AiK bilgilendirme toplantısı düzenlendi

AiK bilgilendirme toplantısı düzenlendi

21.03.2017 12:24:28

Rumeli Üniversitesi, Silivri Belediyesi ve Silivri İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen Akılcı İlaç Kullanımı 2017 Toplantısı,17 Mart Cuma günü Silivri Belediyesi Önder Yılmaz Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirildi.

Toplumun doğru ve kaliteli ilaç kullanabilmesi için tüm süreçleri bütünsel yaklaşımla ele alarak hekimlerin reçeteleme, eczacıların reçeteli ve reçetesiz ilaçlara yönelik hizmet sunumu, ilaç dağıtım kanallarında ve medyada ilaçlara yönelik bilgi, hizmet ve kalite sunumu gözden geçirilerek; bu süreçlerin kalite, performans ve verimliliğini iyileştirmek ve iyilik halinin sürekliliğini sağlamak amacıyla düzenlenen Akılcı İlaç Kullanımı bilgilendirme etkinliği, Silivri Belediyesi CHP'li Meclis Üyesi Eczacı Semih Ayeş, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Özcan Açıkbaş ve Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral'ın konuşmacı olarak katıldığı bir toplantı ile kaydedildi.

EN AZ ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA 2'NCİ SIRADAYIZ
Açılış konuşmasını yapan Silivri Belediyesi CHP'li Meclis Üyesi Eczacı Semih Ayeş, görüşlerini şöyle paylaştı: “Akılcı İlaç Kullanımı, ülkemizde 2010 yılı itibariyle gündeme gelmeye başladı. Sağlık Bakanlığı her geçen gün toplumun antibiyotik ve anti depresanlara olan bağımlılığını ve reçetesiz kullanımını engellemek için bir takım önlemlerle birlikte halkımızı daha bilinçli bir hale getirmektedir. Atık İlaç Toplama Kutularını belediyemizin desteği ile hastane, okul, eczane gibi topluma açık yerlere koyup kullanılmayan ilaçları toplayıp mümkünse geri dönüşümünü sağlamak, miladını doldurduysa da imha etmeyi amaçladık. Öncelikle bu projeye katkı sağlayan herkese çok teşekkür ederim. Bize şimdiye kadar yanlış bir biçimde antibiyotik kullanmazsak tedavi olamayacağımız öğretildi. Türkiye maalesef ki Avrupa'da en fazla kontrol dışı antibiyotik tüketen ülke durumunda. 2010'dan bu yana bunun yüzdesini kademe kademe düşürmekteyiz. Silivri İstanbul'un ilçeleri içerisinde şu anda en az antibiyotik kullanım oranı olarak 2'nci sırada yer alıyor. Bu aşamada bize bu başarıyı sağlayan değerli doktorlarımız ve eczacılarımızı canı gönülden teşekkür ediyorum.”

AÇIKBAŞ ECZACILARI UYARDI
İlçe Sağlık Müdürü Dr. Özcan Açıkbaş, halkı bilinçlendirmeye devam edeceklerini açıkladı. Açıkbaş, “Akılcı İlaç Kullanımıyla ilgili dünyada çok ciddi bilinçlendirme çalışmaları yapılmakta. Ülkemizde bu konuda Sağlık Bakanlığınca elinden gelen gayreti göstermektedir. Bizim ilçe olarak belediyemizin de desteğiyle yaptığımız birçok çalışma oldu. Geçtiğimiz sene özellikle öğrencilere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenledik. Kardeş Okul Projesi adı altında faaliyetlerle evde kullanılmayan, tarihi geçmiş veya geçmemiş açılmış ilaçların kullanılmaması ve toplanması için çok güzel bir çalışma yaptık. Öğrencilerimizi bilinçlendirmek adına bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu sene içinde hekim arkadaşlarımızla da bir araya gelmeyi düşünüyoruz. Özellikle antibiyotik ve antidepresanlar konusu bizim için çok önemli. Bilinçsizce kullanımı ülkemizde maalesef çok yaygın. Zaten vermediğinizi temenni ederek eczacılarımızdan vatandaşlarımıza reçetesiz antibiyotik ve antidepresan vermemesi hususunda ricada bulunuyorum. Bu konuda Sağlık Bakanlığının ciddi yaptırımları olacak, bunun da ön bilgisini vermiş olayım.” diye konuştu.

ÖZYARAL: İLAÇLARIN STANDARDİZE EDİLMİŞ BİRER ZEHİR OLDUĞUNU ASLA UNUTMAYIN!
Çok ilacın değil, doğru ilacın iyileştirdiğini söyleyen Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral, Akılcı İlaç Kullanımı ile öncelikle ilaç kullanımının geliştirilmesi, toplum üzerinde yanlış ilaç kullanımından kaynaklanan ekonomik ve sosyal yükün azaltılması, fizyolojik, biyolojik ve psikolojik zararların önlenmesinin amaçlandığını belirtti. Sunum eşliğinde konuyu işleyen Özyaral, “Akılcı İlaç Kullanımı, gereksinim duyulan ilacın, gerektiği anda, gereken süre kullanımıdır. Hasta hekim önerileri doğrultusunda ilaç kullanmalıdır. Eczacı hekimin önerilerini hastaya eksiksiz ve doğru bir şekilde aktarmaktan sorumludur. İlaç zorunlu bir tüketim maddesidir. Diğer tüketim maddelerinden farklı olarak, hatalı kullanımı halinde insan hayatına mal olabilecek yan etkiler gösterebilir. İlaçların standardize edilmiş birer zehir olduğunu asla unutmayın! Doktora ya da eczacıya danışmadan ilaç kullanmayın. İlaç doğru yoldan, doğru zaman aralıklarında, doğru dozda ve belirtilen süre boyunca alınmalıdır.” dedi.
Haber:
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP