“Hayırlar işliyorsa kazancı helaldir”

“Hayırlar işliyorsa kazancı helaldir”

30.09.2017 11:18:30

Şerife Baldöktü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ek bina açılışına katılarak Baldöktü ailesini onurlandıran Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, eğitime verilen desteğe teşekkür etti ve Kayserili'lerin hayırseverlik geleneğinden övgü dolu sözlerle bahsetti.

Serife Baldöktü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 16 derslikli ek binası dün törenle hizmete açıldı. Hayırlarına yenisini eklemenin haklı gurur ve mutlu heyecanını yaşayan Nurullah ve Şerife Baldöktü ailesine çocukları, torunları ve okul ailesinin yanı sıra, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, İlçe Kaymakamı Ali Partal, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Gümüş, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Yoldaş, İlçe Emniyet Müdürü Taner Ertürk, AK Parti İlçe Başkanı Rıfat Kutlu, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş, İlçe Vergi Dairesi Müdürü Kadriye Çetin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli, okul yöneticileri ve öğretmenler, Eski dönem Belediye Başkanımız Hüseyin Turan, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı, Polis Derneği Başkanı Seyfi Atun, Silivri Halk Kütüphanesi Sorumlusu Hilal Daşgın ve çok sayıda davetli katıldı.
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşımız okundu.
Turgut Reis Halk Oyunları sahne alarak, beğeni topladılar ve bol bol alkış aldılar.

BALDÖKTÜ: HOŞ GELDİNİZ, ŞEREF VERDİNİZ
Törenin açılış konuşması hayırsever iş adamı Nurullah Baldöktü tarafından yapıldı. Baldöktü, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Belediye Başkanlığı zamanında Kayseri'yi dünya çapında bir şehir, Erciyes'imizi dünya kayak merkezi yapan Bakanıma ileride daha büyük mevkiler temenni ediyorum. Tatlı diliyle, güleryüzüyle, başaramayacağı ve çözemeyeceği bir sorun yok. Okulumun yapılışında her gün beni arayarak, benden rapor alan İlçe Kaymakamım Ali Partal, okulumuzun arsasını bağışlayan ve bize her türlü kolaylığı gösteren Silivri Belediye Başkanım Özcan Işıklar, tenkitleri ve görüşleriyle yönlendirerek beni bu duruma getiren basına, peygamber efendimizin “Bana bir kelime öğretenin kölesi olurum” diyerek öğretmenliği gösteren Atatürk'ün meslektaşları öğretmenlere ve okulumuzun talebelerine, havası ve denizi güzel Silivri'mizin güzel insanlarına hoş geldiniz, şeref verdiniz. Saygılar sunuyorum.”

IŞIKLAR: BALDÖKTÜ AİLESİNE SİLİVRİLİLER ADINA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, duygu ve düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “Bugün gerçekten çok mutlu bir günümüz. Nurullah ağabeyimizi uzun yıllardan beri tanıyoruz. Bu, Silivri'ye sekizinci hayrı. O yüzden biz çok şanslıyız. Her başımız sıkıştığında kendisi yanımızda oldu. Şehrine, ülkesine böylesine gönül bağı olan ve bu kadar hayır yapan inanın çok fazla kişi tanımadım. Hz. Ali'nin çok güzel bir sözü var: “Sizi haksız yere övenlerin yüzüne toprak atınız.” Nurullah ağabeye hepinizin huzurunda, Silivri'ye yaptığı hayırlar için hemşerilerim adına çok teşekkür ediyorum. Sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
Işıklar, sözlerine ilçemizdeki eğitim planlarından, ayrılan dört üniversite alanlarından söz ederek devam etti. Silivri Belediyesi tarafından kurulan Tarım Koleji'nden de bahseden Işıklar, 255 dönümlük tarım uygulama alanının da mevcut olduğunu, akıllı tarım örneklerini hayata geçirmek için çok önemli bir alanın kazandırıldığını belirtti. Bölgemizdeki tarım alanlarının eğitim, bilgi ve kültürle koruma isteklerini paylaştı. Tarım teknolojilerinin de gelişeceği alanın gelişmesi için fırsata dönüştürülmesi için çabalarının sürdüğünü açıkladı.
Işıklar, sözlerine “Yaptığı sayısız hayırlarla Nurullah & Şerife Baldöktü ailesine, Silivrili hemşerilerim adına şükranlarımı sunuyorum. Hayırlarını Allah kabul etsin, daha nicelerini yapmayı da nasip etsin.” diyerek son verdi.

USTA'DAN DETAYLI BİLGİLENDİRME
Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta söz alarak, “Belediyenin temin ettiği arsada, 2 milyon 800 bin TL harcanarak, 6 derslik, 6 laboratuvar, 1 konferans salonu, 3 idari odasından oluşan sanki ana bina büyüklüğünde okul binasının açılışında bulunduğumuz bu günde hepinize şahsım ve valim adına hoş geldiniz diyorum. En içten selam ve saygılarımı sunuyorum.
Silivri, yaklaşık 80 resmi, 30 olmak üzere 110 tane okulu olan bir ilçemiz. Sınıf başına düşen mevcut 20 civarında. Şu anda ikili eğitim yapan sadece bir tane okulumuz var. İnşallah o da tamamlanıp 2018-2019 eğitim -öğretim yılında tamamen tekli eğitime geçmiş olacağız.
Bunun yanında Silivri'de 50 tane sanayi ölçekli kurum ve kuruluş var. Burada 50 bin kişi istihdam ediliyor. Dolayısıyla biz bu mesleki eğitim fakültelerin bölümlerini seçerken esnaf ve sanayicilerimize uygun bölümlere yöneliyoruz. Bugün ek binasının açılışını yaptığımız Şerife Baldöktü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne üç tane bölüm seçtik; Adalet, Bilişim ve Kimya Teknolojileri. Bu seçimi burada yetişen öğrencilerden Silivri'deki sanayi kesimi ara eleman ihtiyacını karşılayabilsin diye yaptık.

“BALDÖKTÜ AİLESİ İYİLİKTE TATLI BİR REKABET İÇİNDE”
Nurullah ve Şerife Baldöktü ailesi iyilikte tatlı bir rekabet var. Biri bir şey yapınca, diğeri de yapıyor. Ek binadaki konferans salonu yapılırken, diğer okulundaki idareciler gelip salon talebinde bulunmuşlar. Nurullah Bey, Kaymakam ve idarecilerden habersiz gidip oraya da bir konferans salonu yapmış. Tabi ki bundan başta Silivri olmak üzere ülkemiz kazanıyor. Allah böyle hayırseverlerin sayısını arttırsın. Baldöktü ailesinin evlatlarına çok teşekkür ediyorum. Bir oğulları ve kızları, dört torunları var. “Bizim de çocuklarımız var, artık yeter.” deseler inanın bir tuğla koyamazlardı.

“BALDÖKTÜ AİLESİNE TEŞEKKÜRLER”
Baldöktü ailesi çok güzel hizmetlere imza attılar. Mal mülkten daha önemlisi olan, gururla taşıyacağınız bir aileye sahip olmaktır. Bunun kıymeti bilinmeli. Böylesine değerli bir aileye sahip oldukları için Silivri çok şanslı. Yaptıkları bu güzel işlerden dolayı her iki büyümüzün ellerinde öpüyorum. Eğitim kurumlarımızın ülkemize faydalı olmasını diliyorum.”
Usta, sözlerine son verirken Turgut Reis İlkokulu halk oyunları ekibini de başarılı sahneleri için tebrik etti.

ÖZHASEKİ: ALLAH SİZE DAHA NİCE ESERLER YAPMAYI NASİP ETSİN
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şöyle konuştu: “Bugün burada çok güzel bir eser açıyoruz. Binlerce yavrumuzun eğitim almasını, ağız tadıyla huzurla okumasını, yetişmelerini ve ülkemize hizmet etmelerini Cenabı Allah'tan niyaz ediyorum.

Huzurlarınızda Nurullah ağabey ve değerli eşleri Şerife Hanıma çok teşekkür ediyorum. Onlarca eserleri var. Allah uzun ömürler versin. Keselerine bereket versin. Nice eserler daha yapmayı nasip etsin. Bu, ailelerinde bir gelenek. Ben de Kayseriliyim. Orada Baldöktü Mahallesi var. Dedelerinden, babalarından itibaren hayra alışkın bir aile. Oğulları ve torunları buradalar. İnanıyorum ki ileride onlar da bu geleneği devam ettirecekler.

“ÖNEMLİ OLAN HAYATTAYKEN GÜZEL İŞLER YAPABİLMEK”
Üç günlük dünyada yaşıyoruz. Dünyaya gelirken kimse bize sormuyor. Yüce takdir yaratıyor. Sonra da günü gelince alıp gidiyor. Önemli olan bu ikisi arasındaki mesafede güzel işler yapabilmek, hayırlı eserler ortaya koyabilmek. Gittikten sonra hayırlı anılabilmek. Onun ötesi emin olun boş. Bugün burada hayırseverimizin yapmış olduğu eseri görünce duygulanmamak elde değil. Allah hepimize fırsatlar versin de böyle güzel eserler ortaya koyalım, sonra bu milletimize de borcumuzu ödemiş olalım. Hayırların en güzeli de tabi ki takdir edecek önce milletimiz, ondan sonra Cenabı Hak ama eğitim olsa gerek. Her işin başı eğitim. Eğitimli bir toplum varsa, oradan hiç kopmayın, oranın arkası iyi gelir. Orada nezaket, kibarlık, temizlik, kalkınma, büyüme vardır. Eğitim yok, cahillik varsa Allah korusun orada kötülük arka arkaya gelir. Dini anlama noktasında bile eğitimli ve eğitimsiz insan arasında dağlar kadar fark var. Cenabı Hak da “Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?” buyuruyor.
Bazen günümüze bakıyorum da sanki o sözleri bize söylememişler gibi geliyor. Başkaları ilgi duyuyor, biz biraz bu konularda yavaş kalıyoruz diye de korkuyorum.

“EĞİTİM YOLU AÇIK, İNŞALLAH KIYMETİNİ BİLENLERDEN OLURUZ”
Eskiden okullarda şartlar zordu. Eski sıralarda üç kişi yan yana otururduk. Hatta okula odun kömür bile götürürdük. Ama o günler geride kaldı. Şimdi hayırseverlerimiz, devletimiz çok güzel okullar yapıyor. Bütün şehirlerimizde üniversiteler var. Birkaç tane üniversite sadece Silivri'de var. Eğitim yolu açık, inşallah kıymetini bilenlerden oluruz.

“HAYIRLAR İŞLİYORSA, EMİN OL ONUN KAZANCI HELALDİR”
Hayırseverlik duygusundan bahsetmek istiyorum. Kişi çalışır ve biraz para kazanır. Kazanınca haliyle kendine has lüksünü arttırır. Bu çok normal. Üstüne başına bakar, evini büyütür, aracını yeniler. Emin olun sonra yapılacak en güzel şey hayır işidir. Erdemli bildiğim yaşlı bir ağabeyden dinlemiştim, “Bir adamın harcamasına bak ve nasıl para kazandığını anla.” demişti. Tabi ki ailesini geçindiriyor, etrafına faydalı oluyor. “Hayırlar işliyorsa, emin ol onun kazancı helaldir” demişti. “Kötü yollarda harcıyorsa, onun kazancı da çok kolay kolay helal olmaz.” demişti. Şimdi genellikle hayırseverlerimiz, iş adamlarımız, zenginlerimizin harcamalarına ben bakıyor ve bu gözle de dikkat ediyorum. Nurullah ağabey, babası, hacı amca gibi helalinden kazanan, akşama kadar uğraşanların kazandıklarına hep birlikte şahitlik edebiliriz.

“PARAN KADAR DEĞİL, HAYRIN KADAR KONUŞ”
Kayseri'de 21 yıl Belediye Başkanlığı görevinde bulundum. Evet, Kayseri ticaret şehri, çünkü orada tarım yok, deniz kenarında değiliz, topraklarımız çok verimli değil, ikim de biraz sert. Ancak ticaret yapılabilinir. Alınır satılır veya üretim yapılır, sanayileşilir oradan kazanç elde edilir. Bizde hayırseverlik yarışı var. Organize Sanayi'de iş adamlarımız birbirlerine “Arkadaş paran kadar değil, hayrın kadar konuş” derler. Para kazanan iş adamı hayır işleri yapmıyorsa, onu adam yerine koymuyorlar. Nezaketi ve kibarlığıyla Nurullah ağabey aramızda.

“HERKES TOPRAKLARIYLA ÖDEŞECEK”
Bir başka örnek daha var; Kadir Has amca. Urfa'daki 17. ilkokul açılışına davet etti. Birçok hayrı var ama ilkokul sayısı 17. Kendisi biraz yaşlı ve öfkeliydi kendisini kızdırmak için, “Kadir amca sana hiç yakışmıyor. Kocaman Kadir Has ismi; 17 tane okul” dediğimde, “Oğlum 30 iyi mi? 30'a bitirelim bu işi” dedi. Bizde de Kayserilik var ya, hayırda da pazarlık edelim. Tören alanında çıktı, şimdiki Cumhurbaşkanımıza hitaben, “Efendim, biz yolda Haseki başkanla biz anlaştık, ilkokul sayısını ben 30'a tamamlayacağım. 13 tane eksiğim var, yarısını memleketime yaptıracağım, diğer yarısını da siz nereye emrediyorsanız oraya yaptıracağım” dedi. Urfalılar sesleniyor, “Kadir amca Kayserililer zengin, sen onları da bize yaptır”. Döndü onlara dedi ki, “Bakın evladım, ben doğduğum topraklarla ödeşiyorum. Borcumu ödüyorum. Siz de zenginlerinize söyleyin, onlar da size borcunu ödesin.” Herkes topraklarıyla ödeşecek.

“ŞİMDİ YAŞADIĞI MEMLEKET SİLİVRİ'YE HAYIRLAR İŞLİYOR”
Allah razı olsun. Nurullah ağabey zaten Kayseri'de yaptı. Yaşadığı memleket artık Silivri oldu. Biz kendisini seviyoruz. Sağ olun sizler de seviyor, sahip çıkıyorsunuz. Şimdi Silivri'ye büyük hayırlar işliyor. Rabbim eşiyle, çocukları, torunlarıyla uzun ömürler versin. Geçenlerde Kayseri'de hayırseverler zirvesi yaptık. Sayı 600'den fazlaydı. Kendilerine onur ödülü verdik. Şimdi bizde üç üniversite, yüzden fazla bina var. Bunlar içerisinde bir tek Erciyes Üniversitesi Rektörlük binası devletin (15 senede bitmiş), onun dışında hepsi hayırseverlerin. Hastaneler, sosyal tesisler, eğitim kurumları v.s. hepsi hayırsever tarafından yaptırıldı. Devlet her yere yetişemeyebilir.

“BİR OLMALI, BERABER OLMALIYIZ”
Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Üzerinde yaşadığımız bu Anadolu coğrafyası, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi. Bilim adamları iki tane coğrafyadan bahsederler; Mezopotamya ve Anadolu. Urfa Göbeklitepe'de yapılan kazılarda 11 bin 500 yıl önceye ait topluca insanların yaşadığı bir takım ortamlar çıktı. Bu coğrafyanın bin bir tane güzelliği var. Sıkıntıları da var. Yerin altı biraz oynak. Depremsellik var. Yerin üzerinde de fitne odakları durmak bilmiyor. Hangi ülkenin başında PKK diye bir bela var? Ülkeyi bölmek isteyen eli silahlı caniler, katiller ordusu var. Hangi ülkede dindarız diye insanları kandıran FETÖ diye bir bela var? Senelerce insanların içine girmişler, herkesin çocuklarını ve paralarını almışlar. Bir gecede vahşi vampir haline dönüşmüşler. Ülkemizin topraklarının alt tarafında, çevremizde savaş var. Her taraf yanıyor adeta. Şükürler olsun Allah'a biz böyle bir yangın adasında istiklal abidesi gibi ayaktayız, işimize bakıyoruz. Bu güzel tesisleri açıyoruz, yavrularımız pırıl pırıl. Allah uzun ömürler versin. Güzel eğitim alıyorlar. Burada tek şart; biz iyi olacağız, beraber olacağız, ufak tefek ayrılıklara aldırış etmeyeceğiz. İnsanların dini, ırkı, mezhebi bizi ilgilendirmemeli. Madem bu topraklarda yaşıyor, başımıza taç etmeliyiz. İnsanların yaşam tarzları farklı olabilir, başımızın üstünde yeri var. Birbirimizle kucaklaşmalıyız. Bir olmalıyız. Sonra da çok çalışmalıyız. Onlar istemese de biz kalkınmalıyız. Dimdik durmalıyız ki etrafımıza da ışık saçalım.”
Konuşmaların ardından Şerife Baldöktü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve Baldöktü ailesine teşekkür çiçeği sundular. Törene katılan davetliler daha sonra okulun yeni ek binasını gezerek, açılış programı sona erdi.

Renginar SALİ

YORUM YAP