“Her türlü darbe girişimine karşı ileri demokrasi mücadelemizi sürdüreceğiz”

“Her türlü darbe girişimine karşı ileri demokrasi mücadelemizi sürdüreceğiz”

20.07.2016 09:07:28

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, önce İBB Grup toplantısında ardından ilçe başkanları ve il başkan yardımcıları ile İl Merkezinde bir araya geldi. Toplantıda askeri darbe girişimi ve yaşanan olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulunuldu.

Toplantıya Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil, Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak, Avcılar İlçe Başkanı Erhan Bozan, Bayrampaşa İlçe Başkanı Hasan Mutlu, Beşiktaş İlçe Başkanı Sebahattin Öztürk, Bahçelievler İlçe Başkanı Mehmet Ali Özkan, Bakırköy İlçe Başkanı Celal Sevinç, Büyükçekmece İlçe Başkanı Hüseyin Remzi Gökbulak, Beyoğlu İlçe Başkanı Bekir Özcan, Çatalca İlçe Başkanı Halil Muharrem Gök, Eyüp İlçe Başkanı Sinan Akçiçek, Esenyurt İlçe Başkanı Ali Gökmen, Esenler İlçe Başkanı Bülent Ütebay, Fatih İlçe Başkanı Soner Özimer, Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Yılmaz Yıldırım, Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, Kağıthane İlçe Başkanı Mehmet Ali Yüksel, Küçükçekmece İlçe Başkanı Haydar Koparan, Maltepe İlçe Başkanı Zeynep Babacan, Pendik İlçe Başkanı Kemal Ercan, Sancaktepe İlçe Başkanı Alper Yeğin, Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz, Sultangazi İlçe Başkanı Mustafa Tiryakioğlu, Ümraniye İlçe Başkanı Cafer Aktürk, Üsküdar İlçe Başkanı Erdoğan Altan, İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı Kenan Otlu, İl Başkan Yardımcıları Mehmet Aslan, Şerif Ateş, Nurkemal Çalışkan, Veli Coşkun, Gülizar Emecan, Ceren Özmen, Ali Rıza Yıldırım, Selçuk Biber, Yağmur Geygel, Bayram Gül Aparanoğlu, Yakup Yeter, Ercan Akpolat katıldı.

CANPOLAT: BU ÜLKEYİ DARBECİLERE DE SİVİL FAŞİSTLERE DE TESLİM ETMEYECEĞİZ
CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, askeri darbe girişimine ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye, çok önemli bir demokrasi sınavı verdi. Bir grup asker, ülke yönetimine el koyarak halk iradesini ortadan kaldırma girişiminde bulundu. Parlamenter demokrasinin olmazsa olmazı olan halk iradesine yönelik bu saldırıyı şiddetle kınıyorum. Yaşanan olaylarda hayatını kaybeden tüm asker, polis ve sivil yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet; ülkemize başsağlığı diliyorum.

“HALKA RAĞMEN YAPILAN HİÇBİR GİRİŞİM KALICI BİR HUZURU VE BARIŞI GETİRMEDİ, GETİRMEYECEKTİR”
Tarihimizde demokrasimize yapılan darbe ve darbe girişimi örneklerine rastlamak mümkün. Bugüne kadar Türkiye'de gerçekleştirilen tüm darbeler başarısız olmuş; sonunda halk mutlaka iradesini yönetime taşımayı başarmıştır. Darbeler, toplum hafızamızda geri dönülemez izler bırakmış elim hadiselerdir. Çünkü halka rağmen yapılan hiçbir girişim ne Türkiye'de ne de dünyada kalıcı bir huzuru ve barışı getirmedi, getirmeyecektir. Demokrasi bir muhalefet rejimidir. Darbe ise her türlü muhalefetin ortadan kaldırıldığı baskıcı ve tek sesli bir iktidarı yaratır. Darbeler hangi amaçla, kimler tarafından yapılırsa yapılsın demokrasiyi askıya alan ve totaliter bir rejime kapı aralayan olaylardır. Toplumu oluşturan her bir bireyin ülke yönetiminde söz hakkı vardır ve bu hakkı her koşulda kıskançlıkla savunmak zorundayız.
Halkın seçme ve seçilme hakkının bulunmadığı Osmanlı tipi toplumsal yapıdan bugün kendi iradesiyle belirlediği siyasi yönetimi ancak kendisinin o koltuktan indirebileceğine inanan bir toplumsal yapıya erişmiş olmamız demokrasimiz için çok önemli bir kazanımdır. Dün gece yaşanan darbe girişimine karşı halkımız hangi partiden olursa olsun toplumsal iradeye sahip çıkmış, askeri darbeye karşı yekvücut olmuştur.

“ÜLKEMİZİN VERDİĞİ BU ZORLU DEMOKRASİ SINAVI YANLIŞ YOLLARA SAPTIRILMAMALIDIR”
Sokaklarımızda asker ile polisi, halk ile askeri karşı karşıya getirenler, böyle alçakça bir girişimde bulunanlar yargı önünde hesap vereceklerdir. Ancak bu acı olayı fırsat bilerek sokağa çıkan gerici ve faşist güruhun da takipçisi olacağımızı herkesin bilmesini isterim. Bugün demokrasimize yapılan bu saldırıya karşı topluma inançları ve etnik kimlikleri üzerinden bir motivasyon yükleyerek sokağa çağrı yapanları da ikaz etme ihtiyacı doğmuştur. Dün gece yaşanan olay etnik köken ya da inanç merkezli değil doğrudan parlamenter demokrasiye bir müdahaledir, saldırıdır. Böylesine acı bir olayda dahi toplumsal kutuplaşmayı körükleyen adımlar atmak, tedavi edilmesi güç yaralar açabilir. Bu konuda hassasiyet gösterilmeli; ülkemizin verdiği bu zorlu demokrasi sınavı yanlış yollara saptırılmamalıdır.

“HER TÜRLÜ DARBE GİRİŞİMİNE KARŞI İLERİ DEMOKRASİ MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
Ülkemizde demokrasinin siyasi iktidarın ağzında sakız olarak kullandığı bir kavram olarak kalmaması için her türlü darbe girişimine karşı ileri demokrasi mücadelemizi sürdüreceğiz. Teslim olan bir askerin kafasını ezenler bu ülkeye demokrasi getiremezler. İki gerici gücün çatışmasından demokrasi çıkmaz. Demokrasi ülkemizde ne yazık ki son dönemde ağır yaralar almaya devam ediyor. Yargı bağımsızlığı, basın ve ifade özgürlüğü, toplanma, gösteri ve yürüyüş hakkı gibi birçok hak ve özgürlük siyasi iktidar tarafından ortadan kaldırılmış durumda. Türkiye'de hukuk, tek bir kişinin ağzından çıkanı kanun bilen yargı mensupları tarafından idare ediliyor. Böyle bir tablo karşısında siyasi iktidarın demokrasiye vurduğu darbeyi gölgelemeye ve onu demokrasi sembolü gibi ortaya koymaya kimse cüret etmesin. Hukukun, özgürlüğün ve anayasanın canına okuyanların bu ülkeye demokrasi vaat etmesi gerçekçi değildir. Yukarıdan aşağıya baskıcı ve totaliter bir rejim değil; aşağıdan yukarıya kurulmuş demokratik, çoğulcu ve katılımcı bir sistem istiyoruz. Tam demokrasi istiyoruz.

“HİÇBİR TEPEDEN İNMECİ ANLAYIŞA BOYUN EĞMEYECEĞİZ”
Hukukun üstünlüğünün egemen olduğu bir Türkiye için sivil ya da askeri hiçbir tepeden inmeci anlayışa boyun eğmeyeceğiz. Halkımıza olan derin inancımızla tam demokratik bir ülke yolunda mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz. Toplumsal barış ve demokrasi için her bir bireyin temsil hakkını ısrarla savunan CHP'nin İstanbul İl Başkanı olarak halk iradesini yok sayan darbeci zihniyeti bir kez daha lanetliyorum. Bu ülkeyi darbecilere de sivil faşist gericilere de teslim etmeyeceğiz.”

Haber Merkezi

YORUM YAP