Ferhan Tezcan

Adana 'Demir' gibi

1971 yılıydı. Dayım rahmetli Sermet Aksoy Pozantı'da Krom İşletmelerinin başındaydı. Maden Mühendisiydi. Ailem beni Pozantı'ya gönderdi. İstanbul dışına ilk çıkışımdı. Bir tatil yapacaktım gittim.

Sabah sabah öten horozlar ve soluksuz bir sessizlik beni mest etmişti. Bu arada karpuz çatlatan Şekerpınar ve ardından Tekir yaylası mükemmeldi. O zamanlar üzerinde üç-beş ev olan Tekir yaylasında kuzu eti yenilmez miydi?
Onları da yaptık.
Sonra da tabii futbol o zamanlar Adanaspor Güney'in en etkili takımıydı. Orada da Çukurova'nın büyük yıldızı Miliç vardı. Miliç'i izlemek insanı gerçekten ''mutlu'' ediyordu.
Miliç'e hayran kalmıştım. Sonra o Miliç İstanbul'a geldi ve Beşiktaş'ta oynadı. Daha sonraki yıllarda da Beşiktaş'ın hocası oldu.
Adana Demirspor ise demiryolu işçilerinin takımıydı. Adana Demirspor gibi İtalya'da da bir takım vardı. Livorno. O da demiryolu işçilerinin takımıydı. O da Seri A'ya çıktı ama ömrü uzun olmadı.
Adana Demirspor kalbime önce Fatih Terim ile girdi. Sonra Adana seyahatlerinin birinde tanıştığım kulüp başkanı Selahattin Çolak ile doruğa çıktı. Çolak çok aklı başında ve düzgün bir adamdı. Yaşıyorsa Allah ömür versin Adana Demirspor'a çok emekler verdi. Adana Demirspor'un Türkiye liginde pek yaşantısı olmadı. Bir düştü bir çıktı.
Ama kulübü bu kez Murat Sancak devraldı. Aslında Adanalı değil Siirtliydi. Ama Adana Demirspor'a bir Adanalı gibi sahip çıktı.
Büyük oynadı. Hoca dediler İtalya'nın yıldızı Montella'yı getirdi. Başta İtalya'nın problem çocuğu Balotelli olmak üzere Belhanda, Stambuoli, Akintola ve Yunus gibi oyunculara kapıyı açtı.
Ligi 4'üncü bitirdi. Avrupa kapılarını ardına kadar araladı.
Montella iki yıldan sonra ayrılınca Hollanda futbolunun unutulmaz isimleri arasında yer alan Kluivert'ı hoca yaptı. Trabzon'un beğenmediği Yusuf Sarı'dan bir yıldız çıkarttı. Kuzeyli bir 'Viking' olan Svensson'u Adana'da baş tacı yaptı. Ndiaye gibi 'duygusal' bir futbolcuyu 'elmas' gibi parlattı.
Daha kimler kimler.
Osijek bir Hırvat kulübü. Hırvatistan dünya kupalarında hep zirveye oynuyor. Milli takım hocası Daliç'in dediği gibi 3,5 milyonluk ülkeden bu çıkıyor. Daha ne olsun.
Adana Demirspor'un Osijek maçı keyfimize keyif kattı.
Tam beş gol.
Şimdi bu gözbebeğimiz Avrupa'ya doğru yürüyor.
Başkan Murat Sancak'a da helal olsun.
O Adana Demirspor'u getirdi kalbimizin taa 'başköşesine' oturttu. Tebrikler…
Hoşça kalın…

 

YORUM YAP