“Bir satranç ilçesi olmak Silivri’ye yakışacak”

“Bir satranç ilçesi olmak Silivri’ye yakışacak”

16.10.2017 09:54:49

Satranç Federasyonu Silivri Temsilcisi Talha Emre Akıncıoğlu, Hürhaber'i ziyaret ederek bugüne kadar gerçekleştirdikleri çalışmalar ve bundan sonra hayata geçirmeyi planladıkları özel projeleri hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

Silivri'yi bir satranç ilçesine dönüştürmek istediklerini belirten Akıncıoğlu, bir yıl içinde gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında şu paylaşımda bulundu:

“SATRANÇ İÇİNDE BULUNDUĞU İLÇEDE EKONOMİK OLARAK ÇOK KATKI SAĞLAYAN BİR SPOR”
“Çok ciddi emek harcadık, bugüne kadar 14 turnuva düzenledik, 3 bine yakın sporcu ağırladık Silivri'de. Satranç hakikaten içinde bulunduğu ilçede ekonomik olarak çok katkı sağlayan bir spor. Bütün turnuvalarımıza en az 4-5 ilden katılım oluyor. Satranç oynadın-elendin-kaybettin tarzı bir spor değil. İki gün boyunca altı turun hepsinde oynarsın, maksimum puanı alan kişi şampiyon olur sonra başarıya göre sıralanır. Yani Cumartesi günü sabah saat 10.00'da başlayan turnuva bizde Pazar günü akşam saat 19.00'da biter. Ve kişiler bu zaman zarfında hep turnuvanın olduğu bölgededir. Bütün gün yerler, içerler, alışverişlerini yaparlar yani satranç aslında geliştiği bölgeye ekonomik olarak da katkı sağlayan bir spor.”

“ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARIN SATRANÇ OYNAYABİLECEKLERİ BUGÜNE KADAR KURGULANMAMIŞ”
Yola çıktıkları çok özel projenin ayrıntılarını da aktaran Akıncıoğlu, “Bizim esas hikayemiz şu; çocuğumu turnuvalara götürürken zihinsel engelli çocukların satranç oynayabildiğine bizzat şahit oldum. Meraklı olan aileler çocuklarına öğretmiş. Bugüne kadar da hiç böyle bir çalışma yapılmamış. Ne Federasyon, ne Milli Eğitim ne de Spor Bakanlığı bünyesinde böyle bir girişim olmamış. Zihinsel engelli çocukların satranç oynayabilecekleri kurgulanmamış.

“HİKAYEMİZİ SONUNA GETİRDİK”
Önce Gençlik ve Spor İlçe Müdürümüz Emrah Babuşçu'ya gittim. Sonra İlçe Milli Eğitim'e… Silivri Belediyesi keza aynı şekilde “Ne lazımsa yapmaya hazırız” dediler. Silivri Belediyesi bu konuda ana sponsorumuz olmayı kabul etti. Durum böyle olunca başladık ilçemizde bu statüye uygun çocukları araştırmaya. Sonra Çağrıbey Ortaokulunda bir sınıf olduğunu öğrendik. Burayı ziyaret ettik ve çocukların fen ve matematik dersleri görebildiğini öğrendik. Dedik ki ‘Bu işi burada halledebiliriz'… İlçemizde hem kamuda öğretmen hem de satranç antrenörü olan hocalarımız var. Onlarla konuştuk ‘Vakit ayırabilir misiniz?' diye. Hepsi gönüllü oldu çok güzel bir destek dalgası oluştu. Hikayeyi finale getirdik. MEF Üniversitesi gibi üniversitelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalları Başkanlarıyla görüştüm. Bir doçent dedi ki “Emre Bey ben hayatımda böyle bir proje görmedim, duymadım ve o kadar ilgimi çekti ki ben, ekibim ile birlikte sonuna kadar yanınızdayız”…
“SATRANÇ GELİŞTİRİYOR”
Satranç öyle bir spor ki; kişiyi başladığı ile ilerlediği nokta arasında geliştiriyor. Yani illa çok zeki olarak başlamaya gerek yok.
Milli Eğitim'den geliyorum. Bir öğretmenimizin zeka oyunları ile ilgili atamasının yapılması lazım anında destek oldular... İlçe bu proje için seferber oldu, tam destek verdi. Çocukların aslında seçmeli zeka oyunları diye de bir dersi var. Kasım ayının ilk haftası Satranç Federasyonu Başkanımız da gelecek, haftada bir gün çocukları satranç ile tanıştıracağız.

“SATRANCIN ÖZEL EĞİTİMLİ ÇOCUKLARIN BİR DERSİ HALİNE GELMESİNİ İSTİYORUZ”
Temel amacımız şu; biz satrancın özel eğitimli çocukların bir dersi haline gelmesini istiyoruz. Satrancın bu çocuklar üzerindeki gelişimini üniversiteler ile ispatlayıp Milli Eğitim'e şunu dedirtmek istiyoruz; “Çocuklar için zeka oyunları dersi önemli. Bu kapsamda satranç dersi verilmeli.”

“AMACIMIZ SATRANCI ÖZEL SPORCULAR FEDERASYONUNDA 15. BRANŞ OLARAK DAHİL ETTİRMEK”
Özel sporcular federasyonunda 14 branş var. Ama satranç yok. Çünkü onlar dahi inanmamışlar özel çocukların satranç oynayabileceğine. Biz bu hikayeyi güzel ve mutlu bir sonla bitirebilirsek amacımız Satranç Federasyonu ile Özel Sporcular Federasyonu arasında bir protokolle burada 15. branş olarak satrancı kabul ettirmek. Satranç Federasyonu Koordinasyonunda illerde zihinsel engelli çocukları satranç turnuvalarında bir araya getirmek istiyoruz. Onları bu turnuvalarda hayata katmak. Çok daha odaklanarak bir şeyler yapabilen çocuklar olduğunu göstermek amacındayız.”
Özel çocukların satrançla tanışması, bu alanda ilerlemesi konusundaki projeleri hususunda büyük destek gördüklerini paylaşan Satranç Federasyonu Silivri Temsilcisi Talha Emre Akıncıoğlu, “Bu projelerle kime gittiysek herkes çok heyecanlandı. Amacımız kazanmalarından ziyade satranç vasıtası ile sosyal yaşama daha çok ve etkin şekilde dahil olmalarını sağlamak” dedi.
Futbolu lisans sayısı konusunda geçen tek branşın satranç olduğunu belirten Akıncıoğlu, TÜRAM'da hızlı satranç turnuvası, Yoğurt Festivali kapsamında milli sporcuların katılımı ile gerçekleştirdikleri satranç turnuvalarında yaşadıkları deneyimleri paylaştı. Çocuk yaşı en kalabalık spor branşının satranç olduğunu vurgulayan Satranç Federasyonu Silivri Temsilcisi fiziksel şartları açısından kolay bir alan olduğuna da dikkat çekti.
Silivri Belediyesi Kültür Müdürü ile görüşmelerinden söz eden Akıncıoğlu, “Silivri Belediyesi ile birlikte üç okula satranç sınıfı açıyoruz bu hafta. Selimpaşa Yavuz Selim İlköğretim Okulu, Gümüşyaka Saliha Ölçer ve Tarım Kolejine. Önümüzdeki hafta buralarda satranç dersleri de başlıyor” müjdesini paylaşırken, İstanbul Rumeli Üniversitesinde Satranç Kulübü kuruluşunun da sinyallerini verdi. “Bir satranç ilçesi olmak Silivri'ye yakışacak diye düşünüyorum. Her kurumdan gördüğümüz desteğe ve karşılaştığımız ilgiye sonsuz teşekkürler” diyen Akıncıoğlu, önümüzdeki günlerde Silivri AVM'de Belediyenin desteğiyle çok büyük bir turnuva yapacaklarını aktardı. Uluslar arası satranç turnuvaları için hazırlıklar ile hakem ve antrenörlük kursları ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

Sevginar SALİ

YORUM YAP