Sevginar Sali

Belediyeden üniversiteye hazırlık...

Pazar günü Silivri'de Mübadele evi açılış telaşı ile Bakan karşılama heyecanı yaşanırken biz Selimpaşa'ya doğru yola koyulduk. Silivri Belediyesi ve Kadir Has Üniversitesi'nin iş birliğinde hayata geçirilen Eğitim Akademisi'nde Bulut Kamış hocamızdan yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi aldık.
Program ve hedeflerini Bulut hoca gayet güzel anlattı. 22 yıllık meslek hayatı heyecan ve idealizminden hiçbir şey götürmemiş. Şimdi Volkan Başkan kızacak ama belediye iştirakleri ve yan kuruluşlarının başına getirilen sorumluların niteliklerinden çok siyasi eğilimleri konuşulunca (ezelden beri : ) yıllardır, itiraf etmeliyim ki, belli bir önyargı ile tanışma faslına geçtik biz de. ‘Bu hoca siyaseten gelmemiş buraya ama pek çok siyasetçi gibi olmayan şeyleri varmış gibi pazarlayabilir' diye kafamda evirip çeviriyorum, duyduklarımı inanma güçlüğü içinde… Nasıl bir erozyona uğradıysa yargılarımız gözümün gördüğü, kulağımın işittiğine inanasım yok.
Bulut hoca güzelce anlattıktan sonra yaptıkları işleri ve şartlarını “Öğrencilerle sohbet edelim” diye ısrar etti. ‘Konuşurlar mı hocam?' diyorum, “Konuşurlar, konuşurlar…” diye gülümsüyor karşımda. Büyükler konuşmuyor da, hele gazeteci görünce dut yemiş bülbül pek çoğu; hep fazla demokrasiden…
Neyse dönelim gençlere… Selam sabah, sohbet edebilir miyiz diyorum “Olur” deyip, hangi bölümü kazanmayı istedikleri, nasıl hazırlandıklarını, eğitim hayatlarında karşılaştıkları güçlükler ve şu anda bulundukları ortam ve kendilerine sunulan hizmetten memnuniyetlerini tıkır tıkır anlatıyorlar. Konuşurlar mı derken, susturamayacağız telaşı başladı.
Siyasetçilerle muhatap olmaktan belli bir yaşın altında gençlerle sohbet etmemenin eksikliğini ve bunu yapmanın ne kadar iyileştirici olduğunu fark ettim. İçimizi kurutan bütün siyasetçilere de şiddetle öneririm. O kadar güzel anlatıyorlar ki yaşadıklarını, isteklerini, beklentilerini ve çok açık sözlüler; içtenlik, samimiyet terapisi...
“Silivri'de istediğiniz bölümün üniversitesi olsa burada okumak ister misiniz?” dedim ağız birliği ile “Hayııır” diyorlar. Özgürlük hayalleri ailelerden uzak yerleri mesken tutmaya odaklanmış.
Silivri Belediyesi ile Kadir Has Üniversitesi iş birliği manevi, maddi, fiziksel şartlar aklınıza ne gelirse her anlamda o kadar güzel ve örnek iş birliği olmuş ki. Bu imkânı gençlerimize sunmanın güzelliğini anlatmaya kelimeler yetmez. Aylardır devam eden üniversite hazırlık kursundan sıkılmayı bırakın, sanki gün geçtikçe daha çok bağlanıyor gençler.
Tamamen ücretsiz olarak üniversiteye üniversitede, ilgili öğretmenler, deniz manzarası ve son derece güzel sınıflar, kütüphane ortamında hazırlanırken bir öğün yemek (3 çeşit), çay, kahve ikram, soru kitapçıkları vs imkanlarını söylemiyorum bile.
Sohbet ettiğimiz gençler arasında hiç ailesinin zoruyla orada bulunan herhangi birinin izlenimine kapılmadım. Olmak istedikleri yerde ne için bulunduklarını, hayattan beklentilerini bilen, gözlerini dikmiş hayallerine ulaşmanın yollarını kollayan bu çocuklara (onlar küçük değil benim ruhum yaşlı) sunulan üniversiteye hazırlık imkanı aslında hayatla kolay baş etme fırsatıdır.
Kadir Has Üniversitesi yıllardır olduğu yerde duruyor, söz konusu hizmetin hayata geçmesi Volkan Yılmaz'ın Belediye Başkanı olduktan sonra başlattığı iletişim sonucunda büyük ölçüde gündemimizde.
Çok verimli bir tarlanız olabilir ama oraya bir tohum ekip, filizlenmesi için ihtiyacı olanı vermezseniz meyve yeme şansınız yok. Silivri'nin potansiyellerini geliştirdiği ve insanlarına yararlı şekle getirdiği için ne kadar teşekkür etsek az.
Diyeceksiniz ki “Görevi bu yapacak tabi…”
Tabi ki bir işi görev gibi yapmak var bir de en iyi şekilde anlamına uygun hayata geçirmek. İşte o ikincisinden taviz vermeyen Başkanımız, kendinden pek çok şey veriyordur da, yolunu aydınlattıkları, hayatını kolaylaştırdıklarını düşünüp mutlu olsun.

Bulut hocam, öğretmenlerimiz ve tanış olduğumuz sevgili öğrenciler başarılarınız daim, hedeflerinize giden yollarınız açık olsun.

YORUM YAP