Silivri Belediyesi, İBB’ye fark attı

Silivri Belediyesi, İBB’ye fark attı

23.07.2021 09:33:53

İBB'nin atıl durumdaki 180 dekarlık arazide gerçekleştirdiği buğday hasat müjdesi haberi üzerine gözler Silivri Belediyesi'nin iki yıldır 11 kat daha geniş alan ve iki kat daha verimli çiftçiliğine çevrildi.

Atıl durumdaki 180 dekarlık arazide ilk kez yetişen buğdayı ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağını müjdeleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu çalışmasını Silivri Belediyesi iki yıldır daha da geniş bir kapsamda 1500 dönümde uyguluyor.

Volkan Yılmaz dönemi ile birlikte 2020 yılında 300 dönüm belediye arazisine sertifikalı arpa tohumu eken ve elde ettiği 120 ton ürünü 600 çiftçiye ücretsiz dağıtan Silivri Belediyesi, 2021'de çıtayı daha yukarıya taşıyarak belediye arazilerinin 1000 dönümüne arpa, 500 dönümüne de buğday ekti.

SİLİVRİ BELEDİYESİ, İBB'DEN 11 KAT DAHA FAZLA ALAN EKİP BİÇİYOR

Yani Silivri Belediyesi, İBB'den sadece 8 kat daha fazla buğday ve arpa alanı ekip biçerken, ayçiçek ve silajlık mısır ekim alanları eklendiğinde fark 11 kat olur. Üretilen her şeyin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması zaten iki yıldır devam ediyor. 

SİLİVRİ BELEDİYESİNİN ELDE ETTİĞİ VERİM İKİ KAT DAHA FAZLA

Çiftçi görüşüne göre ise İBB'nin bu yıl 180 dönümden elde ettiği 50 ton buğday verimine karşılık Silivri'deki verim 110 kg olarak, iki katı şeklinde gerçekleşti.

BOŞ DURAN ARAZİLERDE İLK BUĞDAY HASADI YAPILDI

İBB'den konuyla ilgili yapılan açıklama aynen şu şekilde; “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yıllardır boş duran arazilere ektiği buğdayın hasadını yaptı. Atıl durumdaki 180 dekarlık arazide ilk kez yetişen buğday, un fabrikasında öğütüldükten sonra İstanbul'daki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. Hasat sonrası ortaya çıkan saman ve öğütme süresinde elde edilen kepek ise adalardaki atların beslenmesi için kullanılacak.

İstanbul'da tarımsal üretimi attırmak, boş duran tarım arazilerini değerlendirmek ve şehri kendine yeter bir hale getirmek adına atılan önemli adımlardan biri daha gerçekleştirildi.

Uzun yıllardır atıl durumda olan 180 dekarlık tarım arazilerine geçen yıl Kasım ayında ilk kez ekmeklik buğday ekimi yapıldı. Bu yıl hasadı yapılan buğdaydan elde edilen un Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne teslim edilerek ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılacak. Hasattan elde edilen saman ve kepek ise adalardaki atların beslenebilmesi için Veteriner Hizmetlerine iletilecek. İlk kez gerçekleştirilen hasada katılan Tarım ve Su Ürünleri Müdür Yardımcısı Ali Murat Erdem konuyla ilgili; atıl kalan arazileri değerlendirirken çiftçiye de örnek olmak istediklerini söyledi.

İKİŞER KİLOLUK UN DAĞITILACAK

Tarımsal üretimi teşvik etmek, İstanbul'daki tarımın önemini ortaya koymak adına 2020 yılının Kasım ayında ilk kez ekmeklik buğday ekimi yapıldı. Pendik Kurna'da bulunan 180 dekarlık alana yapılan ekimin ilk baharda gübrelemesi tamamlandı, yabancı ot ilaçlaması yapıldı. Temmuz ayında ise biçerdöver ile ilk hasat alındı. Bu güne kadar tarım arazilerinin sadece adı vardı diyen Tarım ve Su Ürünleri Müdür Yardımcısı Ali Murat Erdem, hasattan elde edilen mahsulün un fabrikasında işlendikten sonra ikişer kiloluk paketler halinde vatandaşa iletilmesi için Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne iletileceğini söyledi.

ADALARDAKİ ATLAR UNUTULMADI

Yalnızca tarım arazilerini hayata kazandırmakla kalmayıp, işleyişin tüm sürecinden de fayda sağlamayı amaçlayan İBB, adalardaki atlar için de besin desteği sağlayacak. Hasat sırasında elde edilen saman balya şeklinde hazırlanırken, öğütme esnasında ortaya çıkan kepek de buna eklenerek Veteriner Hizmetleri Müdürlüğüne iletilecek. Belediyenin tüm birimlerinin vatandaş adına ortak ve koordine hareket ettiğini belirten Ali Murat Erdem, boş duran tarım arazilerini değerlendirmekle hem İstanbulluya destek hem de çiftçiye örnek olmayı amaçladıklarını söyledi.”

YILMAZ: ÇITAYI HER YIL BİRAZ DAHA YUKARIYA TAŞIYACAĞIZ

Kısa bir süre önce Silivri Belediyesi, “Çiftçiye Tohum Desteği Projesi” kapsamında ekimini gerçekleştirdiği tohumluk arpaların hasadına düzenlediği törende konuşan Başkan Yılmaz, “Biz göreve geldiğimizde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ‘Toprak o kadar cömert ki dökülen her damla alın terinin karşılığını verir.' sözünden hareketle kolları sıvadık. Bugün burada beraber olmamızın nedeni yine yerli ve milli bir proje. Toprakla buluşturduğumuz Seymen marka, tamamen yerli tohumu hasadın ardından Silivri'deki dar gelirli çiftçi ve hayvancılarımızla buluşturuyoruz. Biz görevi devraldığımız günden beri Silivri'de ekilmeyen, dikilmeyen tarım arazisinin kalmayacağını, siyasetçilerin kendi arkadaşlarına, eşlerine, dostlarına, kendi partililerine hiçbir kira bedeli almadan verdikleri belediyeye ait arazilerin tamamını ekeceğimizi söyledik. Bu çalışmaları yaparken bir para kazanma niyetinde olmadığımızı aksine çiftçilere, hayvancılara ve tarıma destek olacağımızı söyledik. Bu anlayışla; geçen yıl 350 dönüm araziye yaptığımız ekimlerle 600 çiftçimize 120 ton arpayı 200'er kiloluk dilimlerle dağıttık. Hasattan elde ettiğimiz 5 bin 500 balya samanı da yine dar gelirli hayvancılarımıza dağıttık. Bu faaliyetlerimizden çok ciddi dönüşler aldık. Bu yıl Silivri Belediyesi olarak; çıtayı daha yukarıya taşıyarak belediye arazilerimizin 1000 dönümüne arpa, 500 dönümüne buğday, 500 dönümüne ayçiçeği, 75 dönümüne silajlık mısır ektik. 5'er 10'ar dönüm belediye arazimizi; bamya, kavun, domates, biber gibi ürünleri üretmek isteyen özellikle hanımlar başta olmak üzere çiftçilerimize hiçbir ücret almadan tahsis ettik. Yaptığımız tohumluk arpa ve buğday hasadından yaklaşık 700 ton ürün elde etmeyi hedefliyoruz. Girdi maliyetleri vs. çıktıktan sonra elimizde kalan 500 ton tohumluk arpa ve buğdayı, 200'er kiloluk dilimlerle çiftçilerimize hiçbir ücret almadan dağıtacağız. Yine bu hasattan elde edeceğimiz 40-50 bin balya civarında samanı da dar gelirli hayvancılarımıza hediye edeceğiz. Bu yıl samanın balyasının yaklaşık 30 lira olduğu ve çiftçilerimizin ahırına hiçbir zahmet çekmeden indirdiğimiz düşünüldüğünde çok ciddi bir destek veriyoruz. Biz Silivri Belediyesi olarak çalışmalarımızı oy devşirme niyetiyle yapmıyoruz. Bu topraklarda doğmuş, büyümüş bir kardeşiniz olarak, yerli ve milli bir siyasetçi olarak; hem Silivri'mize hem de Türkiye'mize namus borcu olduğundan hareketle bu çalışmaları yapıyoruz.” dedi.

Burada Silivri Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünün çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Volkan Yılmaz, “Silivri 500 hektar yani 500 kilometrekare ekilebilir, dikilebilir verimli arazisiyle Türkiye'de hiç azımsanmayacak bir tarım ambarı konumunda. Bu yıl 2 bin 500 dönüm belediye arazisini üretime kazandırdık. 110 dönüm araziye nohut ve fasulye ekmişiz. Elde ettiğimiz nohut ve fasulyeleri Bizden Size Sosyal Market aracılığıyla fakire fukaraya, garibe gurebaya yardım olarak veriyoruz. Geçen yıl 75 dönüm arazimize ayçiçek ektik ve elde ettiğimiz ürünlerden Antalya Yağ'ın destekleriyle 5 litrelik 2000 teneke ayçiçek yağı üreterek ihtiyaç sahiplerine dağıttık. Bu yıl ise 500 dönümlük araziye yaptığımız ayçiçek ekiminden 50 bin litre ayçiçek yağı üretmeyi hedefliyoruz. Bu 50 bin litre ayçiçek yağını 5'er kiloluk dilimler halinde 10 bin ailemizin sofrasına sunacağız. Yine 50 bin adet atalık tohum üreterek bölge çiftçisine ücretsiz dağıttık. 8 serada üretimimiz devam ediyor. Göreve geldiğimizde atıl durumda bulunan kovanları tekrar üretime sokarak geçtiğimiz yıl 500 kg. lavanta balı ürettik. Dört farklı üzüm çeşidi ektik. 8 adet yerli ve milli ayçiçek tohumunun deneme ekimini gerçekleştirdik. Bu yıl da hayvancılarımızın kaba yem ihtiyacını desteklemek adına 75 dönüm arazimize mısır ektik. Hasadın ardından silajlayıp 500'er kiloluk dilimlerle yine çiftçimize ücretsiz dağıtmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıllarda bunu daha da artıracağız. Marmara Belediyeler Birliği Altın Karınca Ödülleri Yerel Kalkınma kategorisinde ‘Atalık Tohumlardan Doğal Pazara' projemiz 381 proje arasından ödüle layık görüldü. Yaptığımız çalışmaları amatör ruhla ama bilimin ışığında ve akademik kadrolarla gerçekleştirdiğimiz görüşmeler neticesinde yapıyoruz. Bu yıl Silivri Belediyesi olarak verdiğimiz destek 5 milyon TL ila 7 milyon TL arasında değişecek. Bu yardımların içerisinde arpalık tohum var, saman var, yağ var, silajlık mısır var. Her yıl üstüne biraz daha koyarak, çıtayı her yıl biraz daha yukarıya taşıyarak bu hizmetleri yapmaya devam edeceğiz. Tarım demeyi, tarımsal üretimi, hayvancılığı ve eli nasırlı, gönlü topraktan ayrılmamış çiftçilerimizi desteklemeyi inatla sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Sevginar SALİ

  1. yazık yazık

    Özellikle selimpaşa sahil kesimindeki kadirhas ile liman arasındaki kumsalın içine yapılan 40/50 yıllık yapılara bakın.Bunlar kesin çökecek. Temel diye bir şey yok.Kolanlar çürümüş acil kontrol gerekir. lütfen bir ekip gönderip karot numunesi alın.5753-5754-5755-5756-5757 ada nolu yapılar.

  2. S S

    Bu kadar da taraflı olmayın Silivri Belediyesinin kat be kat fazla arazisi var ki o kadar ekiyor İBB de elindeki imkanları kullanarak ekiyor başlık sizce uygun mu? haber yapacaksanız tarafsız yapın lütfen.

YORUM YAP