Yılmaz: Çöp miktarının azlığı ile övünmeyi hedeflemeliyiz

Yılmaz: Çöp miktarının azlığı ile övünmeyi hedeflemeliyiz

5.11.2020 11:12:19

Kasım meclisi birinci oturumunda Seymen'de depolanan çöpten elektrik üretim sürecine değinen Başkan Volkan Yılmaz, “Üretilen elektriğin miktarındaki artışı değil buraya gelen çöpün azalması ile övünmeyi hedeflemeliyiz” diyerek farklı bir perspektifi ortaya koydu.

Seymen Katı Atık Depolama Merkezinde geçtiğimiz haftalar başlayan çöpten elektrik üretim süreci Kasım Meclisinde gündeme geldi. İBB ve Silivri CHP Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız'ın konuyla ilgili değerlendirmeleri üzerine söz alan Başkan Volkan Yılmaz, meseleye farklı bir bakış açısı yaklaşımı ortaya koydu.

YILMAZ: TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Başkan Bey şöyle konuştu: “Meclis Üyemiz Melih Yıldız'ın, Silivri Katı Atık Depolama Merkezi'nin enerji üretimiyle ilgili yorumunun bir kısmına katılıyor, diğer kısmına katılmıyorum. Önemli bir yatırım ama bu projeyi düşünüp, çizip, ihalesini yapıp hayata geçiren ve yarısında Ekrem Beyin kucağında bulduğu bir çalışma. Taş üstüne taş koyan herkese teşekkür ediyoruz. Bir öneki AK Parti yönetimine teşekkür etmek istiyorum. Ekrem beyin şahsında İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına teşekkür etmek istiyorum.

“HEDEFİMİZ ELEKTRİK ÜRETİMİNİN FAZLALIĞI İLE DEĞİL, ÇÖP MİKTARININ AZLIĞI İLE ÖVÜNMEK”
“Çöpten elektrik üreten dünyadaki birinci tesis olur inşallah” dediniz. Bence Türkiye'deki hiçbir Katı Atık Tesisi dünyada dereceye giremez diye temenni etmek istiyorum. İnşallah 135 milyon TL'ye kurulmuş olan bu tesis, kapasitesini dolduramaz çünkü o kadar katı atığı biz oraya göndermeyiz.
Sıfır Atık kapsamında evinde ayrıştırırız. Oraya göndermeden ayrıştırma merkezlerinde camı, kâğıdı, plastiği ayrıştırırız ve tekrar ekonomiye kazandırırız. Ürettiğiniz elektriğin beş katı daha fazla değer Türkiye ekonomisine kazandırılır. Onun için hedefimiz Katı Atık Depolama Merkezi'ndeki elektrik üretim kapasitelerin yüksekliği ile değil, oraya götürdüğümüz çöpün miktarının azlığı ile övünmek. Asıl bu bizim gelişmişliğimiz, hem ülkemizi ne kadar sevdiğimizi gösterir.

“OLMASI GEREKEN ÇÖP MİKTARINI AZALTMAK, ELEKTRİK MİKTARINI ARTTIRMAK DEĞİL”
Günlük 12 bin ton çöpün oraya gitmesi esasında hepimizin sorunu. Kendi evim için de söylüyorum. İçine kağıdın, cam ve pet şişenin, plastiğin, demirin atıldığı bir çöp düşünün. Götürülüp o güzelim Silivri'nin topraklarında depolandığını düşünün. Yer altı sularının kirlenmesine yol açıyor. Yaklaşık 700 tırın geçtiği ilçemiz yollarını hesaba katın. Yollar bozuluyor, çevremiz kirleniyor. Ekrem beye de söyleyeceğim, günlük, aylık çöp miktarını görev süresince nasıl azaltacağını, elektrik üretim kapasitesini nasıl düşürürse düşürsün biz bu konuda sonuna kadar destek vereceğiz. Oradaki çöp gazının havaya uçması milli ekonomiye zarar dedik. Salgın döneminde Silivri Belediye Başkanı ve MHP Grup Başkanvekili olarak bunun savaşını verdik. O projenin bitirilmesi için borçlanmaya Cumhur İttifakı olarak evet dedik.
“BİR LİTRE ÇÖP SUYU, 40 TON SUYU KİRLETİYOR”
Bir de çöp suyu var. Bir litresi, 40 ton suyu kirletme özelliği taşıyor. Çok zehirli. Onun da arıtma tesisi bulunmadığı Eyüp'e taşınmasından dolayı, bunun doğru olmadığından hareketle bu konuda İSTAÇ'a borçlanma yetkisi verdik. İnşallah Çöp Suyu Arıtma Tesisini bitirirler. Silivri'miz için de güzel bir yatırım olur diye düşünüyoruz.” Renginar SALİ

YORUM YAP