Volkan Yılmaz: Kendimizi küçümsemeyelim!

Volkan Yılmaz: Kendimizi küçümsemeyelim!

7.06.2021 16:05:59

Kırsal Mahalle Kanunu'nun çıkmasını sağlayan çoban ateşini 2 yıl önce İBB'de köylerin iptal olan indirimli su tarifesinin yeniden uygulanmasına yönelik konuşması sonucunda yandığını belirten Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Kendimizi de küçümsemeyelim! Silivri olarak tarım ve hayvancılık konusunda birçok meseleyi hem İBB hem de TBMM'ne çözüm noktasında taşıyabiliyoruz. Tarım ve hayvancılık konusunda bir misyonumuz olsun bunu da üstleneceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Silivri Belediyesinin Haziran Meclisinde yer alan en önemli konulardan biri “İlçemiz kırsal mahallelerinin köy yerleşik alanı sınırları içerisinde kalan yerleşim alanlarının, “kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan” olarak tespit edilmesinin görüşülmesi oluşturdu.

YILMAZ: ÜRETMEZSEK, TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRMEZSEK İŞİMİZ ZOR

Konuyla ilgili söz alan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Hükümetimizin attığı önemli bir adım. Pandemi bize bir kez daha öğretti; üretmezsek, tarımsal üretimi geliştirmezsek işimiz zor. Türkiye'nin kendine yeten bir tarım ülkesi olması, hatta tarım ürünlerini ihraç ediyor olması çok önemli.

Son 30 yılda köyden kente göçün çok arttığı, korkutucu boyuta ulaştığı, köylerde nüfusumuzun yüzde 20'sinin kaldığı, kentlerin de büyük köy haline dönüştüğü acı ve sosyolojik gerçekliği ile karşı karşıyayız. Köy hayatının devam ettirilmesini, köyden kente göçün yavaşlaması hatta, şehirlerden köylere tekrar geri göçün gerçekleştirilebileceğine inanıyoruz.

“KIRSAL MAHALLE YASASI ÇOK ÖNEMLİ ARTILAR GETİRECEK”

Hükümetimizin attığı Cumhur İttifakı milletvekillerinin oyları ile de yasalaşan Kırsal Mahalle Yasası köylere çok önemli hem ekonomik hem sosyolojik hem de psikolojik artılar getirecek. 2022 Ocak ayında yürürlüğe girecek yasa, bunun silsilesi de şöyle olacak; Biz ilçe meclisimizde kırsal mahalle çalışmasını yapacağız tüm paydaşları ile birlikte ve en makul olanı hayata geçireceğiz. “Köylü milletin efendisidir” diye tekrarlıyoruz her seferinde uygulamada bunu gerçekleştirmeliyiz.

Yasanın geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”

GÜNDEM MADDESİ İMAR VE TARIM İLE HAYVANCILIK KOMİSYONLARINA HAVALE EDİLDİ

Başkan Yılmaz sözlerini tamamladıktan sonra gündem maddesini İmar ve Tarım ile Hayvancılık Komisyonlarına sevk edilmesini oylattı. Oybirliğiyle komisyonlara havale gerçekleşti.

YILDIZ: GENÇ NÜFUSUN TARIMSAL FAALİYETLERDEN KOPMASINI ENGELLEMELİYİZ

Gündem maddesi hakkında söz alan CHP'li Melih Yıldız, “Köylerdeki en önemli sorunlardan biri genç nüfusun tarım faaliyetlerine devam etmemesi. Genç nüfusun köyden kopmaması için proje ve destekler geliştirmeye odaklanmamız gerekiyor” dedi.

BARLAS: BU KONU İLK OLARAK SU FİYATLARI İLE İLGİLİ İBB'DE GÜNDEME GELDİ

AK Partili Sami Barlas da gündem maddesine ilişkin söz alarak: “Genç çiftçilere Hükümetimiz tarafından destek verildi, arttırılması gerekiyor. Su fiyatlarından dolayı konuyu İBB meclisinde gündeme geldi. Köylerdeki imar ve birçok sorun bu yasa ile ortadan kalkmış olacak. Silivri meclisi olarak da bu süreçte elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

“TARLA ÇİTLERİ YIKILSIN, ÇİFTÇİMİZ RAHAT HASAT YAPSIN”

Barlas ayrıca bir de öneri getirdi: “Harman zamanı geliyor meclisimizde iyi niyet önergesi olarak tarla yolları ile ilgili yapılan çitlerin yıkılması hakkında bir işlem başlatalım. Çiftçilerimiz bu konuda çok büyük sıkıntı yaşıyor. Biçerdöver geçmiyor, ekipman geçmiyor. 15 gün 1 ay içinde bunu çözmemiz gerekiyor ki vatandaşımız rahat rahat hasadını yapsın.”

YILMAZ: SİLİVRİ, TARIM KONUSUNDA İSTANBUL'UN LOKOMOTİFİ OLMALI

Başkan Volkan Yılmaz, Barlas'ın önerisini haklı bularak, “Tarım Komisyonu Muhtarlar Derneği Başkanını heyeti ile davet etsin. Belediyemizin teknik ekibi de çalışsın, tespitleri yapalım, İBB'den ekipman isteyelim, bir seferberlik halinde. İBB'de Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanımız Sami Barlas, Başkan Vekilimiz Şenoğlu Türkyılmaz ve Melih Yıldız da komisyonda. İBB'nin Tarım Komisyonunda üç üye Silivri'den. Bu şu demek; Silivri'nin tarım paydaşları İstanbul için lokomotif olmak zorunda. Böyle bir misyonumuzun olması lazım” dedi.

YILDIZ DA BARLAS'IN ÖNERİSİNE KATILDI

Melih Yıldız da, söz alarak “Tel örgüyle çevreli olan yerlerde özellikle harman zamanında yaşanan sıkıntıların çözüm önerisine katılıyorum. Tarla yollarında İBB'nin reglaj çalışmaları devam ediyor Silivri Belediyesinin de… Reglaj çalışmaları tamamlanırsa çiftçiler daha rahat bir hasat dönemi geçirir. Çiftçilere bol hasatlar diliyorum” şeklinde konuya destek verdi.

Başkan Yılmaz, “Beldelerde reglaj çalışmalarını biz, köyleri İBB yapıyor. Yağışların uzun devam etmesi süreyi azalttı” dedi ve koordinasyon ile sıkıntının çözümü için gerekenlerin yapılacağını belirtti.

“KIRSAL MAHALLE KANUNUNU ÇIKARTAN ÇÖPBAN ATEŞİNİ YAKTIM”

Yılmaz ayrıca, “Alçak gönüllü davranmayacağım; bu kırsal mahalle yasası süreci, İstanbul'da Silivri Belediye Başkanı olarak İBB meclisinde bundan 1,5-2 yıl önce 33 köydeki indirimsiz su tarifesine geçiş ile ilgili, yaptığım bir konuşma ile başladı, bu adeta çoban ateşi durumu yarattı. O konuyu gündeme getirip peşini de bırakmadan CHP'nin zimmet endişesi ile TBMM'de düzenlemeye işaret etmesiyle kanun çıkartılmasına geldik… Bana göre İBB'de hal olacak bir konuydu. Çözümün TBMM'ne taşınması daha kapsamlı bir düzenlemeye vesile oldu; her şerde bir hayır bulunduğu üzere. TBMM'de bütün grupların bilgisine taşındı mesele. Sadece su düzenlemesi ile bırakılmayarak kapsamı genişletildi ve bugünkü Kırsal Mahalle Statüsü Kanunu şekliyle önümüzde.

“KENDİMİZİ KÜÇÜMSEMEYELİM”

Kendimizi de küçümsemeyelim tarım ve hayvancılık konusunda birçok meseleyi hem İBB hem de TBMM'ne çözüm noktasında taşıyabiliyoruz. Tarım ve hayvancılık konusunda bir misyonumuz olsun bunu da üstleneceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Sevginar SALİ

YORUM YAP