını şu şekilde sorguladı: “Arkadaşların (CHP Grubunu kast ediyor), tabi ki vatandaşların da talepleri doğrultusunda böyle istekleri olması normal. Olabilir, fakat geçtiğimiz dönemde de çok hibe aldık ama o zaman İmar Komisyonu'nda da değerlendirilsin diye talepleri olduğunu görmedik. Biz de talep etmedik. Plan ve Bütçe Komisyonu İmardan çok rahat bilgi alabilecek durumda. İmar Komisyondaki arkadaşlarla oturup ayrı bir araştırma yapmalarına gerek yok. Araştırmalarında da hiçbir sakınca ve engel yok. Keşke daha önce de bu kadar hassas olsaydık ve bu konular üzerine düşseydik. Teşekkür ederim.”

YILMAZ: BİR ÖNCEKİ DÖNEMİN İMAR KONULARIYLA UĞRAŞMAKTAN KENDİ İŞLERİME BAKAMIYORUM
Yılmaz ile Kırkıcı arasında konuya ilişkin değerlendirme şöyle devam etti:
Volkan Yılmaz: Bir önceki yönetimin imar noktasında yaptıkları, yapmadıkları veya görmezden geldikleriyle uğraşmaktan kendi işlerime bakamıyorum. O kadar sıkıntılı işler devredilmiş ki başımıza. İsterseniz bir gün hepsini açarım önünüze, hep birlikte bakarız. Sizlerin de altında imzası olan şeyleri hep birlikte tartışırız. Milli servet bir tarafta, ihracat yapan firmalar bir tarafta, istihdam bir tarafta, yapılan usulsüzlükler bir tarafta… Gelin onları hep beraber çözelim.
Selimpaşa'da onlarca satılan parselin, belki 50-100 milyon arasında getirilecek yük de bizim omuzlarımızda, biliyorsunuz değil mi?
Süheyl Kırkıcı: Davayı açan kim?
Volkan Yılmaz: Yaptığınız usulsüzlük? Bu çok ciddi bir tartışmaya girer. Hukukçu arkadaşlarımızdan oluşan bir ekip çalışıyor. 21-22 tane parseli geri döndürüp düzeltme imkanımız var. Yine meclis o kararı alacak. Bahsettiğiniz imarla ilgili o kadar çok sorun var ki… İnşallah hepsini aşarız.
Gündemin 10. maddesindeki bedelsiz hibeyi Plan Bütçe Komisyonu'na havalesini oylarınıza sunuyorum. Oy birliği ile kabul edilmiştir.

HİBE GÜNDEMLERİ PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNA HAVALE EDİLDİ
10. maddenin yanı sıra 11- Pehlivanoğlu İnşaat Tekstil Gıda Otomotiv Sanayii ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından, 3 adet çekici ve 2 adet yarı römork dorse (damperli kasa) araçları belediyemize bedelsiz olarak hibe etme talebi, 12- SRP Sadıd Road İş Makinaları Yedek Parçaları İmalat ve Dış Tic. A.Ş. tarafından, 34-00-14-2753 plakalı kanal kazıcı ve yükleyici iş makinasının belediyemize bedelsiz olarak hibe etme talebi, KA Akaryakıt Tekstil İnş. ve Turz. Tic. Ltd. Şti. tarafından, 34 LDZ 47 plakalı, 1997 model, Hino marka, Tanker (Akaryakıt) aracı belediyemize bedelsiz olarak hibe etme talebinin ve 14- Çay Kara İnşaat Malz. Taah. Nak. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından, 34 PK 0282 plakalı, 2016 model, Serin marka, Yarı Römork aracı belediyemize bedelsiz olarak hibe etme talepleri Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildiler.
Sevginar SALİ/Renginar SALİ

YORUM YAP