Esen: Önseçim kesinlikle olmalı

Esen: Önseçim kesinlikle olmalı

3.08.2023 11:22:40

CHP İlçe Başkanı Berker Esen, ilçe kongre hazırlıklarını Hürhaber için değerlendirdi.
Dünden devamı...

“BİR ŞEYE SEBEBİYET VERİP, YIKIP “BİZ KÜSÜZ” DEMEK DOĞRU DEĞİL”
Sevginar SALİ: CHP'den ihraç edilen kişilere yönelik bir tasarrufunuz var mı?
Berker ESEN: Göreve geldiğimde söylemiştik, küskünlük ifadesini kabul etmiyorum. Partiye küsmek gibi bir durum söz konusu değil. Partiye kırgınlık olabilir. Kimlerde olabilir? Parti içerisinde kalıp her şeye rağmen mücadelesini devam ettiren kişilerde olabilir. Ama bir şeye sebebiyet verip, yıkıp daha sonar “Biz küsüz” demek doğru değil. Olsa olsa kırgın olabiliriz. Kırgınlıklar giderilebilir. Benim o anlamda bu isimlerle alakalı diyalog eksikliğim yok. Her biriyle bir araya gelip konuşabilirim.
Sevginar SALİ: Partiye gelseler, tekrar üye olmak isteseler, bunun önünde engel var mı?
Berker ESEN: Gelen herkesin üyeliğini yapıyorum zaten, ama Genel Merkeze gittiğinde eğer bir karşılık buluyorsa olabilir. Mesela Tamer Bıyıklı da bu isimlerden biri. Partiye üye oldu, Genel Merkez onayladı. Bu kadar şeffaf. Mesela bir ismi daha örnek vereyim; bugün Ramazan Sakallıoğlu bir takım eleştiriler getirebiliyor. Ki ben her eleştiriyi önemsediğim için partili olsun olmasın açıklama getiriyorum. Bir sosyal medya açıklamasına denk geldim; “Partinin kapısını açmasanız yüzde 35 alacak parti yüzde 35 alıyor.” İlçe Başkanı olarak bu beni üzdü. Hemen kendisini arayıp sebeplerini anlattım. Dedim ki, ‘Düşündüğün gibi değil ama seni bu düşünceye iten nedir? Paylaşırsan en azından bir açıklama getirebilirim'. Kendisini küskün olarak varsayalım. Bu kişinin çocuğu ve eşi delegemiz. Güler Sakallıoğlu'nun partide emeği var ve her dönem karşılığını alır. Oğlu, İnşaat Mühendisi, her iki seçime de geldi aracıyla engelli ve yaşlıları sandıklara taşır. Elbette ki bu emeğin bir karşılığı olacaktı ve kendisine delege listelerinde yer verildi.
Tamer Bıyıklı'nın bir itirazı oldu. Ama bugün Zafer Bıyıklı, Ercan Bıyıklı partimizin delegesi. Aileden birilerine delege olarak zaten listede yer veriliyor. ‘Bu küskün bize oy vermez' kaygısını taşınıyoruz. Sizin de birlikte görev yaptığınız Şahin Dirik'in emeği çok büyük. Toki'deki okulda ilk defa sandık kuruldu. Yeni sandık kurulan yerlerde hakimiyet kurmak zordur çünkü bir geçmişi yok. En zor okulu biz kendisine emanet ettik. Fevzi Arslan'la birlikte okul sorumluluğu görevini üstlendi. Gençleri müşahit olarak gördüğümde etkilendim. Müdahil olmadım listelere ama bir takım görüşler de belirttim. Bu isimlere de listelerde yer verilmesini istedim. Emekleri karşılık bulsun diye. Yarın öbür gün oy verir ya da vermez düşüncesiyle bunu yapmadım. Emekleri dolayısıyla listede olmaları gerektiğine inandım. Birçok ismin listelerde yer almasını isterdim fakat bazen mümkün olmuyor. Bugün Sema Erkıran örneği var Kavaklı'da. Kendisi ihraç edilen isimlerden ama üç yıldır Kavaklı'da onunla çalışma yapıyorum. Resmi olmasa da gayri resmi mahalle temsilcim. Özellikle öbek çalışmalarında kapı kapı ziyaretlerde bulundu, broşürlerimizi dağıttı. Kendisi delege bile olamadı çünkü partimize üye değil. Üyeliğini yapmaya çalıştık, Genel Merkez'de hakkında dosya olduğu için yapamadık. Bununla alakalı parti meclis kararı lazım. İlçe yönetimi olarak disiplin sürecini ben kaldıramam. İhraçta olmasına rağmen partiye küsmemiş, çalışmış,emeğinin karşılığında üye olmadığı için delege bile olamamış. Kendisinden bir isim önermesini istedim. O isim delege listesinde yer aldı. Yarın böyle bir süreç, imkanım olsa ilk hakkında ihracı kaldırılacak isimlerden biri o. Görev almak isteyen isimlerde bir karşıtlığımız olmadı ki. Birçoğunu okul sorumlusu yaptık, sandıklarda görev verdik. Olması gerektiğine inandık. Genel Seçim süreçlerinde Hüseyin Şahin de oğluyla geldi, görev aldı ve çalıştı. ‘Neden geldin, kenara çekil' demedik ki? Aksine görev almak istiyorsa hay hay gelsin.
“GENEL MERKEZİMİZİN TAKDİRİ”
Samimi olmak lazım. Görev almak istiyorsanız zaten bu partide görev var. Bir engel yok ama “İhracımızı kaldırın, üye yapın” diyorsanız bu benim takdir edebileceğim bir süreç değil, Genel Merkezimizin yetkisinde.
“EMEK VERDİKTEN SONRA ZATEN PARTİ SİZİ AFFEDER VE DEĞERLENDİRİR”
Nitekim zaten böyle aktif olanlar noktasında olumlu görüşümüzü de bildiriyoruz. Emek vermek gerekiyor. Emek verdikten sonra zaten parti sizi affeder ve değerlendirir.
“KAPIMIZ SONUNA KADAR AÇIK”
Kapımız sonuna kadar açık. Gelip çayımızı kahvemizi de içebilirler, davet etikleri yerlere ben de gelebilir, kedileriyle görüşebilirim. Herhangi bir düşmanlık, art niyet ya da kapıları kapatmamız söz konusu değil. Bu parti içi bir süreç. Bir şeye sebep olundu. Cezasını dört yıldır çekiyoruz. Yerel iktidardan uzağız.
“BİZE BİR ADIM GELENE ON ADIM GİDERİZ”
Önümüzde bir seçim var. Bu seçimi kazanmak için elbette ki her yol arkadaşımızın sürecin içinde olması lazım ama adımları karşılıklı atmalıyız. Dolayısıyla bize bir adımla gelene biz on adımla gideriz. Yıkıcı olmamak ve sosyal medyada tartışmamak lazım. Eleştirilere bazen çok üzülüyorum. Bu kadar iyi niyetin karşısında böyle eleştiri görünce ister istemez farklı şeylere sebebiyet veriyor. Bu sefer bazı kesimlerce bu tavrın haklılığı ortaya çıkıyor ki ben bunu desteklemiyorum. Kesinlikle bir araya gelmekten yanayım.
Eğer yapılabilecek bir şey varsa da bunu beraber yürütmemiz gerekiyor. Partiyi sosyal medyada tartıştırmak fayda sağlamayacağı gibi zarar sağlar.
“SEÇİMİ KAZANMANIN YOLU BİRLİK VE BERABERLİKTEN GEÇİYOR”
Bu güne kadarki ilçe başkanlık sürecinde hiçbir yol arkadaşımı birbirinden ayırmadım. Dengelere hep dikkat ettim çünkü siyaset yapan herkesin bir hedefi ve gelecek beklentisi var. Bunu görmezden gelemeyiz. Sonuçta bu görevlerde bulunan herkesin gelecekle alakalı bir takım düşünceleri var. Biz kimsenin önünü kapamadık. ‘Silivri'de seçim kazacağız' dedik. Seçimi kazanmanın yolu birlik ve beraberlikten geçiyor. Elbette ki bir adayımız olacak ve biz arkasında kenetlenerek, bir liste hazırlayarak seçime gireceğiz. Birbirimize kaybettiren olmamalıyız. Bunu 2019'da acı bir şekilde yaşadık. 2014'te ise örgüte güvenmemiz gerektiğini net bir şekilde ortaya çıktı.
2014 seçimlerinde çok güzel bir süreç oldu. Temayül yoklaması yapıldı. Belki o yoklama olmasaydı o mecliste yer bulamayacak isimler, o dönemin küskünleri olacaktı. Temayülden çıkarak listede yer buldular ve kendilerini sürecin içine ait hissettiler. Örgütün iradesi listelerde karşılık bulduğu için, örgüt de sürece sahip çıktı. Birlik ve beraberlikle kazandık.
“2019 YILINDA DA KAZANABİLİRDİK”
2019'da benzer bir süreç işlemiş olsaydık, örgüt iradesi listelere yansımış olsaydı. Ama önseçim, ama temayül, en azından fermuar sistemi listede tek sıra ya da çift haneler örgüt iradesinin kararıyla yer verilmiş olsaydı eminim ki 2019 yılında da seçimleri kazanabilirdik.
“İTTİFAKLAR YERELDE OLURSA ANLAMLI OLUR”
Sevginar SALİ: Yerel seçimlerde ittifak konusu yoğun şekilde gündemde bununla alakalı sizin görüşünüz nedir?
Berker ESEN: Önceki dönem genel başkanlarımızdan Murat Karayalçın'ın “İttifaklar genelde değil, yerelde olmalı ve bu yerel ittifaklar adayları da ilçelere bırakılmalı'' noktasında çok güzel bir tespiti var. Kendisine sonuna kadar katılıyorum ittifaklar yerelde olursa anlamlı olur. Geçmişte ittifaklar yokken de biz bu süreçleri yaşadık. Resmi bir protokol ve ittifak olmasa da yerel seçimlerde başka siyasi partilerin de adayımızı desteklemesi noktasında. İttifakların yerelde olması kıymetli ve değerli.
“GENEL İTTİFAKLARDAKİ KAVGA, YERELDE İLİŞKİLERİ ZEDELİYOR”
Geneldeki ittifaklarda yaşanan kavga ve gürültü yerele de yansıyor ve ilişkileri zedeliyor. Biz olabildiğince geneldeki bu durumun ilçemize yansımaması noktasında hassasiyet gösterdik.
İttifaklar seçimle beraber bitiyor. Şu an herhangi bir ittifakımız yok bizim. Tabii buna genel merkez ve genel başkanlar karar veriyor ama dediğim gibi eğer bu ittifak süreçleri ilçelere ve yerel adaylara bırakılırsa, daha sağlıklı olacağına inanıyorum.
“KAFTANCIOĞLU, 4 YIL SİYASETTE BULUNAMAYACAK”
Sevginar SALİ: İl Kongresi ve ardından Kurultayınız var bu konulardaki sıcak gelişmeler neler?
Berker ESEN: İl başkanımızDoktor Canan Kaftancıoğlu maalesef siyasi yasaklı. Dolayısıyla 4 yıl adaylığı mümkün değil ve siyasette bulunamayacak. Kendisi görevde olan il başkanımızdı. Her ne kadar resmi olmasa da bizlerin meşru il başkanı olarak kabul görerek, yürüttüğümüz bir süreçti. Çok emekleri oldu. Çok teşekkür ediyorum. Siyaset yaptığı için yasaklandı. Bu da değerli.
Dolayısıyla il başkanımız göreve devam etmeyecek yeni adaylıklar olacak. Henüz belli bir şey yok. İlçe kongreleri bekleniyor. Duruma göre adaylar muhtemelen belli olacak. Üzerinde uzlaşılan bir isim yok.
“AYRIŞMANIN PARTİMİZE KATACAĞI BİRŞEY YOK”
Sayın genel başkanım kurultayın yerel seçimden önce yapacağını dile getirdi. Kendi arzusu olarak bunu ifade etti. Tabi bu da parti meclisinin alacağı bir karar. Kurultay yerel seçimlerden önce olacak.
Benim gözlemim bir uzlaşı olacağı yönünde. Kavganın, ayrışmanın partimize bir şey katacağı yok. Aksine çok şey kaybettiriyor bize bu süreçte maalesef.
“ÜLKEDE GÜNDEM OLMASI GEREKEN EKONOMİ”
Ülkede gündem ekonomi olması, peşi sıra gelen zamlar konuşulması gerekirken herkesin gündemi Cumhuriyet Halk Partisi. Son bir haftadır kadın kollarımız ve gençlik kollarımız pazarlarda stant çalışması gerçekleştiriyor, zamlara vurgu yapıyoruz.
Peşi sıra gelen zamlara yönelik protestomuzu dile getirip vatandaşlarımızın bu noktada etkilerini ölçüyoruz.
“MAALESEF VATANDAŞIMIZ ZAMLARI KANIKSAMIŞ”
Üzücü maalesef vatandaşlarımız artık bu zamları kanıksamış. Televizyonda bir eğlence programındaki skeçte çok güzel bir tespit var. ‘Enflasyona karşı bağışıklık kazanmışız' diye. Hakikaten halkımız enflasyona karşı bağışıklık kazandı.
Merkez Bankası Başkanı çıkıp “Hedef 2025'' diyor. Hani Türkiye yüzyılından çıktık, hedef 2023'ten 2025'e geldik. Merkez Bankası Başkanı bile 2025'e kadar enflasyonun kontrol altına alamayacağını itiraf ediyor. Dolayısıyla acı reçete her geçen gün önümüze geliyor. Zamlar, vergi artırımları belimizi büküyor ama gel gelelim gündem Cumhuriyet Halk Partisi. Ana muhalefet partisinin bu kadar çok konuşuluyor olması aslında güzel bir şey.
“BU HÜKÜMETİN 5 YIL KALACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”
Yerelde elde edeceğimiz başarının ardından ben bu ülkede bir 5 yıl daha bu hükümetin yönetimde kalacağını düşünmüyorum. Çünkü bu zamlarkla bıçak kemiğe artık dayandı değil, kesti. Hani bir yerde erken genel seçimle de karşı karşıya geleceğimizi öngörüyorum. Bu erken seçimlere de partimiz yerel seçimde elde etmiş olduğu başarının moral ve motivasyonuylahazırlanacaktır.
Doğru politikalar ve projeler olacak, çünkü bu süreçte bir tüzük değişikliği de gerçekleştirilecek muhtemel. Tüzüğümüzü çıkarttık ve inceliyoruz. Tüzükle alakalı partililerimizden önerilerinive görüşlerini alıyoruz. Tabii ki bizlerin de görüşleri, önerileri var yani güzel bir tüzükle ve parti oranıyla yolumuza devam edeceğiz.

“ÖNSEÇİM KESİNLİKLE OLMALI”

2014 ile 2019'u kıyasladığımızda, 2024 seçimlerinde İlçe Başkanı olarak şunu vaat ediyorum; önseçim kesinlikle olmalı. Örgüt iradesi bu listelerde yer bulmalı. Elbette ki adayın da, ilçe başkanın da liste üzerinde bir takım tasnifleri olacak. Ancak örgütün iradesi de yer bulmalı. Listede en azından tek sıralar ya da çift sıralar örgüt iradesiyle belirlenmeli. Yüzlerce başvuru alacağız. Seçilebilecek insan sayısı 20-30 arasında olacak. Dolayısıyla böyle bir tablo karşısında yine bir kırılma yaşayacağız. Listede yer bulamayan ister istemez bunu yansıtmasa da içinde bir kırgınlık yaşayacak. Bunu ancak önseçimle önleyebiliriz. Kırılmaları böyle aza indirmiş olacağız. Bu aza indirmekle ilgili örgüt iradesi de karşılık bulacağı için örgüt de sürece sahip çıkmış olacak. Son derece şeffaf ve demokratik olacağız. Aday adayı arkadaşlarımızı ilçe başkanı olarak tek masada toplayacağım ve kendi içimizde bir uzlaşı yapacağız. Diyeceğiz ki, bu masadan kim çıkarsa çıksın bölünmeden, kırgınlık ve küskünlük olmadan adayımızın arkasında olacağız.
Çok rahat bir kampanya süreci yürüteceğiz çünkü haklı olduğumuz çok konu var. Bu haklılığımızı sahada vatandaşlarımıza anlatacağız. Bugün görmezden gelinen veya anlatmakta eksik bıraktığımız pek çok konuyu kampanya sürecinde sık sık dile getireceğiz. Bugün eleştirisini getiremediğimiz, eksik bıraktığımız; belediye ve başkanı anlamındaki konuları zamanı geldiğinde paylaşacağız. Bunlar zamanını bekliyor. Geldiğinde de gün yüzüne çıkacak. Belki dört yıl önceki kararı kampanya sürecinde tartışıyor olacağız ve bu konuyla ilgili demeçler veriyor, vatandaşları bilgilendiriyor olacağız.
Adayımızla, listesiyle, güçlü bir ilçe yönetimiyle, yerel seçimleri kazanacağımıza dair inancım eksiksiz.

“35 MAHALLENİN TAMAMINDA 1. OLDUK”

Sevginar SALİ: “Seçim kazanan İlçe Başkanı olmak istiyorum” dediniz. Yol haritanız nedir?
Berker ESEN: Yerelde iktidar olacağız her yerde, her zaman söylüyorum. Genelde iktidar olmak için büyük mücadele verdik. Burada en azından kendi içimizden sorumluyuz çünkü gün sonunda genelin kaderini belirleyemiyoruz. Hepimiz ilçelerimizden sorumluyuz. İlçemizde üzerimize düşen vazifeyi yerine getirerek partimizi, 35 mahallenin tamamında birinci çıkardık. Bu, bizim için çok büyük bir referans.

“SULAR BİRAZ BULANDI AMA ELBLETTE Kİ DURULACAK”Cumhuriyet Halk Partisi her zaman siyasete yön vermiş, iktidar adayı bir parti. 100 yıllık bir çınar. Elbette ki suları dabulanmadan da durulmuyor. Biraz bulandı sular ama elbette durulacak. Kavgadan ayrışmadan kimseye fayda gelmeyecek. Aklı selim parti kadrolarımız, parti büyüklerimiz, genel başkanlarımız elbette ki bir araya gelip bu süreci değerlendiriyor. Ben günün sonunda bir uzlaşıyla buradan çıkacağımızı ve gerçekleştirdiğimiz kurultayın da yine tek adaylı olarak yapılacağına inanıyorum. Başka adaylar da çıkabilir, bunun önünde bir engel yok ki adaylık açıklamaları da oldu zaten.

“CHP SÜRECİ UZLAŞIYLA TAMAMLAYACAK VE YEREL SEÇİMLERE GÜÇLÜ GİRECEK”
Düşüncem, uzlaşıyla Cumhuriyet Halk Partisi bu süreci tamamlayacaktır ve yerel seçimlere güçlü bir şekilde gidecektir. Benzer bir seçim kaybını 2018'de de yaşadık.O zaman da Sayın Muharrem İnce Cumhurbaşkanı adayımız olarak seçim kaybetti. Genel seçimlerde parlamentoda çoğunluğu sağlayamadık. Peşi sıra gelen yerel seçimlerde elde ettiğimiz zafer bize 5 yıl diri tuttu aslında.
“CHP'NİN GELECEĞİNİ BELİRLEYECEK KADAR KRİTİK BİR SÜREÇ”
Önümüzdeki yerel seçim çok kritik.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizlerin geleceğini belirleyecek kadar önemlibir.
Bu kadar kritik bir süreçte kişilerin “ben” değil,“biz”i ve partiyi düşünmesi lazım.
Dolayısıyla buradan uzlaşı çıkarak aklıselim kadrolarla, doğru adaylarla yerellerde yine başarı elde edeceğimize tüm kalbimle inanıyorum.

YORUM YAP