“Sinan’ın tarihi eserleri birer bilim yuvasıdır”

“Sinan’ın tarihi eserleri birer bilim yuvasıdır”

16.03.2017 09:35:57

Prof. Dr. Vahit Okumuş'un da katılımıyla, Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Mimar Sinan tanıtıldı.

Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından değerli şahsiyetlerimizin gençlere tanıtılması adına başlatılan Öncü Şahsiyetler Projesi'nin bir başka etkinliği dün Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından gerçekleştirildi. Ertuğrul Gazi Ortaokulunun evsahipliğinde gerçekleştirilen programda Okul Müdürü Musa Kalay ve öğretmenleri hazır bulunurken, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Can Dağaşan, diğer okul müdürleri, öğrenci ve öğretmenlerin yanı sıra Mimar Sinan'ı anlatmak üzere Prof. Dr. Vahit Okumuş da davetliydi.
Program Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimizi anmak üzere bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başladı.
Öğrenciler, Mimar Sinan'ın hayatı ve serlerini tanıttı. “Üç cami ve Sinan” adlı oratoryo izlettirildi. Ardından söz Prof. Dr. Vahit Okumuş'a bırakıldı.

OKUMUŞ: ÜLKELERİN VARLIKLARINI DEĞERLİ İNSANLAR SÜRDÜRÜR
Okumuş, konuşmasına ülkelerin varlıklarını bilim, sanat ve kültürde öncü ve değerli insanlarla sürdürdüklerini, örneğin dünyada Konya şehrinin tanınmadığı ancak Mevlana'nın herkes tarafından bilindiği bu yüzden değerli insanların yetiştirilmesi gerektiğini paylaştı. Söz konusu projeyi çok anlamlı bulduğunu ifade ederek eğitimcilere teşekkür etti. Prof. Dr. Vahit Okumuş, nitelikli bilim adamı olarak yetişenlerin ülkelerine en iyi hizmeti vermiş olacaklarını paylaştı.

“ESERLERİNİN MİMARİSİ KENDİ MATEMATİĞİNİ EMREDER”
Okumuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilim adamları dünyada çok güçlü. Bizim de Sinan'ımız var. Onun eserleri 500 değil 1000 yıl da durabilir. Eserlerinin kalıcılığının içlerinde bilimin olduğunu gösterir. Mimar Sinan çok iyi bir matematikçi, geometrici, deprem mühendisi, jeoloji mühendisi v.s. Çok iyi bir çözüm teorisi bulmuştur. Bu günün mühendisleri onun çözememişlerdir. Onun tarihi eserleri bir bilim yuvasıdır. Eserlerinin mimarisi kendi matematiğini emreder.”
Prof. Dr. Vahit Okumuş, liselilere Mimar Sinan'ın eserlerindeki özelliklerine de kısaca değinerek birçok bilgiyi paylaştı.
İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Can Dağaşan, üncü şahsiyet Mimar Sinan hakkında değerli bilgiler paylaşan Prof. Dr. Vahit Okumuş'a çiçek ve plaket sunarak öğrenci ve öğretmenleri adına teşekkür etti. Renginar SALİ

YORUM YAP