Dr.Cemal Kozanoğlu unutulmadı

Dr.Cemal Kozanoğlu unutulmadı

17.02.2022 16:31:12

Dr. Cemal Kozanoğlu vefatının 21. Yıldönümünde Silivri'ye yaptıkları ve kazandırdıkları ile anıldı. Başkan Volkan Yılmaz, “Silivri vefanın yaşandığı ve yaşatıldığı bir kent” derken, Kozanoğlu Ailesi adına konuşan geçmiş dönem Belediye Başkanımız Selami Değirmenci kadirşinaslık vurgusunda bulundu.

Dr. Cemal Kozanoğlu vefatının 21. Yıldönümünde Silivri Belediyesi'nin düzenlediği anma etkinliği ile yad edildi. Merhum Kozanoğlu'nun ilçemiz tarihi ile ilgili “Her yönüyle Silivri” adlı eseri de bu vesile ile Başkan Volkan Yılmaz'ın talimatı ile yeniden basılarak, burada değerlediği kıymetli bilgilerin gelecek nesillere aktarımına katkı sunuldu. Başkan Volkan Yılmaz'ın telekonferans ile katıldığı programda Kozanoğlu Aile fertleri, damadı geçmiş dönem Silivri Belediye Başkanlarından Selami Değirmenci, Başkan Yardımcıları Hasan Solak ve Harun Akkan, Emniyet Müdürü Cemil Erim, meclis üyeleri Sultan Aşkın, Erdoğan Kalaycı, Mustafa Çolakoğlu, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Şoförler Odası Başkanı Recep Akıncı, Sanayi Sitesi İşletme Kooperatif Başkanı Ercan Çalışkan, muhtarlar, Kent Konseyi Başkanı Kamil Bilici, Kulüpler Birliği Başkanı Ali Tonta, Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ve daha pek çok kişi hazır bulundu.

YILMAZ: SİLİVRİ VEFANIN YAŞANDIĞI VE YAŞATILDIĞI BİR KENT

İzolasyon sürecinde olduğu için Önder Yılmaz Tiyatro Sahnesinde düzenlenen programa telekoferansla katılan Başkan Yılmaz, “Silivri vefanın yaşandığı ve yaşatıldığı bir kent. Bu tür toplantıların daha önce yapıldığını, yapılacağını ve Silivri'ye hizmet eden şahsiyetlerin hep hatırlanması gerektiğini, vefa duygusunun Silivri'de yaşatılması gerektiğinin altını çizmek istiyorum.

“DR. CEMAL KOZANOĞLU SİLİVRİ'DE YAŞAMIŞ VE UZUN YILLARDA HİZMET ETMİŞ ÖNEMLİ KİŞİLİKLERDEN BİRİ”

Bugün 7 bin yıllık tarihi geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetleri bağrında saklarken hep hoş görü kültürünü yaşatmış bir kentte yaşayan insanlar olarak duyduğum memnuniyeti ifade ediyorum. Dr. Cemal Kozanoğlu Silivri'de yaşamış ve uzun yıllarda Silivri'mize hizmet etmiş önemli kişiliklerden bir tanesidir. Tıp hekimi olmasına rağmen yalnızca sağlık alanında değil Silivri'de özellikle tarih ve kültür mirasının ortaya çıkarılması ile ilgili çok ciddi çalışmalara imza atmıştır. Bunları yaparken bağımsız belediye başkanlığında en çok oyu alan kişi olmuş, sağlık alanında yaptığı hizmetlerden sonra eğitimle dertlenmiş, öğretmenlik yapmıştır. Bunun yanı sıra benim en çok önemsediğim hizmetlerden bir tanesi de o günün şartlarında Silivri'nin köylerinde eğitim ve öğretim göremeyen, tahsil hayatını sürdüremeyen köy çocukları için Silivri merkez de bir pansiyon, yurt yapılmasına ön ayak olması ve bunu hayata geçirilmesine olan katkısıdır.

Bu gün biz de; “Silivri sadece merkezden ibaret değildir. Silivri'nin köyleri var” diyerek, oralara kütüphane, tiyatro salonu, bilgisayar odası ve her türlü kültür-sanat faaliyetini köydeki çocuklarımıza, gençlerimize, annelerimize götürüyoruz. ‘Silivri yalnızca çarşı meydanından ve merkezinden ibaret anlayışı ile yönetilmemelidir' diyoruz.

Dr. Cemal Kozanoğlu 30 yıl boyunca Silivri'nin tarihini merak etmiş onunla dertlenmiş ve Silivri'nin tarihinin yazılması için çok ciddi çalışmalar yapmıştır. Geçmiş dönem Belediye Başkanımız Selami Değirmenci beyefendinin katkılarıyla 1994 yılında “Her yönüyle Silivri” adında Silivri tarihinin bahsedildiği ilk yazılı eseri ortaya çıkarmıştır. Bu eserdeki çalışmalar ve emek çok önemlidir. Biz göreve geldikten sonra Hulusi Üstün beyefendi ile “Geçmişten Günümüze Silivri” adlı bir eseri de ortaya çıkardık. Bu okunması, okutulması gereken bir eser. İlkokul çağındaki bir çocuğun da 70 yaşındaki bir amcamızın, teyzemizin de okuyabileceği tatta bir eser hazırlattık Hulusi Bey'e. Kendisine huzurlarınızda şükranlarımı sunmak istiyorum. Bu çalışmalara ışık tutan yine Dr. Cemal Kozanoğlu'nun yazmış olduğu “Her Yönüyle Silivri” isimli kitabı. Bu kitabın tükenmekte, yok olmakta olduğundan, bulunamamasından hareketle Dr. Cemal Kozanoğlu'nun oğlu Kemal Bey ile görüştük. Görüşme neticesinde Dr. Cemal Kozanoğlu'nun kitabının aynısını basıp, Silivri'de dağıtılmasını, üniversite kütüphanelerine, devlet kütüphanelerine yollanmasını teklif ettik ve çalışmalara başladık. Bugün de bu kitabın basımını tamamlayarak çoğaltmış ve Silivri'de yaşayan insanlarımızın takdirine sunmuş durumdayız.

Ben Silivri'ye yaşayan ve Silivri'ye katkı sağlayan şahsiyetlerin çok önemli olduğunu ve bu her daim hatırlanması ve anılması gerektiğini düşünüyorum. Bu vesile ile bir kez daha Dr. Cemal Kozanoğlu'na Allah'tan rahmet diliyorum. Her zaman görüştüğümüz ailesine de sabırlar diliyorum. Biz ve bizden önce Silivri'de yaşayan herkesin, her kuşağın Dr. Cemal Kozanoğlu ile anıları vardır.

Ben Dr. Cemal Kozanoğlu'nun yaptığı hizmetlerin çok önemli olduğunu ve Silivri'de bu gibi hizmetleri yapan arkadaşlarımızın da teşvik edilmesi gerektiğini ve Silivri Belediyesi olarak her zaman Silivri adına bir eser koyan herkese destek olduğumuzu ve olmaya devam edeceğimizi de buradan ifade etmek istiyorum. İlk haliyle basıp çoğalttığımız “Her Yönüyle Silivri” kitabının tekrar Silivri'ye ışık tutma anlamında yapacağı katkıların çok olacağını ifade ediyorum.”

KOZANOĞLU AİLESİNDEN TEŞEKKÜR

Başkan Bey'in açıklamalarından sonra Cemal Kozanoğlu'nun oğlu Kemal Kozanoğlu ile damadı geçmiş dönem Belediye Başkanlarımızdan Selami Değirmenci birer konuşma yaptılar. Değirmenci özellikle etkinlik ve eserin yenilenen baskısı dolayısıyla Kozanoğlu Ailesi adına, kadirşinaslık örneği için Başkan Volkan Yılmaz'a teşekkürlerini iletti. Merhum Cemal Kozanoğlu'nun Silivri'ye bulunduğu katkılar üzerine bir değerlendirmede bulunan Değirmenci, “Aileden biri olmasam çok daha rahat konuşur ve çok şey söylerdim” dedi.

Kent Konseyi Başkanı Kamil Bilici, Yılmaz Kandemir de Kozanoğlu'na ilişkin anı ve yorumlarını program katılımcıları ile paylaştılar.

“TARİHİYLE, DOĞASIYLA, KÜLTÜRÜYLE SİLİVRİ'DE HAYAT VAR DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Program kapanışında yeniden söz alan Başkan Yılmaz, “Ben bir kez daha bugün 21. ölüm yıldönümü olan ve Silivri'nin tarihiyle, kültürüyle ilgili yapılan çalışmaların duayeni olan Dr. Cemal Bey'e Silivri'de yaşayan vatandaşlarım adına şükranlarımı, minnetlerimi sunup rahmetle yad etmek istiyorum.

Yılmaz Kandemir Başkanımızın bahsettiği ‘Silivri'nin Fatih Mahallesi, Kale Mahallesi daha önceki yıllarda sit alanı haline getirilseydi ve keşke tarihi miras koruna bilseydi' sözünden hareketle biz Silivri'nin tarihini kültürünü korumak, kollamak, ortaya çıkarmak adına çok ciddi efor sarf ediyoruz. Göreve geldikten sonra ilk icraatımız Kale Mahallemizi, Silivri'mizin tarihi simgesi Kalepark'ımızı restore etmek oldu. Bununla da yetinmedik Silivri'de 10 yıl kapalı halde tutulan ecdat yadigârı tarihi Mimarsinan Köprü ve Vakkas Köprü olarak bilinen kısa köprünün tadilatlarını bitirdik. Şuan yine kale mahallesinde bizden önceki yönetim tarafından projesi çizilmiş, kamulaştırılması yapılmış olan Lozan Mübadele Evi Müzesinin yapımına başladık. Dr. Cemal Kozanoğlu'nun içinde ukde kalan 1300 yıllık bir su sarnıcımız var. Bu sarnıcın restore edilip bir Silivri Müzesi haline getirilmesi ile ilgili hayali olduğunu biliyorum. Bu konuda Silivri Belediyesi olarak çalışmaları 1 yıl önce başlattık. Sarnıcın restorasyon projelerini çizdik. Anıtlar Kurulu'ndan onay bekliyoruz. Onay geldikten sonra su sarnıcının ve Fetih Camiinin bulunduğu alanı tarihin, kültürün canlandığı bir sanat merkezi olarak Silivri'nin hizmetine sunmayı planlıyoruz.

Yine 19 Mayıs Parkında bulunan eski Silivri Belediyesi hizmet binamızın Valilikle projesini bitirdik. Yapım aşamasına geldik. Silivri'de yaşayan insanlarımız eski hizmet binamızı burada görmek istelerse belediye eski hizmet binamızı da Silivri'ye kazandırmış olacağız. Silivri'nin genelinde 24 adet tarihi çeşmemiz var. Bu çeşmelerin tamamının restorasyon projelerini bitirdik. Valilikle görüşüyoruz. Bu 24 çeşmemizi de restore ederek tekrar hayata geçireceğiz.

Biz tarihiyle, doğasıyla, kültürüyle Silivri'de hayat var demeye devam edeceğiz.”

Etkinliğe katılan tüm konuklara Dr.Cemal Kozanoğlu'nun yeniden basılan “Her yönü ile Silivri” eseri hediye edildi.

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki Küresel Çip (Yonga) Krizi 1
Sonraki » Umut verin

YORUM YAP