Emekli artık vaat değil, gülmek istiyor...

Emekli artık vaat değil, gülmek istiyor...

17.09.2015 10:52:10

EMEKLİ MAAŞLARINA DAHA GERÇEKÇİ ZAM YAPILMALI
Emekli maaşlarının asla geçinecek seviyede olmadığı aşikardır. Kaldı ki son yapılan zamlarında dövizdeki artışla, ekonomik dalgalanmalarla anlamını yitirmesi, emekliyi tekrardan karamsarlığa itmiştir. Seçimi kazanmayı hedefleyen partilerin bunu daha gerçekçi ve kararlı bir şekilde seçim beyannamelerine koymaları ve daha da önemlisi, bunu vatandaşa inandırmaları gerekmektedir. Buçuğu tam tamamlama, çeyreği buçuğa tamamlama gibi, tatmin edici olmayan rakamlardan bahsetmek yerine, emekliyi artık biraz olsun rahatlatacak rakamların telaffuz edilmesi hepimizin temennisi ve beklentisidir.

SORULARINIZA CEVAPLAR
Çetin Bey, Bağcılar’da tekstil işi yapıyoruz, Suriyeli işçi çalıştırmanın sakıncası var mı?
Kenan B.   
Kenan Bey belirli işlemlerden sonra çalıştırmanızda bir mahsuru yok. Suriye’den gelen vatandaşlara 9 ile başlayan kimlikler verilmiştir. Bu kimlikleriyle beraber işçiyi İŞKUR’a başvuru yapınız ve ilgili bi-rimde bazı işlemlerden sonra işe girişini yapabilirsiniz. Hatırlatmakta yarar var, cezalar çok ağır, işinizi asla şansa bırakmayın her an denetlenebilirsiniz.

Çetin Bey, SSK’dan malulen emekli bayanım eşimi iş kazası sonucu kaybettim. Eşimden dolayı ölüm aylığına başvurursam bana aylık bağlanır mı? Refiye Ö./Silivri
Refiye Hanım, eşinizden dolayı ölüm aylığı bağlanır ancak şöyle bir durumla karşılaşacaksınız. Eşinizden dolayı bağlanacak olan ölüm geliri büyük ihtimal daha fazla olacaktır, bu durumda eşinizden tam ölüm aylığı alırken, kendi malül aylığınızın da yarısını alabileceksiniz.

Çetin Bey, 20.02.1960 doğumlu bayanım, 01.01.1995 yılında ilk defa sigortalı oldum, 3618 gün primim var ne zaman emekli olurum?                                     Vasfiye Ö.                                                                                                                                                                                         
Vasfiye Hanım, burada 3600 günü ne zaman doldurduğunuz tarih çok önemli, eğer düzenli ve kesintisiz çalıştıysanız 31.12.2010 tarihinde doldurmuşsunuzdur. Buna göre,   56 yaşınızı doldurduğunuz tarihte yani, 20.02.2016 tarihinde 3600 günle emekli olabilirsiniz.

Çetin Bey eşimi kaybettim. Eşim sigortalı çalışıyordu bir tane kız çocuğum var öğrenci eşimden dolayı aylığa başvurduğumuz zaman bana ve kızıma her ikimize de aylık bağlanır mı?                                                                                      Gülnaz B.
Gülnaz hanım ölüm aylığını tek başına kendiniz için talep edebileceğiniz gibi, kızınızla beraber de talep edebilirsiniz. Sadece kendiniz için talep ederseniz %75 oranında, ikiniz için de talep ederseniz size %50 kızınıza da %25 oranında hesaplanarak bağlanır.

Çetin Bey; 1963 doğumluyum 1992 yılında ssk başlangıcım var. 2 yıl kadar çalıştıktan sonra Bağkurlu oldum, 2000 yılına kadar düzenli ödedim. 2000 yılından sonra aksamalar oldu. En son 2011 yılında SSK’ya geçtim, en son çıkan Bağkur sildirme kanunundan dolayı bağkur günlerimin çoğu silinmiş, prim günüm eksik ne yapabilirim?  Rıfat Budak
Rıfat Bey, avantajlı treni kaçırdınız maalesef, defalarca bu konuda uyarılarımız oldu ama yine de kaçıranlar kaçırdı. Keşke silinmeden önce ihtiyacınız kadarki bağkur sürelerinizin bedeli kadar parayı ödemiş olsaydınız. Hem gereksiz borçtan kurtulur, hem de gereken kadar gün satın almış gibi olacaktınız. Şu an ihya yapabilirsiniz ancak bu günkü fiyatlardan ödeyeceğiniz ve hepsini ödemek zorunda kalacağınız için bu ihmal size pahalıya mal olacak maalesef.

Çetin Bey; 1959 doğumluyum ilk defa işe girişim Avusturya’da 1985 yılında oldu, yaklaşık 3 yıl çalıştıktan sonra geri döndüm. Daha sonra Türkiye’ de 1996 yılında işe başladım. Emekli olmam için ne yapmalıyım? Mehmet T.
Mehmet Bey, öncelikle Avusturya’daki çalışmalarınızı borçlanmanızı öneririm. İkili sözleşmeler gereği Avusturya’daki hizmet başlangıcınız Türkiye’de işe girmiş gibi kabul göreceğinden 1985 başlangıcına göre 3 yıllık süreyi ve üzerine de Türkiye’deki çalışmalarınızı eklersek hemen emekli olabileceksiniz.

Çetin Bey, Biz üç arkadaşız. Ben 12, arkadaşımın biri 9, diğeri de 7 yıldır bir fabrikada çalışırken, işten çıkarmalar başladı. Sanırım bizi de çıkaracaklar. Kıdem tazminatı alırken nelere dikkat etmeliyiz, eksik verip vermediklerini nasıl hesaplayabiliriz? T. E. A
Arkadaşlar, kıdem tazminatı iş kanunda şartları, neler dahil edilir, neler kıdem tazminatı hesabına dahil edilmez detaylı olarak yer alır. İşçi kıdeminin her yılı için son aldığı brüt ve giydirilmiş 30 günlük ücret ödenir.
Kıdem Tazminatında dikkate alınacak ödemeler;
Çıplak ücret, Kasa tazminatı, yemek, gıda, yakacak yardımları, eğitim yardımı, konut yardımı, giyecek ve erzak yardımı, ayakkabı yardımı veya bedeli, unvan tazminatı, aile yardımı, çocuk zammı, temettü, havlu ve sabun yardımı(işyerinde kullanılacaksa dikkate alınmaz), taşıt yardımı, yıpranma tazminatı, kalifiye, nitelik zammı, sağlık yardımı ve ödenmesi süreklilik arzeden primler. Bunlar ise kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz.
-Evlenme, hastalık, doğum ve ölüm yardımları, izin harçlıkları, teşvik amaçlı ikramiye ve primler, seyahat primleri, mesai ücretleri.
Bunları göz önünde bulundurarak kıdem tazminatlarınızı eksik hesaplanıp hesaplanmadığı konusunda bir fikriniz olacaktır veya konuya vakıf bir uzmandan kontrolünü yaptırmanızı da tavsiye ederim.

YORUM YAP