“İstanbul Sözleşmesinin feshi kadınların yaşam hakkının tehlikeye atılması demektir”

“İstanbul Sözleşmesinin feshi kadınların yaşam hakkının tehlikeye atılması demektir”

6.04.2021 12:10:01

“İstanbul Sözleşmesi, kadınlar ve çocuklar için hayati olmakla birlikte sözleşmenin feshedilme kararı, kadınların yaşam hakkının tehlikeye atılması demektir” diyerek partisinin tepkisi ortaya koyan CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Elif Yılmazer iptalin aynı zamanda “TBMM'nin iradesini tamamen yok saymak” manasına geldiğinin de altını çizdi.

Nisan Meclisinde gündem dışı söz alan CHP Belediye Meclis Üyesi Elif Yılmazer, İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline değinerek şunları söyledi: “Tam adı Kadınlara Yönelik Şiddet Ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi Ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi; kadınlara ve çocuklara yönelik şiddeti önleyen, toplumsal cinsiyet eşitliğini hedefleyen, Avrupa'daki ilk sözleşmedir. Türkiye Cumhuriyeti dahil 20 Avrupa Konseyi ülkesi tarafından İstanbul'da imzalanmıştır. Ayrıca 11 Mayıs 2011 tarihinde imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi'ni Türkiye 14 Mart 2014 tarihinde onaylamış ve 1 Ağustos 2014 tarihinde sözleşme yürürlüğe girmiştir.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ; TOPLUMSAL CİNSİYETE DAYALI TÜM ŞİDDETİ YASAKLAMAKTADIR”

İstanbul Sözleşmesi; şiddetin her türlüsüyle mücadele etmek ve kadınları her türlü şiddete karşı korumanın yanı sıra hem özel hem de kamusal alandaki toplumsal cinsiyete dayalı tüm şiddeti yasaklamaktadır. Ayrıca sözleşme şiddete karşı uluslararası iş birliğini teşvik etmektedir. İstanbul Sözleşmesi'nin bir diğer korumacı özelliği ise erkeklere ve çocuklara yönelik ev içi şiddetten de söz etmekte, şiddet mağduru kız ve erkek çocuklara ilişkin özel düzenlemelere yer vermektedir.

Sözleşmenin bazı maddelerini örnek verecek olursak;

  1. Kadınları her türlü şiddetten korumak, kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak,
  2. Kadına yönelik her türlü ayrımcılığın kaldırılmasına katkıda bulunmak ve kadınların güçlendirilmesi yolu dahil kadın ile erkek arasındaki temel eşitliği teşvik etmek;
  3. Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet mağdurlarının korunması ve bu mağdurlara yardım edilmesi için kapsamlı bir çerçeve, politikalar ve tedbirler geliştirmek;
  4. Kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti ortadan kaldırmak amacıyla uluslararası işbirliğini teşvik etmek;
  5. Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti ortadan kaldırmak üzere bütüncül bir yaklaşım benimsemek amacıyla etkili işbirliğini sağlamak için kuruluşlara ve kolluk kuvvetlerine destek ve yardım sağlamaktır.

“SÖZLEŞMENİN FESHİ KADINLARIN YAŞAM HAKKININ TEHLİKEYE ATILMASI DEMEKTİR”

Bir gece yarısı operasyonu ile feshedilen İstanbul Sözleşmesi, kadınlar ve çocuklar için hayati olmakla birlikte sözleşmenin feshedilme kararı, kadınların yaşam hakkının tehlikeye atılması demektir. Yıllardır verilen kadın mücadelesini yok sayan bu fesih, TBMM'nin iradesini tamamen yok saymaktadır!”

Haber Merkezi

YORUM YAP