Alexıos Apokaukos Kilisesi Sarnıcı'nda tahribat sürüyor

Alexıos Apokaukos Kilisesi Sarnıcı'nda tahribat sürüyor

7.01.2020 13:01:18

Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği Fatih Mahallesi'nde Fatih Camii'nin altında yer alan dönemin Bizans Kilisesi Alexios Apokaukos'un Sarnıcında oluşan tahribat hakkında sosyal medya hesaplarından bir açıklama yayınladı.

Silivri Tarih Derneği konuyla ilgili açıklamasında şu bilgilendirmeyi gerçekleştirdi: “Hafta sonu Silivri Fatih Mahallesi'nde yer alan dönemin Bizans Kilisesi Alexios Apokaukos, şimdi ki Fatih Camii altında bulunan Bizans sarnıcına yaptığımız kontrol ve ziyarette sarnıcın giriş cephesindeki kemerlerin belli bölümlerinin yıkıldığını, yıkılan yapı elemanlarının ise girişte bulunan bazı eserlerin üzerine düşerek ayrıca tahribata yol açtıklarını gözlemledik.

Konu ile alakalı derneğimiz bünyesinde bir tahribat raporu hazırlayarak görseller ile birlikte Silivri Belediyesi Başkanımız Volkan Yılmaz ve ilgili birimlere gönderdik. Eserin Vakıflara ait olduğunu, kendilerinin de Vakıflara resmi başvuruları yaptıklarını belirttiler.

Vakıflar ile yaptığımız görüşmelerde ise tahribattan haberlerinin olmadığını ancak Silivri Belediyesi'nden gelen başvurunun değerlendirme sürecinde olduğunu belirttiler. Bu ay sonuna kadar eserin devrinin Silivri Belediyesi'ne yapılmasını planladıklarını da ifade ettiler.

Eser şu an Silivri Müftülüğü denetimi altında.

Eser ile alakalı süreci takip ederek Belediyemize destek olmak ve toplumumuzun kültürel mirasları hakkında bilgi sahibi olmaları konusunda çalışmalarımıza devam ettiğimizi belirtmek isteriz.”

 

YORUM YAP