“Türkiye dünya ülkeleri arasında yer alamaz”

“Türkiye dünya ülkeleri arasında yer alamaz”

05.03.2015 11:49:36

Silivri Belediyesi ile Silivri Rotary Kulübü ortaklığında önceki akşam Silivri Belediyesi Nikah ve Sergi Salonunda TV Programcısı Cem Seymen’in katılımı ile "Türkiye ve Dünya Ekonomisi” konulu söyleşi programı düzenlendi. Silivri Rotary Kulübü Dönem Başkanı Burçin Sarısaltıkoğlu ve üyelerinin yanı sıra Silivri Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü Meral Terlikçi, Basın Danışmasın Melis Avcı ve vatandaşlar katıldı.

Seymen’in biyografisi okundu ve ardından söz kendisine bırakıldı. Cem Seymen, ülkemiz tarım sektörüne ilişkin değerlendirmelerini Silivrililerle paylaştı.

SEYMEN: TÜRKİYE TARIMLA İLGİLİ PROBLEMLERİNİ ÇÖZMEDİKÇE KALKINAMAZ

Ülkemizde tarımın 15 senedir gözden düştüğünü, oysa ki çiftçiliğin önemli bir meslek olduğunun altını çizdiği konuşmasında şu sözlere yer verdi: " Türkiye tarımla ilgili problemlerini çözmek zorunda. Bu şekilde ülkemiz kalkınamaz. Tarım ürünlerini ithal ediyoruz. Bazıları çiftçilikle uğraşan insanların çağdaş, modern dünya paradigmasıyla örtüşmediğini düşünüyor.

"YAPILAN İTHALAT BEREKET TOPRAĞINA HAKARET”

Oysa ki tarım sektörünü kalkındıramazsanız ülke de kalkınamaz. Tarımı yıkarsanız uygarlığa ulaşamaz, sanayiyi de geliştiremezsiniz, çünkü ham maddeniz yok. 93 ürünü 103 ülkeden ithal ediyoruz! Bu Anadolu için büyük bir hakaret, çünkü burası bir bereket toprağı.

 Bu durumda Türkiye, Dünyanın ilk 10 ülkesi arasında hiçbir zaman yer alamaz. İsterseniz bir bakın Amerika, Hollanda v.s gibi tüm gelişmiş ülkeler aynı zamanda tarım ülkesi.

"TARIM ÜLKESİYİZ, AMA YERLİ TOHUM ÜRETİMİ YASAK!”

Yasaya göre yerli tohum üretimi, alım satımı yasak. Onun yerine kibrit tohumu satılıyor. Oysa ki biz bir tarım ülkesiyiz. Buna bir anlam veremiyorum. Raporları okuyoruz. 2020 yılında kuraklık olacak, gıda krizi başlayacak deniyor. Kimse çıkacak gıda terörü ile ilgili önlem almıyor.

"GELECEĞİMİZ YOK OLUYOR”

"Avrupa’nın en büyük Tohum Bankası’nı kurduk” deniyor. Evet, kurdunuz ama yerli tohumlarımız kullanılmadıkça çürüyüp gidiyor. Büyük bir hazine yok oluyor. Geleceğimiz gidiyor.


Ziraat Fakülteleri nerede? Neden tohumlarımızı geliştirmiyorlar? Hani çalışmaları? Eğitim fakülteleri bu durumdayken yol alamayız.

Ülkemizdeki enflasyon yüksekliği gıda fiyatlarının %80 yüksek olmasından kaynaklanıyor. Kriz var diyemiyoruz. "Kral çıplak” diyemiyoruz.”

Söyleşi soru ve cevap şeklinde devam etti.

Renginar M.SALİ

YORUM YAP