Sevginar Sali

Farkı...

31 Mart 2019 yerel seçimlerine 15 gün kala dönemin Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, düzenlediği basın toplantısında Metropoll Araştırma Şirketi'nin anket sonuçlarını açıkladı.
Şirketin ilçemiz ile ilgili yaptığı anket sonuçlarına göre; “31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde Silivri Belediye Başkanlığı için aşağıdakilerden hangisine oy vereceksiniz?” sorusuna araştırmaya katılanların;
* %51,2'si İYİ Parti'nin desteklediği CHP adayı Özcan Işıklar,
* %37,8 AK Parti'nin desteklediği MHP adayı Volkan Yılmaz,
* %4,5 DSP Adayı Selami Değirmenci,
* %0,6 SP adayı Şükrü Yıldırım,
* %2,8 kararsızım,
* %0,4 Protesto oy ve
* %2,6 Fikrim yok yanıtlarını verdiler.”

***
Seçim sonuçları ise şöyle oldu:
Cumhur İttifakı adayı Volkan Yılmaz %46.78
Millet İttifakı adayı Özcan Işıklar %43.97
DSP adayı Selami Değirmenci %6.7
Saadet Partisi adayı Şükrü Yıldırım %1.06
DP adayı Halide Avlu %0.56.

***
Işıklar o zaman en yakın rakibi ile arasındaki oy tahminini “Kapanamayacak bir fark” (%13) olarak lanse etti. Kendi adına belki doğru olanı yaptı. Konumuz o değil zaten.
Temas etmek istediğim nokta; Silivri'ye bir çivi çakmadan (MHP Teşkilatını bunun dışında tutuyorum) %46.78 oy alan bir siyasinin 4 yılda 15 senede normal şartlarda yapılması zor olan işleri başarmış olarak önümüzdeki seçimde göreceği seçmen desteği tahmini.
Silivri'nin 14 Mayıs 2023'ün parti bazındaki oyları (CHP: %34.91 (SP-DEVA-Gelecek Partisi ile birlikte), AK Parti: %28.30, İYİ Parti: %11.05, MHP: %7.81, Yeşil Sol Partisi: %6.44” ile 24 Haziran 2018 genel seçim sonuçlarını (CHP: %34.56, AK Parti %32.96, HDP %11.7, İYİ Parti %10.72, MHP %8.29…) kıyasladığımızda ciddi bir fark olmadığı görülüyor.
Yerel seçimlerde belediye başkan adayının, meclis kadrosunun sonucu belirleyecek asıl etken olduğu anlaşılıyor.

İYİ PARTİ'NİN SİLİVRİ RÜYASI
14 Mayıs seçimlerinde Silivri'de %11.05 ile üçüncü parti olmak İYİ Partililerin yerel seçim iddiasını yeniden canlandırmış gibi görünüyor. Siyasi kulislerde Silivri'nin Millet İttifakı kapsamında İYİ Parti'ye bırakılması yönündeki siyasi baskılar İlçe Yönetiminden ziyade adaylık şansı arayan siyasi figürler tarafından destekleniyor.

CHP ADAY ADAYLARI ÇOĞALIYOR
Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin ardından zaman kaybetmeden saha atağına girişen en dikkat çeken isim Bora Balcıoğlu.
Belediye Başkan Adaylık iddiası konusunda en açık, kararlı isim olarak kendini belli ediyor. Balcıoğlu'nun, Melih Yıldız ve Özcan Işıklar ile değerlendirmeye tabi tutulduğu CHP Belediye Başkan Adaylığına Berker Esen'in ardından bu ara Doruk Bulut ismi de eklendi.
Cumhur İttifakı'nda belediye başkan adaylık krizi bir yana sancısı bile görülmezken ufukta CHP/Millet İttifakında bu yönde tehlike çanları çalıyor.

YORUM YAP