Ek bütçe oybirliği ile

Ek bütçe oybirliği ile

6.07.2022 12:48:02

Silivri Belediyesi'nin 2021-2022 bütçesinde 280 Milyon TL'lik artış meclisten oybirliği ile geçti. CHP Grup Sözcüsü ülke ekonomisinin kötü gidişatına vurgu yaparken, MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, borçlanmadan oluşturulan ek bütçenin Silivri Belediyesi'nin mali gücünün ispatı olduğuna dikkat çekti.

Silivri Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısı 2. oturumunda Silivri Belediyesinin 2022 yılı ek bütçesinin 280 Milyon TL olarak belirlenmesini hakkındaki teklifi Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Salim Çavdar okudu.
Buna göre 445 milyon TL olan 2022 yılı bütçesi oybirliği ile 725 milyon TL olarak revize edildi.

267cbe5c-a069-40cb-b34e-e204d078d676
BALCIOĞLU: EKONOMİK AÇIDAN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAKTAN HER GEÇEN GÜN UZAKLAŞAN TÜRKİYE BU EK BÜTÇE TALEBİNİN NEDENİ...
Konuyla ilgili söz alan CHP Grup Sözcüsü Bora Balcıoğlu, evet kararları ve süreç hakkında görüşlerini şöyle ifade etti: “Başkanlık makamı meclisimizden ek bütçe talep etti. Komisyonda görüşüldü, komisyon üyesi arkadaşlarımız elbette teknik olarak gerek görülürse meclise gerekli mâlumatı vereceklerdir. Bu gündem maddesi ile ilgili benim, grubum adına değinmek istediğim temelde tek bir husus vardır: O da böyle bir ek bütçeye başkanlığın neden ihtiyaç duyduğudur? Belediyemiz her fırsatta ve her mecrada dile getirildiği gibi “bütçe fazlası veren” belediyelerden birisidir. Hal böyleyken ek bütçeye neden ihtiyaç duyulmaktadır? Örneğin, bütçe oluşturulması sırasında öngörülemeyen bir gider kalemi mi oluşmuştur? Ya da bir afet mi olmuştur ve ciddi miktarda kaynak aktarımı mı gerekmiştir? Yoksa çok ciddi, kapsamlı, katma değeri yüksek bir proje için mi ek bütçe talep edilmiştir? Hepimiz çok iyi biliyoruz ki bunların ya da benzerlerinin hiçbirisi olmamıştır. Olan tek şey kötü yönetilen bir Türkiye'dir. Ekonomisi gittikçe kötüleşen Türkiye'dir. Ekonomik açıdan sürdürülebilir olmaktan her geçen gün daha da uzaklaşan bir Türkiye'dir bu ek bütçe talebinin nedeni... İşte bu sebepten belediyemiz bugün ek bütçeye ihtiyaç duymaktadır.
“SADECE BİZİM DEĞİL, TÜRKİYE'NİN TÜM KAMU KURUMLARI BUGÜN, EK BÜTÇEYE İHTİYAÇ DUYMAKTADIR”
Sadece bizim belediyemiz değil, Türkiye'nin tüm kamu kurumları bugün, daha senenin yarısı dolmadan ek bütçeye ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple Büyük Millet Meclisi birkaç gün önce (30.06.2022) yaklaşık 880 milyar TL'lik bir ek bütçe kanunu çıkarttı. Çünkü resmi verilere göre bile yıllık enflasyon neredeyse %80. Hatırlatayım arkadaşlar: 2001 krizinde ülkede yıllık ortalama enflasyon %68,5 olmuş! Bugün yıllık enflasyon neredeyse %80! Geçtiğimiz toplantıda bahsetmiştim, İstanbul'da yaklaşık 8 milyon icra dosyası varmış, nüfusun yarısı kadar icra dosyası. Tarihinde görülmemiş, rekor... Ekmek 5₺, çay 5 ₺, yağın litresi olmuş 45-50 ₺, bebeklerine mama alamıyor anneler. Dün bu mecliste konusu geçti Kenan arkadaşımız: “Ülkemiz dünyanın en iyi 21. ekonomisine sahip ülkedir” dedi sayın meclis üyesi. Doğru. Türkiye mevcut durumda dünyanın en iyi 21. ekonomisine sahip ülkesi konumunda. Geçen sene 20 sıradaymış. 2018'de 18. sıradaymış. Çok acıdır, hesaplamalara göre önümüzdeki sene en iyi ihtimalle 23. sırada olacakmış. Peki, 2000 yılında kaçıncı sıradaymış? 17. sıradaymış arkadaşlar, 17... 20 yılda 4 sıra geriye düşmüşüz ve buna başarı diyoruz! Salgın vardı o yüzden enflasyon fırladı diyecek arkadaşlar için peşin peşin söyleyeyim: Almanya'da enflasyon %4,5 açıklandı! Orada yok muydu salgın? Vardı. Ama onlar bizim gibi betona değil AR-GE'ye yatırdılar paralarını. Ekonomileri ranta değil, üretime dayalı olduğu için bugün rahatlar.
Y ve Z kuşaklarında araştırma yapmışlar: Salgın sonrası gençlerin genel ruh halleri dünyada iyileşme gösterirken Türkiye'de bozulmaya devam ediyormuş. Nasıl etmesin? Bugün bu ülkenin üniversite öğrencileri memleketlerine dönecek uçak parasını bırakın, otobüs bileti parasını bulamıyorlar. Tokat'a bilet olmuş 550 TL, Bayburt'a olmuş 650TL. Vatandaşlar kiralarını, faturalarını ödeyemiyor... Askıda fatura, askıda bilet, askıda ekmek... Nereye gidecek böyle belli değil. Sonuç olarak, Silivri Belediyesi bu ek bütçeye mecburdur. Yoksa eli kolu bağlanmaya başlayacaktır. Belediyenin böyle bir duruma girmesini elbette istemeyiz. O sebeple bu ek bütçe teklifine Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak “Evet”.

9cd16417-b750-4d6b-99a7-0cb250dff2dc
Gündem maddesi ve Balcıoğlu'nun açıklamalarına istinaden söz alan AK Parti Meclis Üyesi Mustafa Çolakoğlu, “Almanya'da benzin ve yakıta bir yılda %100 zam, enflasyonda da %8,5 artış kaydedildi” bilgisini paylaşırken, AK Parti Grup Sözcüsü Sami Barlas, “Ek bütçede 880 Milyar TL artış oldu çünkü Türkiye'nin toplamış olduğu vergilerde aylık bazda geçen ay 144 Milyar TL'lik artış kaydedildi. Bunu da bütçede göstermek zorundasınız. Devletimizde bu ek bütçeyi vatandaşına hizmet etmek için kullanacaktır” dedi.

ffdf334f-e160-4628-a7c3-371a506c3232
AŞKIN: BORÇLANMADAN EK BÜKÇEMİZİ KENDİ KAYNAKLARIMIZLA OLUŞTURDUK
MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, “Ek bütçemiz Silivri için hayırlı olsun. Ek bütçeye girdi maliyetleri ile ücretlerdeki artışlardan dolayı ihtiyaç duyduk. Dünya konjonktürüne baktığımızda salgından sonra bütün sektörlerde maalesef sıkıntılar meydana geldi. Türkiye'nin de bundan etkilenmemesi mümkün değil. Diğer belediyelerde olduğu gibi biz de bir ek bütçe hazırlamak durumunda kaldık. Sevindirici olan şudur ki gelir kalemleri incelendiğinde borçlanma yok. Yani biz bütün olumsuzluklara rağmen hiçbir şekilde borçlanmayarak kendi kaynaklarımızla ek oluşturduk. Bu da Silivri Belediyesi'nin mali yapısının ne kadar sağlıklı oluşunun ispatıdır” diyerek ek bütçenin Silivri'ye hayırlı uğurlu olmasını diledi.
Sevginar SALİ

YORUM YAP