“Bu güzel kucaklaşmanın sandığa da yansıması temennimizdir”

“Bu güzel kucaklaşmanın sandığa da yansıması temennimizdir”

29.03.2023 12:43:19

Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi ve İstanbul Temsilciliği tarafından düzenlenen iftar davetine yönetimiyle katılan Silivri Bulgaristan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ercan Çalışkan, “Bu güzel kucaklaşmanın sandığa da yansıması en büyük temennimizdir” dedi.2_125

Silivri Bulgaristan Göçmenleri Kültür Ve Dayanışma Derneği Başkanı Ercan Çalışkan ve yönetiminin de katıldığı davete HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı, Genel Başkan Yardımcıları, Liberallerin Avrupa Parlamentosu Başkanı, İl Başkanları, Milletvekilleri, Belediye Başkanları, İlçe Başkanları, Gençlik Kolları Başkanları katıldı.

ÇALIŞKAN: BİZ HAZIRIZ

Silivri Bulgaristan Göçmenleri Kültür Ve Dayanışma Derneği Başkanı Ercan Çalışkan, etkinliğe dair yaptığı paylaşımda, “Bu güzel kucaklaşmanın sandığa da yansıması en büyük temennimizdir. Biz hazırız.” ifadelerine yer verdi.

HÖH LİDERİNDEN ‘SANDIĞA GİDİN' ÇAĞRISI

Bulgaristan, 2 Nisan'daki seçimlere hazırlanıyor. Üyelerinin çoğu Türkler olan liberal eğilimli Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Partisi lideri Mustafa Karadayı, partisinin İstanbul İftar Davetinde yaptığı açıklamada Türkiye'deki seçmenleri sandığa gitmeye çağırdı.

Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan, son iki yıldaki 5'inci seçimlere geri sayıyor. 2 Nisan Pazar günü yapılacak seçimlere dair konuşan Hak ve Özgürlükler Partisi (HÖH) Genel Başkanı Mustafa Karadayı, Türkiye'deki 300 bin seçmeni sandığa gitmeye çağırdı. Halihazırda Bulgaristan'ın en büyük üçüncü partisi olan HÖH'ün hedefi, 40 vekil sayısını aşabilmek. Son seçimde 36 koltuk elde eden HÖH'ün lideri, “Eğer 40 sayısını aşarsak iki partili bir koalisyonda yer alabiliriz” dedi.

40'I GEÇERSEK BİR ORTAKLA 121 SAYISINI BULABİLİRİZ

Hükümet kurmak için 240 sandalyeli parlamentoda 121 sayısını bulmak gereken ülkede son seçimler ancak 3 partili koalisyona imkân tanıyordu. En büyük iki parti, GERB ve PP-DB (Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan) ittifakının yan yana gelmesinin güç olduğunu anlatan Karadayı, bunun kendilerine iktidara ortak olma şansı verdiğini söyledi. Anketlerde iki partinin de 80 vekil sayısına yaklaştığını kaydeden Karadayı, kendilerinin kırmızı çizgileri olmadığını, her iki partiyle de ortaklık yapabileceklerini söyledi. Karadayı, “40'ı geçersek bir ortakla 121 sayısını bulabiliriz” diye konuştu.

AB'DEN BEKLENEN KAYNAK

Ekonomik zorluklardan ötürü son 10 yılda 800 bin kişinin Bulgaristan'dan göç ettiğini anlatan Karadayı, bunun nüfusu 7 milyondan az olan ülke için önemine değindi. “Avrupa Birliği'nde 60 milyar Leva (628 milyar TL) Bulgaristan'a teslim edilmeyi bekliyor. Hükümet kurulamadığı ve gerekli programlar yazılamadığı için bu para gelmiyor” diyen HÖH lideri, söz konusu kaynağın COVID sonrası destekleri ve diğer AB programları kapsamındaki ödemeler olduğunu belirtti. Hükümet ortağı olmaları halinde bu kaynağın en fazla bir buçuk yıl içinde ülkeye gelmesi için Brüksel'le yakın çalışacaklarını ifade etti.

PUSULA NUMARASI 13

Üyelerinin çoğu Türklerden oluşan HÖH, pusulada 13 numarada yer alacak. Türkiye çapında 165 sandık kurulacak. Bulgaristan'da katılımın yüzde 40'larda kalmasını beklediklerini anlatan Mustafa Karadayı, Türkiye'de her 3 seçmenden en az birinin sandığa gitmesini istedi, “2021'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 100 bin katılım vardı. Hedefimiz yine bunu yakalamak” dedi.

Sevginar Sali 

Kaynak: Hürriyet

YORUM YAP