“Depremin izleri milli birlikle silinecek”

“Depremin izleri milli birlikle silinecek”

10.02.2023 13:59:25

Cuma günü Şubat ayı ikinci oturumuna Başkanlık yaptığı esnada gündemi değerlendiren Volkan Yılmaz, “İnanıyorum ki, depremin derin izleri milli birlikle silinecektir. Nitekim afetzedelere Türk devletinin müşfik ve cömert eli uzanmış, herkesi kucaklamıştır” dedi.

Silivri Belediye Meclisi'nin 10 Şubat 2023 tarihli Şubat Ayı 2. Birleşim toplantısı depremde hayatını kaybedenlere saygı duruşu ve duayla başladı. Meclise hitap eden Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, deprem yaralarının sarılmasıyla ilgili yürütülen yardım çalışmaları hakkında bilgi verdi.

YILMAZ: İKİ BÜYÜK BİR DEPREM YAŞADIK
Yılmaz, şöyle konuştu: “Maalesef ki ülkemiz, tarihler 6 Şubat 2023'ü, saatler sabaha karşı 04.17'yi gösterdiğinde 7.7 büyüklüğünde, saatler 13.24'ü gösterdiğinde ise 7.6 büyüklüğünde iki defa olmak üzere büyük bir deprem felaketi yaşamıştır.
Neresinden bakarsak bakalım, büyüklüğünü nasıl kabul edersek edelim, karşımızdaki doğal afetin kahredici hasar ve hüznü yüreklerimizi kavurmuştur.
“FELAKETİN AĞIR BİLANÇOSU MEMLEKETİMİZE KÂBUS GİBİ ÇÖKTÜ”
10 Şubat 2023 tarihi saat 09.00 itibarıyla, yani depremin 5.gününde, şu ana kadar 18 bin aşkın kişinin hayatını kaybettiği, 75 bin yakın kişinin de yaralandığı açıklanmıştır. Felaketin ağır bilançosu güzel memleketimize kâbus gibi çökmüştür.
“YIKIM DEVASA BOYUTTA”
Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli depremler Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açmıştır. Karşımızdaki yıkım devasa boyutlardadır.
“ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUM”
Depremde hayatlarını kaybeden her insanımıza, her kardeşimize Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, halen tedavi altında bulunan kardeşlerimize de şifalar diliyorum. Vefat eden kardeşlerimize yüreğimiz kanayarak üzülürken, halen devam eden kurtarma çalışmalarından sevindiren haberleri beklediğimizi paylaşmak istiyorum.
“DEPREMİN İZLERİ MİLLİ BİRLİKLE SİLİNECEK”
İnanıyorum ki, depremin derin izleri milli birlikle silinecektir. Nitekim afetzedelere Türk devletinin müşfik ve cömert eli uzanmış, herkesi kucaklamıştır.
“150 BİN KİŞİ GÖREVLENDİRİLDİ”
Deprem bölgelerinde devam eden arama kurtarma faaliyetlerinde AFAD, Jandarma, DAK, Milli Savunma Bakanlığı, UMKE, İtfaiye, Bakanlıklar, Belediyeler, STK ve Gönüllülerden oluşan yaklaşık 150.000 kişi görevlendirilmiştir. İlk andan itibaren olağanüstü bir çalışma sahnelenmiştir. Devletimizin tüm imkânları seferber edilmiştir. Yerelden genele büyük bir kenetlenme atağı, insanüstü bir yardım ağı oluşturulmuştur.
“TÜRK MİLLETİ İŞTE BUDUR”
Milletimizin her bir ferdi üzerine düşeni yapmakta, elinden geleni gönlünden kopanı kardeşleri için bağışlamaktadır. İşte ihtiyacımız olan budur, işte bize yakışan budur, Türk milleti işte budur!
“KIVANÇ DUYDUĞUMUZ BİR CAN BERABERLİĞİ DE SİLİVRİ'MİZDE YAŞANDI”
Kıvanç duyduğumuz, iftihar ettiğimiz bir can beraberliği manzarası da Silivri'mizde yaşanmıştır.
Kaymakamlığımız ve Belediyemiz öncülüğünde başlatılan “Anımız Bir Acımız Bir” kampanyası, siyasi partilerin ve stk'ların kampanyaları, hayırsever iş insanlarımızın, yardımsever hemşehrilerimizin muazzam bir ilgisiyle karşılaşmıştır. Ayni ve nakdi bağışlara büyük teveccüh gösterilmiştir. Hamdolsun; Silivri bir olmuş, beraber olmuş, depremzede kardeşlerinin yardımına koşmuştur.
“504 SİLİVRİLİ AFETLE MÜCADELEYE KATILDI”
Silivri Belediyesinin profesyonel 12 arama kurtarma görevlisi ilk saatlerden itibaren, Valilik ve AFAD koordinesinde bölgeye intikal etmiştir. 93 teknik personel, 96 destek AFAD gönüllüsü ve 303 gönüllü vatandaşımız olmak üzere toplam 504 Silivrili afetle mücadele çalışmalarına katılmıştır.
“109 TIR YARDIM GÖNDERİLDİ”
Hayırsever iş insanlarımız, yardımsever hemşehrilerimizin destekleriyle Alibey Spor Salonu ve Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulundan hazırladığımız 66 tır, Adana, Nevşehir ve Diyarbakır'daki un fabrikalarından 15 tır, gönüllü vatandaşlarımızca hazırlanan 28 tır olmak üzere toplam 109 yardım tırımız afet bölgesine sevk edilmiştir.
ARAÇ DESTEĞİ
Yardım tırlarımızın yanı sıra; 45 binek araç, 12 kamyonet, 11 kepçe, 8 kamyon, 8 ekskavatör, 5 minibüs, 2 karavan olmak üzere toplam 200 aracımız bu mücadelede yer almıştır.
“2 ADET MOBİL MUTFAK ARAÇLARIMIZ BÖLGEDE”
Diğer yandan; 2 adet mobil ikram ve mutfak aracımız, aşçılarımız ve görevli personellerimiz ile birlikte Hatay'ın Belen ve Kumlu ilçelerinde görevlendirilmiştir. Bugün olmayacaksak ne zaman olacağız? Bugün koşmayacaksak ne zaman koşacağız?
“YÜREKTEN GÖREV YAPAN TÜM KARDEŞLERİMİZDEN ALLAH RAZI OLSUN”
Afet Koordinasyon Merkezimiz başta olmak üzere bağış toplama noktalarımızda gönülden çalışan, yürekten görev yapan, 4 gündüz gecesini gündüzüne katan tüm kardeşlerimden Allah razı olsun.
“DAYANIŞMAYI CANLI TUTTUĞUMUZ MÜDDETÇE DAHA GÜÇLÜ OLURUZ”
Hz. Mevlana'nın dediği gibi, hayat bir nefestir aldığımız kadar, hayat bir kafestir kaldığımız kadar, hayat bir hevestir daldığımız kadar. Her şeyden önce insanız, akıl sahibiyiz, duygu sahibiyiz, duruş sahibiyiz, fikir sahibiyiz, mukaddesat ve mukadderat sahibiyiz. Zorluklar çok olsa da direnmeliyiz, sıkıntılar bunaltsa da katlanmalıyız, felaketler dört bir koldan üzerimize gelse de dayanmalıyız. Acılara birlikte göğüs gerdiğimiz sürece, dayanışmayı canlı tuttuğumuz müddetçe daha güçlü, daha metin, daha muktedir bir millet oluruz.
“ASIL TEHLİKE, KARAMSARLIĞIN ENKAZI ALTINDA KALMAK”
Yapmamız gereken kendi kafamızla düşünmemiz, kendi gönlümüzle hissetmemiz, insani değer ve emanetleri pusula yapmamızdır. Yüce dinimiz, şartlar ne kadar ağır olursa olsun sürekli umut aşılamaktadır. Asıl tehlike, asıl tehdit, karamsarlığın enkazı altında kalmaktır.
“ÖNEMLİ OLAN DEPREMLE MÜCADELE ŞUURUNUN TOPYEKÛN KAZANILMASI”
Türkiye birinci derece deprem kuşağında olup, çok sayıda diri fay hattının üzerindedir. Coğrafyamızın değişmez, değiştirilemez gerçeği budur. Ancak kaderimiz, kederimize de dönüşmemelidir. Önemli olan depreme karşı dayanıklı binaların yapılması, depremle mücadele şuurunun topyekûn kazanılmasıdır. Depremle yaşamasını öğrenmek, buna müzahir bir hayat ve gelecek planlaması yapmak, artık ihmal edemeyeceğimiz bir mecburiyettir.
“HAYATLARI SÖNDÜREN DEPREM DEĞİL, TEDBİRSİZLİK”
Biliyoruz ki hayatları söndüren deprem değil tedbirsizliktir! Kaçak binalar, kaygan zeminler, iş bilmez müteahhitler, denetim kusurları, tehlikeyi hafife alan düşüncesizlikler, bana bir şey olmaz pervasızlığı çözülmesi gereken öncelikli sorunlar arasındadır. Deprem dünyanın her yerinde görülen doğal bir felakettir. Ve bundan kaçış yoktur.
“ÖNLEMLER DERİNLEMESİNE GELİŞTİRİLMELİ”
Yerimizde sayarak, depremle mücadeleyi günlük siyasi polemiklere kurban ederek ulaşacağımız bir yer olamayacaktır. Muhtemel İstanbul depremi için acilen her türlü senaryo baz ve esas alınarak hazırlık yapılmalı, önlemler derinlemesine geliştirilmelidir. Dayanışmayla engelleri aşacağız. Yardımlaşmayla karanlık geceden çıkacağız. El ele, omuz omuza, güç birliği yaparak, devlet-millet kenetlenmesiyle üzerimizdeki enkazı mutlaka kaldıracağız. Felaketler karşısında soğukkanlı tavır, sağduyulu duruş, aklıselim sabır, yegâne dayanağımız ve tercihimiz olmalıdır. Allah'ın izni ve inayetiyle kötü günler geçecektir. Allah her türlü afet ve musibetten ülkemizi esirgesin, milletimizi ve insanlığı korusun, hepimizin yar ve yardımcısı olsun. Sağ olun, var olun…”

Sevginar SALİ

YORUM YAP