Piri Mehmet Paşa ibadete açıldı

Piri Mehmet Paşa ibadete açıldı

6.06.2016 10:15:51

Piri Mehmet Paşa Camii üç yıla aşkın süredir devam eden restorasyon çalışmalarının ardından dün ibadete açıldı. Cemaatin uzun bir aradan sonra doldurduğu camide Cuma namazı için Kaymakam Faruk Bekarlar, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, AK Parti İlçe Başkanı Rıfat Kutlu, Geçmiş Dönem Belediye Başkanı Hüseyin Turan da gelenler arasındaydı.
1999 depreminde ciddi hasar gören bina ve yorgun yapısı dolayısıyla İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi, 2013 Nisan ayında restorasyon amacıyla camiyi ibadete kapattı ve çalışmalara başladı. 3 yılı geçkin restorasyon çalışmasının ardından cami dün ibadete açıldı, Valilik tarafından da önümüzdeki günlerde resmi bir açılış organize edilecek.

CAMİNİN TARİHÇESİ
Piri Mehmet Paşa Camii Yavuz Sultan Selim'in son, Kanuni Sultan Süleyman'ın ilk sadrazamı olan Piri Mehmet Paşa tarafından yaptırıldı. Emekliliği döneminde Celaliye'deki çiftliğinde yaşayan Piri Mehmet Paşa, Silivri dışında İstanbul'da da çeşitli eserler yaptırdı. Cami üzerinde yer alan kitabeye göre 937 Hicri, 1530-1531 tarihlerinde yapıldı. Kanatlı camilerin plan şemasına benzeyen cami, mukarnas tromplu 12 metre çapın da bir kubbe ile örtülüyor. İbadet mekânı önünde beş kubbeli bir son cemaat yeri bulunuyor. 1179 Hicri (1765 M.) tarihli tamir kitabesinde bugünkü Barok minarenin yapıldığı belirtildi. Cami, 1961 yılında kapsamlı bir onarımdan geçirildi. Şadırvanın 16 köşeli çatısı yıkılmış, yerinde 1970'li yıllarda yapılan 8 mermer ayaklı örtü bulunmaktadır. Külliye cami, imaret, medrese, mutfak, sıbyan mektebi ve handan oluşmaktadır. Caminin güneyinde yer alan hazirede Piri Mehmet Paşa ve babasının mezarları yer almaktadır.”

YORUM YAP