Tamer Levent Silivrililerle buluştu

Tamer Levent Silivrililerle buluştu

15.11.2021 10:15:23

Oyuncu, yönetmen ve yazar Tamer Levent, “Sanata Evet Buluşması” etkinliği kapsamında Silivrili sevenleriyle bir araya geldi.

Oyuncu, yönetmen, sanat yönetmeni ve yazar Tamer Levent, 13 Kasım 2021 tarihinde, Silivri Kent Konseyi'nin daveti üzerine Silivri Belediyesi ve Artshop'un katkılarıyla “Sanata Evet Buluşması” etkinliği kapsamında Silivri'ye geldi. Silivri Belediyesi Tiyatrosu Önder Yılmaz Sahnesi'nde sevenleriyle buluşan Levent, ““Niçin Tiyatro”dan “Sanataevet”e”adlı kitabını imzaladı.

TAMER LEVENT KİMDİR

Kitapların imzalanmasının ardından söyleşiye geçildi. Tamer Levent'in biyografisi anlatıldı.

13 Ekim 1950 tarihinde İzmir‘de Zeki Levent ve Meral Levent çiftinin oğlu olarak doğan Tamer Levent, Liseyi İzmir Türk Koleji'nde okudu. 1971 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümünde okumaya başladı 1977 yılında Yüksek Bölümü'nden mezun oldu. 1974 -1975 yıllarında Haluk Bilginer Konservatuardan okul arkadaşıdır.

Devlet Tiyatroları'nda yönetmelik, genel müdür yardımcılığı ve 25 Mart 1994 tarihinde Devlet Tiyatroları genel müdürlüğü görevlerinde bulundu. 10 Ağustos 1994 tarihine kadar bu görevi yaptı.

Tamer Levent, Devlet Tiyatroları rejisör kadrosunda çalışmalarına devam etmekte.

Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı TOBAV ile Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği TOMEB Genel Başkanıdır.

Yönettiği oyunlar, Rusya, Kanada, Güney Kore, İran ve Kuzey Kıbrıs'ta festivallere davet edildi. Yaklaşık 170 ülkede Türkiye'yi temsil etti. Atölye çalışmaları yaptı.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nde, Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde, New York Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nde, Berlin Yüksek Sanat Okulu Tiyatro Bölümü'nde; İngiltere Yorkshire Bretton Hall College'de ve Warwick Üniversitesi‘nde “Yaratıcı Oyunculuk” dersleri verdi. Belçika, Lüksemburg ve Macaristan'da Avrupa Parlamentosu'yla birlikte düzenlenen tiyatro buluşmalarının prensiplerinin oluşturulduğu komitelerde ve organizasyonlarda bulundu, seri atölye çalışmaları yönetti.

Fransa ve Tunus‘ta uzun süreli atölye çalışmaları yaptı ve sonuçlarını birer gösteri haline dönüştüren Tamer Levent, radyo ve televizyonlarda da dizi programlar, drama çalışmaları gerçekleştirdi. TRT Radyo-1'de Gecenin İçinden programında izleyicilerle canlı iletişim programı yaptı. Çin ve Hindistan belgeselleri gerçekleştirdi. Dünyanın pek çok ülkesinde drama atölyeleri yönetti.

Tamer Levent, 1984 yılında kurduğu Sanat Kurumu Deneme Sahnesi'nde drama çalışmaları başlattı.

Tamer Levent, 1982 yılında televizyon program yapımcısı Seynan Levent ile evlendi. Efe (d.1984)adında oğlu ve Hazel (d.1985) adında kızı var.

ADI TİYATRO SAHNESİNE VERİLDİ

1 Nisan 2003 tarihinde Çorlu Belediyesi tarafından “Çorlu Belediyesi Tamer Levent Sahnesi” adı ile tiyatro sahnesi açıldı.

YAZDIĞI KİTAP VE OYUNLAR

Yazdığı Kitap ve Oyunlar şöyle; Niçin Tiyatro (Makaleler), Ya Tutarsa (oyun), Bütün Dünya Bir Oyun Sahnesi, Karısına Göre Bir Halk düşmanı, Anla Beni ve Masal Kadınları.

ÖDÜLLERİ

Tamer Levent'in aldığı ödüller şöyle;

2009 – 45. Ankara Sanat Kurumu Tiyatro Ödülleri, “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü. (Galileo Galilei – Galileo'nun Yaşamı)

2012 – 6. Asya Pasifik Sinema Akademi ödüllerinde (APSA); Tepenin Ardı isimli sinema filminde oynadığı rol ile, diğer iki ülke adayı ile birlikte en iyi erkek oyuncu adayı seçildi.

2012 – 3. Malatya Film Festivali'nde, Tepenin Ardı isimli sinema filminde oynadığı rol ile, diğer rol arkadaşları, Mehmet Özgür, Reha Özcan, Berk Hakman, ve Furkan Berk Kiran ile birlikte en iyi erkek oyuncu seçildi.

2013 – 24. Ankara Film Festivali'nde Tepenin Ardı isimli sinema filminde oynadığı rol ile en iyi erkek oyuncusu seçildi.

2013 – 81.Dil Bayramı Onur Ödülü, Dil Derneği.

“SANATA EVET”

Levent, yıllar içerisinde “Sanata evet” düşüncesinde daha da netleştiğini, “sanatçı” kelimesini artık kullanmadığını, meslek kavramını yeri geldikçe beceri olarak tanımladığını anlattı. Tamer Levent, sanat kavramının çağın yaşama ve düşünme biçimi olarak tanımladı. “Sanata evet”in bu anlamda bireyin kendisini tanıyarak geliştirme vizyonu olduğunu paylaştı. Kendi sürecinde de her gün keşiflerde bulunduğu, kendini hala daha iyi tanımaya çalıştığını, yaşamı, durumları, durumların aktörleri olanları izlediğini, incelediğini ve anlamaya çalıştığını anlattı.

YORUM YAP